Search
Филтрирай по...

Калций

 

Калцият е макроелемент, който е необходим за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите. Деветдесет и девет процента от запасите му в организма се натрупват в костите и зъбите, а остатъкът се намира в меките органи като черен дроб, стомах, черва и мускули. Калцият участва в съсирването на кръвта, проводимостта на нервите, производството на енергия и функционирането на имунната система. Солите на калция укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Заедно с натрия, калия и магнезия той участва при съкращението на мускулите и нервната възбудимост, и сърдечносъдовата система. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D.

Недостигът на калций в храната във всеки момент от живота може да доведе до рязко намаляване на костните запаси, което значително може да увеличи риска от остеопороза, а при децата може да се развие рахит. Когато организмът страда от калциев дефицит, се наблюдава свиване на стените на малките артерии и повишаване на кръвното налягане. Наблюдават се сериозни изменения и в правилното функциониране на мускулите, в това число и в дейността на сърцето – недостигът на калций предизвиква схващания и нарушава способността за съкращаване. Нервните импулси не се забавят и предаването им се нарушава без необходимото количество калций.

Калцият има изключително широко приложение в терапевтичната практика. Освен за общо укрепване на двигателния апарат и профилактика на пряко зависимите от наличието му състояния, като остеопорозата, той има положителен ефект за облекчаване на менструални спазми и предотвратява мускулни схващания. Наблюденията на диетолози показват, че консумацията на храни с достатъчно високо съдържание на калций може значително да помогне в борбата с излишните килограми като активира ензимите, които са необходими за усвояването на белтъчните молекули. Напоследък в научните среди широко се дискутира приложението на калция за предотвратяване на рака на дебелото черво. Според една от хипотезите минералът се свързва със солите на жлъчката в дебелото черво, които се нареждат сред рисковите фактори за възникване на ракови образувания, и ги неутрализира.

Най-добри източници на калций са най-вече млечните продукти: прясно и кисело мляко, саламурено сирене, а освен това рибата и морските храни. Изключително богати на калций са и някои растителни продукти, като целина, ядки и необработени зърнени храни. За страдащите от желязодефицитна анемия е важно да знаят, че високите нива на калций в храносмилателния тракт са противопоказни при увеличен прием на желязо.

Прочетете още:

Виж всички продукти с Калций и продукти с Витамин Д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top