×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Чували ли сте старата „бабешка“ приказка – „едно бебе – един зъб по-малко“? Нашите предци са били напълно наясно, че по време на бременността и кърменето  организмът на майката може да пострада от липси, докато се грижи да изгради тялото на бебето. И всъщност не са били много далече от истината – докато износвате плода той ще си вземе от вашето тяло цели 25-30 гр. калций (за любопитните - един зъб всъщност тежи обичайно 1-2 гр.)



Това се случва особено засилено през третия триместър на бременността, където изведнъж бебето започва да черпи от вас шест пъти повече калций на ден, отколкото през втория триместър. Всичко това ни показва, че в този важен период трябва да се подсилите приема си на калций.

Колко калций е нужен, докато във вас расте човек, и колко – когато го захранвате по естествен начин?

Според световните препоръки по време на бременност ще имате нужда от:

  • 1000 мг. калций на ден, ако сте между 19 и 50 г. възраст,

  • 1300 мг. калций на ден, ако сте под 19 г. възраст (тъй като скелета не е приключил с растежа и има нужда от повече калций, който да изгражда и костите на бъдещата майка)

Защо ни трябва калций?

Ако вече с досада си мислите, че всеки знае, че ни е нужен за костите – помислете пак. Макар костите да са основният резервоар на калций и да имат постоянна нужда от него, защото в тях непрекъснато текат процеси на разграждане и преизграждане на костното вещество, това далеч не е единствената функция на калция в организма.

За да може в момента да натиснете копчето, с което скролвате, вашите мускули имат нужда от калций, който е необходим за съкращението им. Нужен ви е калций също и за невротрансмитерите, които пренасят информация от мозъка, до нервите, с чиято помощ осъществявате това движение.

Сърцето също е мускул, нали помните? И сърдечната дейност е толкова обвързана с този елемент, че има цял клас медикаменти за сърдечни проблеми, които се наричат „калциеви антагонисти“, или по-описателно - „блокери на калциевите канали“. Движението на кръвта по кръвоносните съдове също е процес, за който тялото има нужда от калций. Кръвосъсирването също е много силно зависимо от неговите нива.

Откъде взимаме калций и получаваме ли достатъчно чрез храненето?

За да получите почти цялата си доза калций за деня, е достатъчно да изядете една кофичка кисело мляко и малко сирене. Звучи много просто и изпълнимо, нали? Но проучванията показват, че повече от половината от жените не получават достатъчно калций чрез храненето си. И това са наблюдения над хора, които не са на диета поради медицински или други проблеми. А ако пък имате подобни ограничения е препоръчителна  консултация с нутриционист, за да компенсирате липсите.

Колко калций има във витамините за бременни и кърмачки?

В повечето витамини за бременни се съдържат едва около 300 мг. Една от причините е, че всъщност ние наистина можем да получаваме достатъчно калций чрез храненето.

Дори да не консумирате млечни продукти, калций има в зеленолистните зеленчуци, в броколите, в бобовите, в риба с кости (особено хрущялните, които могат да се консумират с костите), в костен бульон, в сусамовите семена и тахан и т.н. Затова идеята на витамините е да допълват евентуалния недостиг, а не да осигуряват цялото нужно количество.

Знаехте ли обаче, че голяма част от таблетките против киселини, от които бременните често страдат, съдържат основно калциев карбонат, т.е. са отличен източник на калций?

Какво ще стане, ако не приемам достатъчно калций по време на бременността?

Нашият  организъм е добре подготвен да посрещне временни дефицити – все пак има на разположение огромен запас от калций в костите и зъбите. Затова винаги, когато не му е достатъчно количеството, поето през храните, лесно ще си изтегли колкото му трябва... за сметка на костното вещество. Процесът е регулиран така, че да осигури вашето бебе и то да може да изгради добре костите си. Но народната приказка, че всяка бременност се плаща с един зъб, може да се окаже неприятно вярна за вас.

Независимо от това, проучванията показват, че допълнителният прием на калций между 300 и 600 мг. на ден по време на втория и третия триместър води до по-високо съдържание на калций в костите на бебето. А предвид, че през периода на детството и юношеството ние надграждаме това, с което сме започнали, е важно бебето да има добра основа.

Да приемате достатъчно калций е от огромно значение и за вас. Колкото по-добро количество получавате чрез храненето, толкова по-малко се губи от силата и по-малко се нарушава строежа на костите ви. Това може да не изглежда важно сега, но е от огромно значение, когато децата са отдавна пораснали, а родителите прогресивно остаряват. Колкото по-добро се поддържа здравето на костите с хранене и спорт, толкова по-малко са фрактурите и проблемите в по-късна възраст.

А ако прекаля с добавките и приемам твърде много?

Приемът на повече от 2500 мг. калций на ден е непрепоръчителен, освен ако не го изискват извънредни обстоятелства и не това не се случва под лекарски контрол.

Твърде много калций блокира усвояването на желязото и на цинка, от които също имате нужда. Прекаляването с този вид добавки  може да доведе и до камъни в бъбреците, особено ако сте предразположени наследствено към такива.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Христина Янева

Сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC. 

Съосновател и член на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене".

Дипломиран Лекарски асистент. 

Автор на книгата „Всичко за кърменето (или почти всичко, но практично).

Продуктът беше успешно добавен в любими.