×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Магнезий

Магнезий (Mg) е един от най-универсално разпространените минерали в човешкия организъм. Участва в повече от 300 биохимични реакции във всички клетки и тъкани на организма под формата на водоразтворимия си двувалентен магнезиев катион (Mg2+).

В човешкия организъм се съдържа около 22-26 г магнезий, от който 60% изгражда скелета, 39% е вътреклетъчен (20% е само в мускулите) и 1% циркулира извънклетъчно, например в кръвния серум, където нивата му могат да се измерят лабораторно. 

Стойности на магнезий

Как се диагностицира дефицитът му

Нормалните серумни нива са около 0.7-1.0 mmol/L или 1.8-2.4 mEq/L. Стойности под тези се определят като хипомагнезиемия, а по-високите – като хипермагнезиемия, като първото състояние е значително по-често срещано.

Серумните нива обаче, рядко са точен показател за магнезиевия статус, тъй като 99% от минерала е вътреклетъчен и не подлежи на директно измерване. За диагностицирането на дефицит се прилага измерването на минерала в еритроцитите, урината или слюнката в съчетание с клинично обследване. Проследяването на йонизирания магнезий и провеждането на „толеранс“ тест с натоварване отвън също са прилагани методи.

Фармакологични ефекти на магнезий

Антихипертензивен и антистенокарден ефект. Приемането на 500-1000 мг магнезий дневно обикновено довежда до понижаването на кръвното налягане с 4/2.5 mm Hg. Комбинирането на магнезий с калий на фона на понижен прием на натрий (сол) подобрява съдовия отговор на високото налягане.

Магнезият е природен калциев антагонист, увеличава нивата на азотен оксид (антистенокарден ефект) и предизвиква вазодилатация. Установено е, че магнезият потиска секрецията на норадреналин чрез блокиране на N-калциевите канали в периферните окончания на симпатиковите нерви, с което допринася за понижаване на артериалното налягане. Приемът на магнезий усилва ефекта на всички класове антихипертензивни средства.

Антикоагулантен ефект. Schechter и сътрудници доказват в двойно сляпо и плацебо-контролирано клинично изследване, че добавянето на 800-1200 мг магнезиев оксид дневно към аспириновата профилактика за 3 месеца намалява значително тромбоцит-активираната тромбоза с 35% спрямо плацебо (Schechter et al, 1999).

Магнезият забавя инфлукса на калция (който е фактор IV от каскадата на кръвосъсирването) и понижава биосинтеза на тромбоксан А2, с което се постига ефект на „разреждане на кръвта”.

Анти-остеопоротичен ефект. 60% от магнезия в тялото се съдържа в скелета. Дефицитът на минерала е тясно свързан със загубата на костно вещество и развитието на остеопения и остеопороза.

Магнезият регулира секрецията на паратиреоидния хормон и активността на витамин D чрез взаимодействие с калциеви канали в паратиреоидните жлези и бъбреците.

Редица изследвания показват, че приемът на магнезий (евентуално плюс калций и вит. D3) забавя костната резорбция и увеличава костната плътност.

Антидиабетен ефект. Магнезият намалява инсулиновата резистентност. Ефектът му по отношение намаляване риска от развитие на диабет тип II е проучен в детайли в Япония, където около 30-40% от хората над 50-годишна възраст са с вероятен или доказан неинсулинозависим диабет.

Изводите от мета-анализа на данните от проучвания върху 536 000 жители на островната страна, на САЩ и Австралия показват, че приемът на магнезий значително намалява риска от развиване на захарен диабет.

Миорелаксантен ефект. Дължи се на понижението на невроналната свръхвъзбудимост, което магнезият предизвиква. Недостигът на магнезий понижава прага на аксоналната стимулация и улеснява невромускулното предаване под действието на калциевите йони. Това може да доведе до потрепване, крампи и дори до гърчове. Добавянето на магнезий стабилизира аксоните и забавя патологично увеличената проводимост.

Седативен ефект. Обуславя се от забавянето на невроналната ефективност, която магнезиевият йон предизвиква посредством затварянето на някои калциеви канали, вкарващи вътреклетъчно Ca2+ катиони през невроналните мембрани. Поради тази причина магнезият често се включва в седативно-сънотворни състави, наред с витамин B6, калий и растителни екстракти (хмел, валериана, маточина).

Признаци на магнезиев дефицит

Поради участието си в такъв голям брой биохимични реакции, магнезият е минерал, чийто недостиг трудно се разпознава. Симптомите могат да се групират в три основни степени:

  • Ранни симптоми (лек недостиг)

Загуба на апетит, безразличие (апатия), объркване, умора, раздразнителност, безсъние, потрепване на мускулите, отслабване на паметта и нарушена способност за заучаване на нова информация.

  • Умерен дефицит

Сърдечно-съдови смущения - ускорен пулс (тахикардия), промени в ритъма.

  • Тежък дефицит

Крампи на мускулите (достигащи до гърчове); делириум, халюцинации, изтръпвания и загуба на чувствителност.

Прочетете повече за магнезиевия дефицит ТУК!

Хранителни източници на магнезий и дневни нужди

Дневната необходимост от магнезий за възрастни е около 300-420 мг (или 6 мг/кг/ден), като при мъжете стойностите са по-близо до горната граница поради по-високата им мускулна маса и активния трудов живот.

Бременните, кърмачките и момичетата между 14 и 18 години също имат нужда от повече магнезий спрямо средните стойности.

Магнезият е разпространен в почти всички видове храни, но в различни количества. Най-богатите източници са суровите и печени ядки – бадеми, кашу, фъстъци; спанакът; пълнозърнестият хляб и зърнените изделия; бананите, авокадото, бобът и стафидите.

Зеленият пигмент – хлорофилът, е основен източник на магнезий от растенията. От животинските храни богати на магнезий са прясното и киселото мляко, рибата и пилешкото месо.

Вегетарианският хранителен режим не е специфично рисков за недостиг на магнезий, стига да е достатъчно разнообразен. Според FDA на САЩ, богати на магнезий са храните, една порция от които доставя на организма над 20% от дневните му нужди (например 30 г печени бадеми; една купичка спанак с ориз и т.н.).

Теоретично, типичната диета в развитите страни осигурява от 200 до 400 мг магнезий дневно, но поради свръхинтензивното земеделие и изтощаването на почвите вече голяма част от храните не съдържат оптимално количество от него. Рафинирането и преработването на храните, напр. зърното до бяло брашно, ориза до полиран ориз и царевицата до нишесте, силно намалява количеството на магнезий в тях.

Кога се препоръчва прием на магнезий

На пръв поглед най-лесният отговор е – когато има магнезиев дефицит или са налице някои от симптомите му. Целта на съвременната медицина обаче се стреми повече към профилактиката, защото е значително по-ефективна, евтина и спестява многобройни проблеми.

Завишени нужди от минерала се наблюдават при следните групи хора:

  • хипертониците, диабетиците, страдащите от коронарна сърдечна болест, мускулни крампи и безсъние;
  • активно спортуващите и работещите в условия на физически и психически стрес;
  • младите момичета, бременните и кърмачките; жените в менопауза и с остеопороза;
  • пациентите, лекувани с диуретици и сърдечни гликозиди също имат значителна полза от магнезия – в първия случай заради повишеното му изхвърляне с урината, а във втория – поради намаляване токсичността на дигиталис-гликозидите (дигоксин, ланитоп) и аналозите му върху миокарда.

 

Абсорбция и разпределение на магнезиевите съединения в организма

Около 30-40% от приетия с храната магнезий подлежи на абсорбция от стомашно-чревния тракт. С увеличаване на приетото количество абсорбцията постепенно пада – 40 мг се усвояват на 65%, докато 960 мг имат абсорбция от 11% (4).

Усвояването на минерала от стомашно-чревния тракт е бавен процес и отнема около 6-7 часа. В хода му магнезият се съревновава за абсорбцията си с калция, като при висок прием на калций се понижава абсорбирането на магнезия.

Теоретично, всички магнезиеви форми упражняват едни и същи ефекти върху метаболизма, що се отнася до самия магнезиев йон. Съединенията, в които е включен обаче, имат някои индивидуални особености.

Магнезиев оксид. Най-простото съединение на магнезия, което може да се използва за суплементиране. Понеже е малка молекула, моларната пропорция на магнезия е висока. Ако един мол MgO съдържа 20 г магнезиев оксид, 12 грама се падат на чистия магнезий, т.е. съдържанието му в една таблетка е 60% от общата й маса. Абсорбцията му обаче е ниска – около 4% от приетата доза преминава през чревната стена към кръвта и тъканите.

Магнезиевият оксид е слабо разтворим във вода, а в експериментални условия, имитиращи пикова концентрация на стомашната киселинност, разтворимостта му достига едва до 43%.

Предимство на магнезиевия оксид са по-ниската му цена и по-малките обеми на дозовите единици, съответно възможност за еднократно дневно дозиране и лесно преглъщане на таблетките. Слабата му разтворимост може да обуслови по-висока честота на стомашно-чревен дискомфорт, затова прилагането му върху пациенти с тежки храносмилателни нарушения е добре да се избягва, освен като антиацидно средство при киселини и парене в стомаха без данни за разязвена лигавица. При липса на възпаление в червата, тази форма е добър лаксатив – по-умерен в сравнение с магнезиевия сулфат (английската сол) и магнезиевия цитрат.

Магнезиев цитрат. Това е съединението, най-подходящо за ефервесцентни и прахообразни форми. Представлява сол на магнезия с лимонената киселина, която е природно съединение и има участие в метаболитните пътища, най-важният от които е Цикълът на Кребс (Цикъл на лимонената киселина или Цитратен цикъл).

Цитратът има осмотично въздействие в чревния лумен – изтегля вода и действа лаксативно. Елементното съдържание на магнезия в неговия цитрат е 16%, което обуславя по-големи дозови форми спрямо тези на магнезиевия оксид.

Магнезиевият цитрат е клинично доказано средство с полезни ефекти при затлъстяване, което подобрява метаболитните показатели на засегнатите. Той е лесно разпознаваем от организма и има значително по добра абсорбция от тази на магнезиевия оксид.

Магнезиев хелат. Хелирането на магнезиевите йони представлява реакция на комплексообразуване с високомолекулно съединение или с неговите градивни единици.

Това е най-добрата форма за поддържане на мускулния тонус и предпазване от крампи и изтръпвания в условията на интензивен спорт или тежък труд поради бързото му действие и ценния аминокиселинен състав.

Има добро въздействие върху сърдечния ритъм поради значителното му вътреклетъчно проникване, включително в миокарда. Не е в такава степен надежден като антиацидно средство или лаксатив.

Магнезиев малат, бисглицинат, цитрат и комбинациите им. Магнезиевият бисглицинат, цитрат, малат или глицерофосфат се различават по различното съдържание (еквивалент) на елементния магнезий и по своята абсорбция след перорален прием.

Магнезиев (бис)глицинат. Сол на магнезиевия йон с две молекули от аминокиселината глицин - най-простата от 20-те аминокиселини, изграждащи протеините. Органично съединение, съдържащо 14.1% елементен магнезий. Около 700 мг бисглицинат дават 100 мг чисти магнезиеви йони. Използва се в по-високи дози при висока стомашна киселинност. Хелатът на Mg бисглицинат го прави устойчив при нормална или леко повишена киселинност на стомаха, така че да достига до кръвообращението. Има висока бионаличност.

Силни страни: успокоява нервите при тревожност и безсъние, понеже е сол на, глицина, а самият глицин има също такова действие. Има доказано добър ефект при крампи по време на бременност и при резекция на червата (когато е отстранен участък от черво и трактът е скъсен), както и при фибромиалгия. Няма лаксативен ефект, дори в по-високи дози.

Магнезиев малат. Сол на магнезия с ябълчната киселина (acidum malicum, Malus - лат. Ябълка), която е природно органично съединение - среща се в растенията и в човешкия организъм. Съдържа 6.5% елементен магнезий, поради което за същия ефект като този на бисглицината е необходимо да се приеме два пъти повече магнезиев малат.

Бионаличността му е висока, както тази на бисглицината и цитрата. Нежен за стомашно-чревния тракт, не предизвиква диария в нормални дози.

Силна страна: добър ефект при синдром на хроничната умора, понеже ябълчната киселина участва в цикъла на Кребс и производството на клетъчна енергия; по повечето от другите си показатели е същият като бисглицината.

Съчетания между органичните магнезиеви соли: цитрат + малат или бисглицинат+ малат

Съчетанието на различни съединения на магнезия с органични киселини (лимонена – цитрат, ябълчна – малат и глицин - бисглицинат) позволява по-висока бионаличност при по-ниска доза.

Различните соли на магнезия влизат в различни метаболитни пътища и в съчетание се понасят по-добре от организма.

Съчетанията цитрат-малат и малат-бисглицинат имат лек лаксативен ефект, което е предпочитан ефект при хронична констипация (по-силно изразен при първата комбинация).

Цитрат-малатът може да спомогне за предотвратяване образуването на бъбречни камъни или за разтварянето на такива, например когато са от калциев оксалат.

Малат-бисглицинатът е подходящ при хроничен стрес без запек. вероятно това е най-добре поносимата за стомаха комбинация и следва да се предпочете при гастрити и други стомашни смущения. В специфични случаи някои от магнезиевите соли са противопоказани и тогава се избират алтернативни – например при алергия към глицин се избягва бисглицинатът; цитратът не е подходящ при отоци в краката, надбъбречна недостатъчност и хиперкалиемия.

Магнезиев оксид+малат+глицерофосфат

Тази тройна комбинация съчетава едно неорганично (оксид) и две органични съединения на магнезия. Наред с доставянето на магнезий, съчетанието има засилен ефект срещу стомашни киселини и запек, а също и при крампи на гладката мускулатура.

Глицерол-2-фосфатът се включва в клетъчните мембрани и участва в състава на техните фосфолипиди, поради което неговата магнезиева сол действа сравнително бързо при нарушения в невромускулното предаване, каквито са крампите и спазмите. Следователно – при киселини/рефлукс + запек + крампи/спазми/колики, тази комбинация ще има добър ефект. 

Виж всички продукти с магнезий и избери най-подходящия!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.