×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

червена боровинка


Плодовете на червената американска боровинка (Vaccinium macrocarpon от сем. Пиренови - Ericaceae), позната в англоезичния свят като Cranberry, са отдавна известни с антимикробните си ефекти върху уринарния тракт. Тъй като са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, имат и други свойства – действат холестеролопонижаващо, антидиабетично, диуретично и отводняващо.

 

Химичен състав на плодовете Vaccinium macrocarpon

Наред с въглехидратите, органичните киселини, витамините и минералите, той включва фенолни съединения от групите на флавонолите, фенолните киселини, антоцианините (ACs) и проантоцианидините (PACs).

Антоцианините и проантоцианидините са главните вещества, проявяващи висока активност срещу уроинфекциите – те проявяват антиадхезивен ефект като не позволяват на патогенните микроби да се прикрепят към уроепителя и да инициират инфекция.  

Проантоцианидините (PACs) са фенолни съединения, производни на флаван-3-ола (1). Според броя на флавановите единици могат да бъдат мономерни флаван-3,4-диоли, наречени левкоантоцианидини (2,3),

 

уроинфекции

 

димерни (4, 5,6,7) или тримерни (8) флаван-3-оли. Понеже флаван-3-олът, заместен с четири ОН-групи на 5,7,3` и 4` позиция, се нарича катехин, PACs от два или повече катехинови фрагмента се определят и като кондензирани катехини. 

Най-разпространени в червените боровинки са процианидините A1, A2, B1 и B2. Проантоцианидините от катехинов или епикатехинов тип се наричат още процианидини и в контекста на червената боровинка двата термина се използват като синоними.

 

Проантоцианидини

Докато левкоантоцианидините са безцветни, процианидините имат червено, синьо или виолетово оцветяване – именно на тях се дължат наситените цветове на плодчетата.

Според типа на връзката между двете катехинови молекули, различаваме проантоцианидини от тип А (PAC-A) и от тип В (PAC-B). При тип А се наблюдава свързване от типа епикатехин-(2β→7,4β→8)-катехинов димер (с две връзки между  мономерите), а при PAC-B връзката е 4→8 при В1, В2 ,В3 и В4 и 4→6 при B5, B6 и B8.

Откакто през 1984 в Journal of Urology е публикувано проучването на Sobota [1], в което се посочва, че сокът от червените боровинки потиска бактериалната адхезия на Escherichia coli (Ешерихия коли)  към лигавицата на пикочните пътища у мишки, интересът към това хранително растение рязко нараства. През 1998 г. става известно, че именно проантоцианидините (PACs) са отговорни за антиадхезивния ефект [2]. От това епохално откритие обаче възниква следващият въпрос – защо антиадхезивна активност се проявява само от PACs на червената боровинка, а не и от тези на други PACs-съдържащи плодове като касис, грозде, ягоди, черни и сини боровинки и т.н.? Оказва се, че връзката структура-действие има съществено значение за този ефект.

В различни по-нови източници се посочва, че проантоцианидините от тип А (PAC-A) имат значително по-висока антиадхезивна активност в сравнение с PAC-B по отношение на патогени като Escherichia coli и Candida albicans, съставляващи голямата част от причинителите на уроинфекциите.

Научни данни от 2000 г. сочат, че потискането на адхезията на фимбриите на E.coli към уроепителната лигавица, дължащо се на взаимодействието на PACs с клетъчни повърхности, съдържащи алфа-Gal(1->4)бета-Gal рецептори, се дължи главно на PAC-пентамери, съдържащи поне една А-връзка в молекулата си. Като главен действащ проантоцианидин е посочен процианидин А2 (5) [3]. PAC-A2 се съдържа в боровинките около 4 пъти повече в сравнение с епикатехиновия мономер, от който е изграден.

Разграничаване на PACs-A от PACs-B по отношение на антиадхзивния ефект, е направено през 2005 година, когато е установено, че проантоцианидините от тип А на червената боровинка потискат адхезията ин витро при концентрация от 60 микрограма на мл, докато PAC-B от грозде проявяват слаба активност чак при концентрация от 1200 мг/мл, а PAC-B от други източници са се оказали изобщо неактивни [4].

Други изследователи са проверили разликата в действието на голяма еднократна доза (42.5 г) изсушени червени боровинки и на същото количество сушени стафиди. Антиадхезивен ефект е наблюдаван само при червените боровинки, докато съдържащите предимно PAC-B стафиди не са подействали [5].

Антиадхезивната активност конкретно на PAC-A2 срещу уропатогенните Escherichia coli (UPEC) и Proteus mirabilis също е изучавана. Доказано е, че PAC-A2 намалява антиадхезивната способност на бактериите към епителните чрез блокиране захващането на власинките (фимбрии при UPEC и флагелини при Proteus). Специално при Proteus се наблюдава както забавяне подвижността на флагелините, така също и понижаване на уреазната му активност [6]. Продукцията на ензима уреаза е особено важна за този патоген, понеже му дава възможност да разгражда уреята и да използва азотните атоми от нея за изграждане на собствените си протеини. Чрез инхибицията на уреазната продукция, PAC-A2 силно потискат вирулентността на P. mirabilis. Публикацията съдържа и ценни ултрамикрофотографии на нарушената адхезия, получени с помощта на сканираща електронна микроскопия.

Нови данни показват, че антиадхезивният ефект на екстрактите от червена боровинка е най-силен, когато се използва екстракт от плодовия сок, съдържащ главно разтворими проантоцианидини от тип A. Слабо разтворимите PAC са характерни за тоталния PAC-извлек от целите боровинки, съдържащ голямо количество PAC-B и неразтворими PAC-A олигомери. Те се намират преобладаващо в ципите („кожата“) на плодовете [7].

Патентовани екстракти с високо съдържание на PACs от тип А, са CranRx® на Nature’s Way, USA, Exocyan® на международната компания Nexira, SunCran® на американската Nutriscience, Oximacro® на италианската Biosfered и др.

 

Серия CranRx® на Nature’s Way

Специализираните натурални продукти с червена американска боровинка на компания Nature’s Way, съдържат концентрат от сока на плодовете, осигуряващ предимно разтворими проантоцианидини от тип A и патентован като CranRx®.

Концентратът CranRx® се отличава с изключително мощни антибактериални и антиоксидантни свойства, и оказва силен антиадхезивен ефект – възпрепятства прикрепянето на болестотворните бактерии за лигавицата на пикочните пътища и намалява риска от развитие на инфекциозен процес.

Освен с цел профилактика, CranRx® се препоръчва и като подпомагащо основната терапия средство. Може да се прилага самостоятелно или в комбинация с назначените от лекаря антимикробни и противовъзпалителни медикаменти.

Червена боровинка

Линия CranRx® състав и приложение на продуктите

CranRx 500 мг плодов концентрат – 30 капсули за еднократен дневен прием. Основният продукт, осигуряващ антиадхезивна защита на уринарната лигавица срещу патогенни микроорганизми, непозволяваща развиването на уроинфекция. Може да се използва от двата пола.

CranRx Women’s Care with Probiotics – формулата за женско здраве. Осигурява едновременна защита на уроепителя и на вагиналната лигавица, като 2 капсули дневно (опаковката е от 60 капсули) доставят 500 мг концентрат от червена боровинка и 7 милиарда колония-образуващи единици от три вида Ацидофилус – пробиотични компоненти на човешката флора в посочените анатомични области, които метаболитно противодействат на развитието на патогените. Съставът осигурява и 100% от дневната нужда на витамин С (60мг), с което се увеличават антиоксидантните ефекти върху организма.

CranRx Gummies – опаковката съдържа 60 желирани таблетки, приемат се два броя дневно. Доставят 500 мг екстракт от червена боровинка, 90 мг (150% от дневната потребност) витамин С и 200 мг D-маноза – глюкозоподобна захар, свързваща се с власинките на уропатогенните бактерии  и нарушаваща закрепването им към стената на епителя, в синергично действие с червената боровинка.   

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.