
Млякото е един от продуктите с най-богато съдържание на калций, а след него са сиренето, млякото и яйцата. Зелените зеленчуци, картофите, боба, рибата и соята също са източник на така ценния минерал. Въпреки това, обаче, малко хора имат възможност да се хранят достатъчно целесъобразно и в тези случаи хранителните добавки са чудесно решение за този проблем. Калциевите суплементи често се предлагат в комбинация с витамин D, който подпомага усвояването му.
Кръвосъсирването, мускулните контракции, нормалният сърдечен ритъм и метаболизма зависят до голяма степен от наличието на достатъчно калций в организма. Всеизвестен факт е, че калцият е най-важен за и здравината и плътността на костите и зъбите. Малко хора знаят обаче, че калцият има своето значение и в здравето на очите. Той помага на ретината да трансформира светлината.
Бременните жени пък, имат повишена нужда от калций, който плода да приема чрез майката. В противен случай, могат да се появят усложнения в развитието на бъдещото новородено.
У децата, калциевият дефицит често води до нарушена костна минерализация, която е предпоставка за появата на рахит – състоянието, което причинява деформация на костите и забавяне на растежа.
При възрастните, недостатъчният прием на калций причинява омекване на костите и остеопороза, както и мускулни болки, спазми и изтръпване на ръцете и краката.
За да поддържаме здравословни нива на костен калций, е необходим ежедневен прием на достатъчно количество от минерала, но са малко хората, които успяват редовно да се хранят с млечни храни, ядки и соя. Поради тази причина, в диетата на съвременния човек калцият, наред с желязото, са едни от най-дефицитните минерали. В тези случаи, тялото иззема складирания в костите калций, за да поддържа останалите си функции, след което костите стават крехки, с ниска плътност и податливи на различни неблагоприятни фактори. Най-засегнати от този неприятен процес, са жените в менопауза.
Коментари (0)
Нов коментар