thyroid-2

/субклиничен хипертиреоидизъм, токсична дифузна струма (болест на Grave, Базедова болест), токсична мултинодозна струма (болест на Plummer), тиреоидити, карцином на щитовидната жлеза, токсичен аденом/

Щитовидната жлеза е от изключителна важност за провеждането на нормален, здрав живот. Като енергиен и физиологичен център на тялото, тя регулира както обмяната на веществата, нервната система и имунитета, така и умственото и цялостното физическо развитие на човека. Ето защо, заболяванията на щитовидната жлеза са болести на целия организъм.

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е състояние на повишено отделяне на йодсъдържащите хормони  тироксин /Т4/ и трийодтиронин /Т3/, контролиращи обмяната на веществата, сърдечната дейност, развитието и растежа на организма, развитието на мозъка на ембриона, телесната температура, нервната система и емоциите, функцията на белите доробове, процесите на стареене, мускулния тонус и др.

В състояние на тиреоидна хиперфункция храненето трябва да отговаря на определени условия:

 • Да изключва храни, които имат токсичен ефект върху жлезата;

 • Да изключва  алергизиращи храни  / Болестта на Grave, Базедовата болест, е автоимунно заболяване/;

 • Да е с укрепващ имунната система ефект;

 • Да е разнообразно и пълноценно / окислителните процеси  са ускорени и изгарянето /метаболизирането/ на хранителните вещества е значително повишено/;

 • Да съдържа достатъчно количество витамини, минерали и ферменти    /необходими в повишено количество при ускорената обмяна на веществата/;

 • Да бъде висококалорично и в по-големи количества / при загуба на тегло  потребностите от енергия са повишени/. •          Да не дразни стомашната и чревна лигавици /в условията на хипертиреоидизъм има предпоставки за стомашно-чревни разстройства/;

 • Периодично - вегетариански режим /за облекчаване работата на черния дроб и бъбреците/;

 • Да се приемат  подходящи хранителни добавки /за набавяне на всички необходими за обмяната хранителни вещества, витамини, микроелементи и минерали/.


При хиперфункция на щитовидната жлеза метаболизмът е ускорен и протича много бързо разграждане на всички хранителни вещества, повишават се енергийните загуби на организма. Подкожната мастна тъкан изтънява и напълно изчезва, ако функцията на жлезата не се нормализира /или компенсира със съответното лечение/  своевременно. Изчерпват се запасите на гликоген от черния дроб и мускулите, рзграждат се серумните и мускулни белтъци – телесното тегло намалява, страда имунитетът. Потребностите от енергия са повишени, поради което храната трябва да бъде висококалорична и в по-големи количества, особено при загуба на тегло. Дневният  калориен прием се увеличава в зависимост от дефицита на телесна маса  с 20-30% над нормата и е около 3000-4500 ккал.

 

beltaci

 

Повечето хора приемат твърде много белтъци. Препоръчително е да се приемат около 100 гр. белтъчини, от които половината да са от животински произход, като се набавят от най-пълноценните им източници – боб, леща, грах, риба, бяло птиче и нетлъсто – заешко, свинско, телешко или говеждо месо. Други подходящи източници на белтъчини са нискомаслените млечни продукти  и яйцата. Растителните източници на белтъчини доставят влакнини, рибата – полезни омега-3 мастни киселини, а нетлъстото месо – калций, желязо, цинк и др.;

Препоръчват се около 100 гр. мазнини, от които една четвърт да са с растителен произход и около 450 гр. въглехидрати, от които 100 гр. прости захари.

Потребността от витамини също е повишена – зелнчуци и плодове трябва да присъстват при всяко хранене. Допълнително е необходим прием и на добавки като Вит.С, вит. А, вит.на В., не само за да се попълни дефицита от витамини, но и с профилактична цел и при лечението на усложнения от страна на черния дроб, сърцето и мускулите, които често се появяват при повишени хормони на щитовидната жлеза.

Според някои изследвания антиоксидантните витамини Е и С отстраняват пораженията от повишените окислителни процеси /ускореният метаболизъм увеличава производството на вредни свободни радикали/, свързани с хипертиреоидизма. Храните с високо съдържание на полезния бета-каротин /провитамин А/ - моркови, тиква, сладки картофи и др., оказват благотворен ефект при хората с повишена функция на щитовидната жлеза. Бета-каротинът се превръща във витамин А, за който се приема, че улеснява правилното оползотворяване на йод в организма.

Щитовидната жлеза продуцира още един, несъдържащ йод хормон - калцитонин, който участва в усвояването на фосфор и калций и оказва влияние върху обмяната на костната тъкан.  При хипертиреоидизъм жлезата образува по-малки количества от този хормон и организмът започва да губи калций и фосфор, съответно костно вещество, до състояния на различна по тежест остеопороза. Достатъчно количество от тези минерали трябва да се приема с храната, най-вече чрез млякото и млечните продукти или месото, рибата, яйцата, някои зеленчуци, ядки , киноа, чиа, спелта, лимец /когато има алергия към млякото/.

Доколкото храносмилателната система работи под напрежение, храните трябва да са щадящи, за да не се натоварва допълнително. Ястията да са варени на бавен огън, задушени или печени. При усложнения като гастрит, язва и ентероколит, се спазва съответната диета. Храната се дъвчи бавно и продължително.

Храненето трябва да бъде често /5-6 пъти дневно/, към основните хранения може да се добавят по 1-2 с.л. студено пресован зехтин или нерафинирано слънчогледово олио, за подпомагане на храносмилането, бързото засищане и предотвратяване на чувството за зверски глад. Да не се пропуска хранене, за да не усеща слабост и отпадналост.

 

 

vitamini_za-otpadnalost  

 

При хиперфункция на щитовидната жлеза се наблюдава повишена възбудимост на сърдечно-съдовата/ССС/ и централната нервна система/ЦНС/, което се проявява като сърцебиене, екстрасистоли, склонност към повишаване на кръвното налягане, раздразнителност, емоционална лабилност с честа смяна на настроението, хронично безсъние и др. Да се ограничават храните, които възбуждат ССС и ЦНС – силни месни и рибни бульони, пикантни подправки, силен чай, кафе, шоколад, и др.

Йодът е важен компонент на щитовидните хормони. В редки случаи, хипертиреоидизъм може да бъде причинен от прекалено много йод в диетата. В случаите на йод-индуциран хипертиреоидизъм, е възможно подобряване на състоянието след отстраняване на  излишния йод от храната. Понякога, като преходен защитен механизъм, жлезата компенсаторно образува повече хормони и при недостиг на йод /йод-недоимъчни състояния/. Ето защо количеството йод в храната трябва да се обсъжда индивидуално при всеки болен.

 Препоръки:


 Яжте храни с високо съдържание на В-витамини, като пълнозърнести храни (ако няма глутенова алергия), пресни зеленчуци и морски дарове, ако не ви е препоръчано друго.

 Ако сте на заместителна  терапия с хормони, консултирайте се с вашия лекар преди да консумирате соеви продукти. Има някои доказателства, че соята се намесва в усвояването на хормоните на щитовидната жлеза.

Яжте антиоксидантни храни - плодове (като боровинки, череши) и зеленчуци (като тикви, домати и чушки).

Избягвайте рафинираните храни като бял хляб, макаронени изделия и сладки.  Приготвяйте ги с пълнозърнесто брашно.

 

Original_Italian_Pasta  

 

Избягвайте рафинираните храни като бял хляб, макаронени изделия и сладки. Приготвяйте ги с пълнозърнесто брашно.

Яжте по-малко червено месо и повече постно месо, риба /сьомга, пъстърва и др./ или боб за протеин. Ограничете приема на преработени меса, като например готови сандвичи с колбаси и полуфабрикати.

Използвайте за готвене растителни масла, напр. маслинено, слънчогледово  или кокосово масло.  

 

transmaznini  

 

Намалете или премахнете транс-мастните киселини хидрогенираните мазнини /, които се откриват в търговски печени изделия като бисквити, торти, пържени картофи, солети, гризини, понички, преработени храни и маргарин.

Премахнете предполагаемите хранителни алергени, като например млечни продукти (мляко, сирена, сладолед), когато е необходимо, пшеница (при алергия към глутен), соя, консерванти и химически добавки в храните. При нужда и по назначение от вашия лекар, може да направите тест за хранителна алергия.

Избягвайте алкохола и цигарите. Говорете с вашия лекар за употребата на кофеин съдържащи продукти, като например кафе, какао, чай, шоколад и безалкохолни напитки. Кофеинът взаимодейства при някои условия с медикаментите, а и е силен стимулант, което не се препоръчва при симптоми от страна на централната нервна система /раздразнителност/.

Недостигът от хранителни вещества може да попълните със следните добавки:


 

 •  Ежедневно мултивитамини, съдържащи антиоксидантни витамини - А, С, Е, витамини В-комплекс и минерали като магнезий, калций, цинк и селен.

 • Омега-3 мастни киселини, като например рибеното масло, за да спомогне поддържането на имунитета. Омега-3 мастни киселини могат да имат ефект за разреждане на кръвта. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, говорете с Вашия лекар преди да започнете приема на Омега-3 мастни киселини.

 • Витамин С, като антиоксидант и за имунната подкрепа.

 • Алфа-липоевата киселина - антиоксидант.

 • L-карнитин, за намаляване на активност на щитовидната жлеза. Може да има разреждащ  кръвта ефект и следователно увеличаване на анти-съсирващия ефект на някои лекарства  /варфарин/.

 • Пробиотични добавки (съдържащи Lactobacillus ацидофилус), когато е необходимо за поддържане на стомашно-чревния тракт и имунното здраве. Зелен чай /за антиоксидантен ефект/.

 • Маточина /за нормализиране функцията на централната нервна система/

 • Не взимайте йодсъдържащи добавки /КЕЛП/, освен ако не е указано от вашия лекар. Йодът е ефективен само в случай на недостиг на йод.


Позволени храни: • Мляко, сирене, кашкавал, извара, сметана, масло и всички храни приготвени с мляко и млечни произведения / не се препоръчват при предполагаем алергизиращ ефект при някои болни/;

 • умерено количество прясно нетлъсто месо - заешко, пилешко, крехко телешко;

 • морски продукти; Йодсъдържащите храни / морска сол;йодирана сол; яйца; млечни продукти; растения, отглеждани в почви, богати на йод ; риба (особено мазната) и морски дарове,  орехи, пресни сирена и др/ се обсъждат индивидуално с лекуващия лекар или диетолога.

 • яйцa

 • зеленчуци - зеле, карфиол, брюкселско зеле, алабаш, броколи, ряпа – богати на гоитрогени /вещества, които пречат на усвояването на йода и подтискат синтеза на тиреоидните хормони/, картофи, гъби, моркови, червени чушки, домати, червено цвекло и др.; лук, чесън;

 • плодове и ягодоплодни - ягоди,малини, къпини, ананас, ябълки, банани, всички цитруси, смокини,грозде, стафиди, прясноизцедени сокове и др; пчелен мед, ограничено - захар, конфитюри, мармалади, желета, компоти, плодови сокове и др.; •          пълнозърнести – жито, булгур, лимец, елда, овес, просо, киноа, чиа; хляб и тестени произведения от пълнозърнесто брашно / изключват се при глутенова алергия/.   Безглутенови – ориз, просо, киноа, чиа. Спелта и лимец съдържат минимални количества глутен.

 • умерено бобови варива – боб, леща, нахут;

 • нерафинирани растителни масла – зехтин, олио и др. Храни, които се ограничават или не се приемат:

 • Тлъсто месо, консервирани месни продукти;

 • Кафе, черен и силен зелен чай, какао, шоколад;

 • Всички видове алкохолни напитки;

 • Ограничаване на газираните безалкохолни напитки;

 • Сини домати, спанак, киселец, лапад;


Избягвайте следните хранителни добавки: Ашваганда / Индийски женшен/; Зелен чай; Китайски женшен; Корейски женшен. Тези билки стимулират нервната система.

Само с диета, болен от Базедова болест или друга форма на клинично изявен хипертиреоидизъм не може да се излекува, но правилното хранене и изцяло здравословен начин на живот, съчетани с подходящо медикаментозно лечение, могат да нормализират състоянието на болния.

Лечението се назначава от ендокринолог, след ултразвуково и хормонално изследване и в зависимост от симптоматиката. Редовните консултации при лекаря, точното изпълняване на предписанията, подходящата храна и упражнения /30 минути дневно, 5 дни в седмицата/, могат да доведат до нормализиране / компенсиране / на хормоналната активност. Това трябва да се отчете с навременни изследвания и наблюдение на симптомите, след което храненето да се настрои към обичайната здравословна диета.

 

Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Коментари (26)

  • Стела Добрева
  • 2020-07-02 21:51:26
  Лекарите са оскъдни в обясненията за базедова болест.За съжаление и аз се сдобих нея.Много мнения на два полюса .Едните говорят ,че е нужно храни с йод,а другите забраняват.Каква е истината?Трябва ли да се засилва имунната система или не.Ясно е само ,че трябва да се яде по пет пети на ден.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-03 16:31:27
  Здравейте, Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Имунната система приема клетките на щитовидната жлеза като чуждо тяло и ги атакува, за да унищожи и предпази – такава е нейната роля, да пази собственото тяло, неговите органи, тъкани, клетки от чуждо „нашествие“. Изработват се антитела, които атакуват съответните органи, в случая щитовидната жлеза. Патофизиологията /причини и същност/ на този вид заболявания е недоизяснена. Предразполагащи фактори за „отклюючване „ на заболяването са наследственост, стрес и психотравми, вирусни инфекции и хронични заболявания, продължителна употреба на определени лекарства. Като заболяване, свързано със свръхактивна имунната система, стимулирането на имунитета е противопоказано. Някои специалисти препоръчват т.нар. имуномодулатори – природни вещества – билки и др., които не стимулират, а нормализират дейността на имунната система. Количеството йод в храната се определя индивидуално, в зависимост от изследването за йод и протичането на заболяването при всеки болен. Допълнителен прием под форма на хранителни добавки не се препоръчва. д-р Аелита Петрова
  • Сашка Петрова
  • 2020-11-26 18:46:43
  Здравейте. От 8 години съм диагностицирана с Базедова болест. При хиперфункция пия метизол до нормализиране на хормоните. В ремисия съм обикновено от 2-3 години. В момента съм с хиперфункция, отключена от коронавирусна инфекция. Започнах метизол. Назначиха ми и кортикостероид и антибиотик. Пия си вит Д, вит А, вит Е, вит Б, сераза, натаспин и полифенолен комплекс с вит С., пробиотици. Необходимо ли е да добавя Селен и вит К2? Има ли наблюдения как се отразява коронавирусната инфекция на щит. Жлеза? В момента леко са завишени феритин и лдх, другите показатели са в норма с изкл на тсх-0.081.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-11-27 15:27:01
  Здравейте, Има предположения на специалисти-ендокринолози от световен мащаб, че КОВИД-19 инфекцията може да отключи автоимунно заболяване или да усложни съществуващо такова, включително на щитовидната жлеза. Но, засега няма сигурни данни, че хората с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза са изложени на по-голям риск да се разболеят от COVID-19 или да заболяването да протече по-сериозно, ако получат инфекция с COVID-19. По повод на добавките – приемате достатъчно, не е добре да добавяте други, тъй като колкото повече са, толкова по-голям е рискът някои от тях да се окажат с неподходяща съвместимост по отношение на медикаментите, а и помежду си. Но може да спазвате диета, подходяща за вашето състояние, която ще ви добавя необходимите хранителни вещества.
  • ROSITSA
  • 2020-07-04 11:46:31
  Дайте правилна диета при хиперфункция на щитовидната жлеза. Много противоречиви неща всеки пише.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-06 16:09:53
  Здравейте, Както вероятно се досещате, правилните диети са индивидуални. Може да се консултирате с лекар-диетолог, който ще ви изготви индивидуална програма за подходящото за Вас хранене и режим. Тъй като заболяването е автоимунно /т.е. свързано с разстройство в имунната система/, най-общо се препоръчва храната да е прясно приготвена, органична, от биоземеделие /без консерванти, пестициди, изкуствена тор, хранителни добавки, отпадъчни води. Да не е генно модифицирана. / По отношение на храната, това са основни фактори, които повлияват негативно имунната защита. д-р Аелита Петрова
  • Мария
  • 2020-07-06 15:22:33
  1. Има ли напълно излекуване от болестта? 2. Ще мога ли да имам деца? 3. Трябва ли да се притеснявам, че е животозастрашваща болест? - Ж. 23 г.
  • д-р Аелита Петрова
  • 2020-07-07 15:05:42
  Здравейте, Заболяването е автоимунно, т.е. свързано с разстройство в имунната система, и е с неизяснена същност и лечение, т.е. отговорът на първия въпрос е не, няма пълно излекуване. Може да се постигне ремисия, но предразположението и рискът от ново проявление на болестта остават. 2. Може да забременеете и при подходящо лечение да родите здраво дете. 3. Болестта не е животозастрашаваща, но ако не се лекува, може да се получи тиреотоксична криза, която е животозастрашаваща. При подходящ начин на живот и лечение, предписано от специалист след съответните консултации и изследвания, може да се постигне състояние на здравето, при което да забременеете, да родите и да се радвате на здраво дете. д-р Аелита Петрова
  • Таня Червенкова
  • 2020-07-23 01:02:49
  Благодаря ви за информацията! Беше ми от полза ,напоследък имам доста странични ефекти и незнаех да ли е от болеста
  • Павлина
  • 2020-08-17 18:21:40
  А витамини от А до Я може ли да се пият?
  • Борис Гинчев
  • 2020-08-19 08:49:59
  Здравейте, Павлина! Можете да приемате мултивитамини с минерали, каквито са Алайв или Complete Women’s Multi, понеже при тях йодното съдържание не е високо и не влияе негативно на щитовидната жлеза. Сред храните, богати на йод, които е добре да се избягват, са йодираната сол (доколкото е възможно, понеже е буквално навсякъде), морските „дарове“, големите количества млечни продукти, храните с червени багрила в тях (кохенил или синтетични червени бои), жълтъците, водораслите – келп, спирулина, карагенан и др. Особено ценни при хиперфункция на щитовидната жлеза са селенът, калций+D и желязото. При лицата, приемащи тиреостатици (метизол, тирозол, пропицил и др.), приемът на Селен – 100 мкг/дн., води до по-бързо нормализиране функцията на жлезата, отколкото без прием на селен. Съчетанието Калций + D3 (600 mg/400IU или близки до това дози) предпазва костите от загуба на костно вещество, предизвикано от хиперфункцията. Желязото (хелат, 25 мг/дн.) е ценна добавка към храната, понеже хиперфункцията на щитовидната жлеза често е свързана с железен дефицит и неправилен транспорт на кислорода от кръвта към тъканите. Ако мултивитаминът, който изберете да пиете, съдържа посочените нутриенти в дози, значително по-ниски от указаните, може да ги добавите като отделни продукти. Поздрави, Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
  • Мирослав Минчев
  • 2020-10-09 16:04:38
  Здравейте ! Питане имам към д-р Аелита Петрова. Случаят е с моята съпруга /55 г./ ,.. от няколко месеца започна да сваля килограми,...да, тя е сляба, Но сега е 38 кг. Изследванията водят към заболяването Хиперфункция на щитовидната жлеза. Ще съм Благодарен много , ако д-р Петрова ми отговори на и-мейла , който оставих Поздрави, Мирослав Минчев
  • Д-р Аелита Петрова
  • 2020-10-13 10:30:00
  Здравейте, Приема се, че Базедовата болест /хиперфункция на щитовидната жлеза/ е автоимунно заболяване. Отключващ фактор може да са психотравми, прекомерен стрес, нервно пренапрежение, особено при фамилно предразположение. Необходима е точна диагнодтика, като се има предвид, че хиперфункцията на щитовидната жлеза може да е симптом на злокачествено новообразувание. Ако е необходимо, потърсете второ мнение в специализирана клиника по ендокринология, напр. УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“, София, https://usbale.org/bg/kliniki/treta_klinika_po_endokrinologiya/, където с помощта на високоспециализирани изследвания /образни и инструментални - ехография, компютърна томография, биопсия, и др., може да се постави точната диагноза и да се лекува. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
  • Елена Т.
  • 2021-06-02 13:59:25
  Здравейте! От 10 години съм с нормални стойности на TSH,но с 5 възела различни по големина. Напоследък не се чувствам добре. Имам постоянно сърцебиене, нервност, непълноценен сън, качване на киголрами (5,но повече като подуване което не се повлиява от увеличена физ.активност и съобразяване с храненето), трудна концентрация . След направена биопция на възел се оказа с неизяснен произход... Стойностите на ТSH вървят към долната граница. Сърцебиенето продължава...от два дни имам и много силни болки в кокълите под коляното. Моля за съвет... Какви по вид изследвания да си направя и да предпиема ли спешно отстраняване на съмнителния възел
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-06-03 13:46:27
  Здравейте, Не би трябвало да бързате с отстраняване на възела. Добре е да се направят всички необходими изследвания за поставяне на точно диагноза, и ако е възможно с хоспитализация в ендокринологична клиника. Най-добре в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, https://usbale.org/bg/kliniki/treta_klinika_po_endokrinologiya/ https://usbale.org/bg/priemno_konsultativni_kabineti/ Изследвания – ТСХ, ФТ4, ФТ3, ТАТ, МАТ, AT анти TSH рецепtoр TRAb , Калций, фосфор, витамин D, албумин, тиреоглобулин, УЗ, Тънкоиглена аспирационна биопсия., образни изследвания на щитовидната жлеза с изотоп на радиоактивен йод. и/или други изследвания по преценка на лекаря. д-р Петрова
  • Елена Т.
  • 2021-06-04 09:48:26
  Как се извършва приема в тази болница? Предварително се ходи да преглед и последва хоспитализация или може по телефон за прием? Питам защото съм от провинцията
  • Мария Ш.
  • 2021-06-25 11:56:00
  Здравейте, при направена биопсия на възел на щитовидната жлеза излезе резултат Б3. Изследвания TSH,FT3,FT4,TAT и MAT са в норма? Каква е процедурата от тук нататък? Операция или биопсия на всеки 3 месеца за проследяване на възела?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-06-30 08:38:11
  Здравейте, Лечебният план, както знаете, се изработва от лекуващия лекар, в зависимост от сегашното Ви състояние и развитието на болестта с времето. При нормална функция на жлезата, по-вероятно е да останете под наблюдение с контролни изследвания след 6 месеца. д-р Петрова
  • Стефка Михайлова
  • 2021-07-06 14:11:56
  Здравейте, Имам възел на щитовидната жлеза от 20г., не растеше, казаха ми само да го наблюдавам. Хормоните ми винаги са в норма, но TSH е в долна граница - 1,67, / при референтни стойности: 0,25-5,0 / а FT4 в горна - 19,12, / допустими: 9-20. Влязох в много ранна менопауза на 33г., като ми беше обяснено, че вероятно възелът е причината, тъй като нямам в рода си жени с такъв проблем. Менопаузата ми е тежка, почти 18г. съм с топли вълни, замайване, често ме боли глава, качих килограми и кръвно, имам отоци по краката, целулит и т.н. Никакви добавки не ми помогнаха, освен EstroFactors, която пък е на основата на броколи. С нея свалих 20кг, изчезнаха отоците и имах невероятна енергия. Искам отново да пия подобна с броколи, но съм объркана, защото навсякъде чета, че при възли на щитовидната не е желателно да се приемат, зеле, броколи, въобще Кръстоцветни. Какво бихте ми препоръчали Вие, да пия или не? И с тези стойности към хипо или хиперфункция на щитовидната съм?
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-07-12 09:18:28
  Здравейте, Тези стойности са в норма и са необходими допълнителни изследвания, за да се даде точен отговор – ФТ3, ТАТ, МАТ, описание на резултат от УЗ преглед на щитовидната жлеза. По принцип, ниски стойности на ТСХ с високи на ФТ4, се свързват с хиперфункция на жлезата, което води до намаляване на теглото и т.н. характерни за хиперфункция симптоми. Необходима е нова консултация с ендокринолог и нови изследвания, за предпочитане в специализирана болница по ендокринология, за да се определи състоянието и на другите ендокринни жлези, които вероятно имат връзка с оплакванията Ви – надбъбречна жлеза, полови жлези, панкреас. Както знаете, жлезите с вътрешна секреция /ендокринни жлези/ са като скачени съдове – промяната на функцията в една от тях неминуемо се на другите. По отношение на кръстоцветните – зеле, броколи, карфиол и т.н., то те се ограничават когато са в сурово състояние. Но в продукта Естросой се съдържа соя, за която се приема, че може да понижи функцията на щитовидната жлеза. Приема се не повече от 6 месеца, след което се прави контролен преглед. д-р Петрова
  • Елена В.
  • 2021-07-12 11:33:28
  От къде закупувате този продукт EstroFactors ?
  • Мартин Дамянов
  • 2021-07-13 09:44:12
  Здравейте, За съжаление вносът на EstroFactors е преустановен, но много сходен продукт е EstroSense на същата марка Natural Factors. Поздрави, Мартин
  • Атанаска Драгнева
  • 2021-08-10 13:27:29
  Здравейте, Отговаряте ли на въпроси при преминаване на жлезата от хиперфункция в хипофункция. Аз съм от 16 г. с проблем на щитовиднта жлеза. Преминах от етап хипер в хипо. Нивото на TSH ми е ниско.Вследствие на това заболяване ме оперираха от хемороиди и фисури. След прекаран Covid-19 през месец декември 2020 г. качих килограми. До тогава нямах такъв проблем. Ограничавам глутенови храни и захари.От скоро започнах да изключвам и млечни. Ям много плодове и зеленчуци. Не знам дали е добре, но това ми е основната храна, която ме задоволява по природа. Пия елтирокс 100 и селен 200мг. Моля, за съвет!
  • Мартин Дамянов
  • 2021-08-12 16:26:51
  Здравейте, Ясно е, че добре се грижите за здравето си. Изпълнявате лечението за хипофункция на щитовидната жлеза, което е ХЗТ /хормонозаместителна терапия/, приемате селен, който освен като антиоксидант, защитаващ жлезата от оксидативния стрес, също така участва пряко в ензимните процеси, при които се синтезират хормоните на щитовидната жлеза. Спазвате подходяща диета. Добре е също така, по възможност, да увеличите физическата активност – бързо ходене пеша 30 и повече минути дневно, ежедневни физически упражнения за активиране на кръвообръщението, метаболизма и детоксикацията, спорт. Подходящо е да приемате омега -3 мастни киселини RX Omega-3 Maximum Triple Strength – оказва благоприятно влияние вълху ендокринната система и допринася за поддържане на хормоналния баланс, вкл. за хормоните на щитовидната жлеза. През есенно-зимния сезон, когато светлината е по-слаба и се затруднява синтеза на вит. Д, може да приемате вит.Д с храната, а също и вит. С или Алайв мултивитамини, тъй като в този сезон плодовете и зеленчуците не са пълноценна храна. Внимавайте с храни и добавки, съдържащи голямо количество йод – морски дарове и риби, орехи, спирулина, хлорела и т.н., йодирана сол. д-р Петрова
  • Елена В
  • 2021-09-21 13:33:57
  Здравейте Преди 40 дни ми беше премахната изцяло жлезата. Предписаха ми 100мг еутирокс + калции и Вит Д. При направено контролно изследване ТСХ Е 0,82/0,27 - 4,2/ А ФТ4 17,20 /12,0 - 22,0/. Дори и при тези стойности аз не се чувствам добре и въпреки ограниченията от моя страна аз продължавам да се издувам и да качвам кг. Прочетох че трябва паралелно да взимам Селен и Цинк. Ако си набавя хапчетата Т3 от Гърция дали ще успея да отслабна? И как трябва да ги приемам, заедно с еутирокс или през определен интервал? Благодаря
  • д-р Аелита Петрова
  • 2021-09-24 07:48:27
  Здравейте, Щитовидната жлеза произвежда 2 хормона – Т3 /трийодтиронин, съдържа 3 молекули йод/ и Т4 /тироксин, съдържа 4 молекули йод/. Т3 се получава от Т4 като се дейодира – отнема се молекула йод. По-активен е Т3, поради което го препоръчват за ускоряване на обмяната на веществата и контрол на телесното тегло. Приемът на Т3 е ХЗТ /хормонозаместваща терапия/, така както е и еутирокс /синтетичен тироксин – Т4/. Не може да приемате и двата хормона едновременно, рискувате предозиране със сериозни последици за здравето. Необходима е консултация с ендокринолог, който да прецени дали във Вашето състояние е уместно да се приема Т3. Селен и цинк се приемат, за да подпомогнат синтеза на хормони от щитовидната жлеза /при Вас е отстранена/. Но като добри антиоксиданти участват в неутрализирането на оксидативния стрес и подпомагат общото здраве. Поздрави, д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.