×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Псориазисът е автоимунно хронично кожно заболяване, което, най-общо казано, представлява необичайно увеличаване на броя кожни клетки

Към момента за лечението му се прилагат широк набор от  биологични средства (етанерцепт, инфликсимаб), както и фототерапия с ултравиолетова B светлина (UVB), ултравиолетова светлина A (PUVA) или фотодинамична терапия (PDT). Най-предпочитаното лечение при леки и умерени форми на псориазис е локалното лечение. Приема се, че локалните терапии трябва да могат да изчистят малки кожни лезии, да предотвратят повторната поява на псориазисните плаки и да имат минимални странични ефекти. Едни от най-ефективните локални съединения са кортикостероидите и дитранол – малка молекула, която е производно на антрацена. Известно е обаче, че дългосрочната употреба на локални кортикостероиди може да доведе до кожни проблеми, а дитранолът се използва главно в клинични условия поради трудното амбулаторно лечение.

В продължение на много години, друг подход при лечението на псориазис е използването на традиционни лечения като акупунктура, хидротерапия, диети. Смята се, че те могат да помогнат при контрола на развитието на заболяването и облекчаване на някои от симптомите.

В последните години науката обръща сериозно внимание на лечебни средства с растителен произход. Има данни се, че тяхното разнообразие в структурата и механизмите на действие, както и по-леките странични ефекти, могат да предполагат по-ефективно лечение.

Едно такова средство е жълтият кантарион и по-скоро съдържащият се в него хиперицин

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото. Цъфти в периода май-септември. Известен е още като „звъника”, „христова кръв”, „порезниче”, „христова чудотворка” или „сечено биле”. Расте из цялата страна по тревисти места.

Приложения на жълтия кантарион  

Лечебните свойства на тази билка са известни още от дълбока древност. Тя намира широко приложение при антидепресивни и антистресови състояния, за укрепване на нервната система. Има добре изразени противовъзпалителни и антимикробни свойства. Често се използва при безсъние, депресивни състояния, исхемична болест на сърцето, метеоризъм, болести на бъбреците със задържане на течности, хепатити и холецистити.

Химичен състав

Екстрактите от жълт кантарион съдържат огромно количество активни съставки, включващи флавоноидите рутин, кверцетин и т.н., аскорбинова и никотинова киселина, сапонини, захари, каротин, токоферол, хиперицин, холин, хиперозид и други.

Какво представлява хиперицинът

Хиперицин (C30H16O8) принадлежи към групата на антрахиноновите производни (диантроново съединение). Той е вторичен метаболит, който може да бъде намерен в растения главно в рода Hypericum, особено жълтия кантарион (Hypericum perforatum L.). Съдържанието му е около 0.1 – 0.5%. На него се дължи и възможната алергична кожна реакция при излагане на облъчване, тъй като той е фоточувствителен.

Как хиперицинът може да помогне при псориазис

Известно е, че растителните препарати от жълт кантарион са показали добър ефект при кожни заболявания и различни наранявания на епидермиса. Този ефект се дължи на наличния в препаратите хиперицин. Все повече изследвания са съсредоточени върху прилагането му за лечение на псориазис. Част от тях доказват, че хиперицин под формата на разтвор намалява значително размера на псориазисните лезии. Установени са много леки странични ефекти, свързани главно с фоточувствителност в третираните райони на кожата. Доказано ее също, че лечението на псориазис може да бъде по-ефективно при прилагане на фотодинамична терапия в комбинация с хиперицин.

Установено е, че хиперицинът може да модифицира имунната система чрез потискане на тумор некротизиращия фактор алфа. При локалното му прилагане може да се образуват свободни радикали и да се стигне до индуциране на апоптоза на клетките, образуващи псориатичните плаки. Има данни, че при прилагане на хиперицин, се намаява и чувството за сърбеж.

За какво е полезен

Положителните свойства на хиперицина за много, сред тях са:

  • ефективност при лечение на глиобластом и анапластичен астроцитом.
  • противовирусно действие срещу херпесния вирус, инфекциозен бронхит,  хепатит С, човешки имунодефицитен вирус и др.
  • намаляване на рисковете от хроничнa непредсказуема депресия, предизвикана от стрес и метаболитнa дисфункция.
  • играе роля на имуномодулатор - имумомоделаторите променят отговора на имунната система чрез увеличаване (стимулиране) или намаляване (супресиране) на производството на серумни антитела.

Под каква форма се прилага

На пазара могат да се намерят сухи екстракти, капсули, капки, масла и кремове, в които се съдържа хиперицин. Разтворите от жълт кантарион могат да се прилагат локално върху образуваните псориатични плаки.

Трябва да се има предвид, че определени случаи изискват използването на жълт кантарион да е с повишено внимание. Не се препоръчва, например, при наличие на интензивно облъчване с UV– лъчи и при високи температури, тъй като може да предизвика алергични кожни реакции.

Въпреки че данните относно потенциалното му прилагане в борбата с псориазис не са много, изследванията в тази насока биха дали обещаващи резултати. Изясняването на точните механизми на действие биха помогнали да се предотвратят странични ефекти като фоточувствителност.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са насочени към разкриване на биологичните активности на растителните екстракти и техните активни съставки, както и изследване на потенциалните им ползи за здравето.
Продуктът беше успешно добавен в любими.