×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Джинджифилът е познат на хората от хиляди години не само за добавяне на пикантен щрих към храната, но и за лечение. Обикновено се използват неговия ядлив корен или стъбло. Смята се за древно билково лекарство, което помага при множество заболявания, включително артрит, диабет, кашлица, настинки и гадене. Маслата и съединенията, отговорни за характерния аромат и пикантния вкус на джинджифила, съставляват около 1–4% от корена му. Две от тези съединения - джингерол и шогаол - се считат за основните биоактивни компоненти на джинджифила и се смятат за основен източник на повечето му здравословни ползи.  

За какво е полезен джинджифила?

Мощно средство за облекчаване на кашлица

Джинджифил е известен с лечебните си свойства при кашлица. За да се възползвате от тях е нужно да сварите натрошен пресен джинджифил. Този разтвор се пие от три до четири пъти ден за облекчаване на болки в гърлото и неспирна кашлица. Към него може да се добави малко лимонов сок и мед, като при по-здрави рецептори и поносимост към пикантното може да сдъвчете джинджифила и суров. 

Джинджифил в комбинация с тулси също е ефективно средство за лечение на кашлица. Натрошете около 10 листа тулси, смесете със сока от малко парче джинджифил, добавете еднакво количество мед и смесете; взема се по една чаена лъжичка от тази смес три пъти на ден, за да получите облекчение. 

При суха кашлица е препоръчително да отрежете парче пресен джинджифил, да го поръсите с малко сол и да го дъвчете за няколко минути. 

Въпреки това, не всички харесват силно ароматния вкус на джинджифила и в такива случаи, чай, приготвен с джинджифил, е еднакво добър.

Работи срещу прилошаване по време на пътуване 

Според народната медицина, чаят от джинджифил може да помогне за успокояване на симптоми като световъртеж, повръщане и студена пот. Проучване от 2024 г. сред 60 пилота установява, че джинджифилът е по-ефективен за намаляване на симптомите при прилошаване по време на пътуване в сравнение с плацебо. 

Облекчава гаденето при бременност или химиотерапия 

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на гаденето, причинено от бременност, химиотерапия или операция. Той може да бъде ефективна и евтина алтернатива на традиционните лекарства против гадене при хора, които са бременни или са подложени на химиотерапия и не могат да приемат конвенционални лекарства. Проучване от 2020 г. при 92 жени показва, че джинджифилът е по-ефективен от стандартното лекарство за предотвратяване на следоперативно гадене и повръщане, причинени от обща анестезия. Според данните на учени от Испания, публикувани през 2020 г., джинджифилът е ефективно и евтино лечение на гадене и повръщане и е безопасно. Все пак не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, преди да го използвате след операция, тъй като може да попречи на съсирването на кръвта.

Помага за контрол на кръвното налягане и здравето на сърцето 

Джинджифилът може да окаже благоприятно влияние като понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на инфаркти и кръвни съсиреци, облекчаване на киселини, понижаване на холестерола, подобряване на кръвообращението. Изследване на китайски учени от 2017 г. показва, че консумацията на 2-6 грама стрит корен на ден може да намали риска от коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. 

Действа при болка и възпаление 

Хората са използвали джинджифил за лечение на възпаление от векове. Съединенията му джингерол и шогаол помагат за намаляване на производството на противовъзпалителни маркери. Според данни на учени от 2021 г., приложението на джинджифил е ефективно за облекчаване на менструалните болки в сравнение с плацебо. В друго изследване от 2020 г. се докладва, че той има благоприятен ефект за облекчаване на болката от остеоартрит на коляното. 

Предпазва от развитието на мозъчни дегенеративни заболявания

Проучване от 2019 г. показва, че активните съставки на джинджифила - джингерол и шогаол, могат да предложат защита срещу свързания с възрастта спад на мозъчните функции поради техните антиоксидантни свойства.

Стимулира имунната система

Според научни данни от 2021 г., комбинацията от чай от джинджифил с мента е ефективна като имуностимулант при възрастните. 

Как се консумира

Традиционно се използва в различни форми, включително: пресен, на туршия, на прах, изсушен, захаросан, кристализиран. На пазара се предлага и под формата на капсули, тинктури, екстракти, таблетки, чай.

Чаят от джинджифил е прекрасна, леко пикантна напитка, намираща своето приложение за сгряване в студените дни.  Той може да успокои раздразнен стомах и да облекчи лошото храносмилане, ако прекалявате с празничния сезон. Джинджифиловият чай е безалкохолна, некофеинова и практически безкалорична напитка. Джинджифилът се използва от векове за намаляване на гаденето и е единствената билка, която почти навсякъде се счита за безопасна. Имайте предвид, че джинджифиловата бира или газирана вода обикновено нямат достатъчно джинджифил, за да бъдат ефективни.

Как да си направим чай 

Ето и един от най-лесните начини да си приготвим сами чай. Трябва хубаво да измием джинджифила, за да не останат замърсени места. След това го нарязваме на ситно, парченцата да са с дебелина около 2 см. Поставяме го в тенджера с вода (по една чаша на порция). Оставяме сместа да заври на силен огън, а след това да къкри около пет минути (или до 10 минути, ако искате изключително силен чай). Когато това време мине, изсипваме чая през ситна цедка, за да премахнем парченцата. По желание, могат да се добавят и други овкусители като пръчка канела, парче прясна куркума (нарязана на тънки филийки, същите като джинджифила), или няколко стръка прясна мента. Желателно е да се избира само един от тези овкусители, а не всички заедно. Ако искаме да придадем допълнителна киселинност на чая, можем да добавим парче лимон или портокал. За да смекчим горчивия му вкус, можем да добавим малко мед или кленов сироп. 

Друг вариант за приготвяне на чай от джинджифил е с помощта на мляко. Той се приготвя по следния начин. Поставяме чаша вода да заври. През това време обелваме и настъргваме корена от джинджифил като за една порция чай са необходими около 5 гр. Според Аюрведа, изсушения джинджифил има по-добре изразени благоприятни свойства, така че пресния джинджифил може да се замени с изсушен. 

Добавяме джинджифила към водата и оставяме да къкри около 3 мин, докато цветът на водата се промени до мек жълтеникав оттенък. След като сокът се освободи, водата си променя цвета. Добавяме мляко и оставяме чая да заври на средно висока температура. Оставяме да къкри на слаб огън още 2 минути. Допълнително време за варене ще направи чая по-силен. За обогатяване на вкуса, можем да добавим стрити на прах 3 до 4 зелени кардамона.

Използвана литература

  1. Tariq M, Khan SA, Malik SA, Chandio MA. The Impact of Ginger on Alleviating Motion Sickness. Pak Armed Forces Med J 2024; 74(Suppl-2): S295-S299. DOI: https://doi.org/10.51253/pafmj.v74iSUPPL-2.5508

  2. Kamali, A., Beigi, S., Shokrpour, M., & Pazuki, S. (2020). The Efficacy Of Ginger And Doxedetomidine In Reducing Postoperative Nausea And Vomiting In Patients Undergoing Abdominal Hysterectomy. Alternative therapies in health and medicine, 26(2), 28–33. 

  3. Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016 Mar 31;11:11-7. doi: 10.4137/IMI.S36273. PMID: 27053918; PMCID: PMC4818021.

  4. Wang, Y., Yu, H., Zhang, X., Feng, Q., Guo, X., Li, S., Li, R., Chu, D., & Ma, Y. (2017). Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 36, 79–84. https://doi.org/10.1016/j.nut.2016.05.009

  5. Negi R., Sharma D. S., Gaur D. R., Bahadur A., Jelly P. (2021). Efficacy of Ginger in the Treatment of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis. Cureus 13. 10.7759/cureus.13743

  6. Heidari-Beni, M., Moravejolahkami, A. R., Gorgian, P., Askari, G., Tarrahi, M. J., & Bahreini-Esfahani, N. (2020). Herbal formulation "turmeric extract, black pepper, and ginger" versus Naproxen for chronic knee osteoarthritis: A randomized, double-blind, controlled clinical trial. Phytotherapy research : PTR, 34(8), 2067–2073. https://doi.org/10.1002/ptr.6671

  7. Mohd Sahardi NFN, Makpol S. Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in the Prevention of Ageing and Degenerative Diseases: Review of Current Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Aug 20;2019:5054395. doi: 10.1155/2019/5054395. PMID: 31531114; PMCID: PMC6721508.

  8. Ifalahma, D., Ismail, W. A. W., Astuti, I. D., Septiarini, A. D., & Wulansari, M. A. (2021, April). Combination Of Tea-Ginger-Mint Extract Increase The Elderly Immunity. In Proceeding of International Conference on Science, Health, And Technology (pp. 94-96).

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са...
Продуктът беше успешно добавен в любими.