×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.




Коластрата (Colostrum) е първата фракция от млякото на бозайниците, включително и човека. Нейният биохимичен състав се различава от този на кърмата по високото си протеиново и имуноглобулиново съдържание. Предназначението ѝ е да даде оптимален старт в живота на новороденото, като увеличи шансовете му за оцеляване срещу патогенните микроорганизми, докато се изгради и укрепне крехката му имунна система. У човека тя започва да се образува малко преди раждането или паралелно с него и продукцията ѝ трае 2-3 до 5 дни, след което още 7-10 дни се произвежда т.нар. „преходно мляко“, съдържащо биоактивните компоненти на коластрата в намалено количество. След втората седмица от раждането, кърмата вече стабилизира състава и концентрацията си, като съдържанието на антитела (имуноглобулини IgA, IgG и IgM) вече е значително по-ниско. При кравите образуването на коластрата започва 5 седмици преди раждането (отелването) и завършва с него; секрецията ѝ продължава 5-7 дни след раждането.

В кулинарията и в народната медицина се използва коластрата от различни домашни животни – крави, кобили, магарици, кози, кошути и др., но с най-добре изучен състав, действие и съвместимост с човешката имунология и с най-добър добив (без да се нарушава процесът на отглеждането и размножаването на животните) е коластрата от домашното говедо (крава – Bos taurus от сем. Кухороги – Bovidae, подсем. Bovinae). В настоящето изложение под „коластра“ ще разбираме именно кравешката коластра.


ХИМИЧЕН СЪСТАВ И СВОЙСТВА НА ОТДЕЛНИТЕ КОМПОНЕНТИ НА КОЛАСТРАТА

Бидейки „квинтесенцията“ на майчиното мляко, коластрата има изключително богат биохимичен състав, обуславящ висока хранителна и лечебна стойност. От около 400 биоактивни субстанции, съдържащи се в коластрата на човека, близо 99% се съдържат и в кравешката, като често са в по-висока концентрация.

Коластрата съдържа редица имунологично и физиологично активни компоненти, в това число имуноглобулини (Ig), левкоцити, лактоферин (LF), лизозим (LZM), цитокини и производни на казеина (имуномодулаторни и растежни фактори, хормони и олигозахариди) (1). В сравнение с кравето мляко, коластрата съдържа повече сухо вещество, минерали и протеини, понякога има повече липиди, а винаги има по-ниско лактозно съдържание, поради което може да се приема и в случаите на лактозна интолерантност.

Коластрата има леко по-кисела реакция (pH=6.0) от тази на прясното мляко (pH=6.5-7.0) (1).

Относителният дял на суроватъчните протеини е значително по-висок в коластрата, отколкото в млякото след нея. Главната протеинова фракция на коластрата – около 70%,  се състои от имуноглуболини (антитела) – IgG, IgM и IgA. Съдържанието на Ig  в коластрата варира между 20 и 200 g/l; това на IgG е 15-180 g/l, средно около 60 g/l (1). След първите няколко дни на кърмене с коластра съдържанието на Ig спада рязко. Нивата на алфа-лакталбулина и на бета-лактоглобулина са най-високи в първата фракция от коластрата, след което бързо се понижават. Човешката коластра не съдържа β-лактоглобулин, а най-разпространения имуноглобулин в нея е IgA. Главната казеинова фракция в кравешката коластра е алфа-s1-казеинът.

В коластрата преобладават полиненаситените мастни киселини, докато в зрялото мляко делът на средноверижните мастни киселини (C4-C10) е по-голям. Коластрата е значително по-богата на фосфолипиди.

Коластрата е богата на мастноразтворимите витамини А, D, Е и на каротеноиди. Съдържанието на тиамин (B1), рибофлавин (B2), пиридоксин (B6), фолат (B9) и цианокобаламин (B12), както и на аскорбинова киселина (витамин С), също е по-голямо от средно съдържащото се в диетата. Съдържанието на витамин К, ниацин и пантотенова киселина е съпоставимо с това на зрялото краве мляко и също не е за пренебрегване, т.е. коластрата има функцията и на мултивитамин.

Протеините на комплемента и имуноглобулините на коластрата са устойчиви на стомашните киселини, но са чувствителни на ензиматичното разраждане от трипсина. В коластрата обаче се съдържа и трипсинов инхибитор, който позволява съхраняването на тези протеини и абсорбирането им в кръвния ток.

Неспецифични имуномодулатори и антимикробни средства, съдържащи се в коластрата, са лактоферинът, лизозимът, лактопероксидазата и левкоцитите.

В човешката и кравешката коластра се намират също така разтворими CD14 рецептори (sCD14), които имат за роля да неутрализират бактериалните липополизахариди (LPS) по време на инфекция, например при мастит у кравата, а също и за „трениране“ на имунната система у новороденото да разпознава и деактивира микробни антигени.

В коластрата се съдържа голямо количество имуномодулиращи и възпалителни цитокини като интерлевкини IL-1β, IL-2, IL-6, IL-17, гама-интерферон, туморен некротичен фактор-алфа (4). Важно е да се уточни, че тези цитокини не предизвикват директно възпаление в организма, когато се приемат перорално – те осъществяват редица сигнални взаимодействия с имунните структури на храносмилателната система и ги привеждат в готовност за неутрализиране на патогенни атаки, без да предизвикват свръхстимулацията им.


Растежни фактори в коластрата

Растежни фактори, установени в говеждата коластра, са бета-целулинът (BTC), епидермалният растежен фактор (EGF), фибробластните растежни фактори (FGF1 и FGF2), инсулиноподобните растежни фактори (IGF-I и IGF-II), трансформиращите растежни фактори (TGF-β1 и TGF-β2) и тромбоцитния растежен фактор (PDGF). С най-висока концентрация са EGF, IGF-I, IGF-II и TGF-β2 през първите часове след раждането (2).

Епидермалните растежни фактори стимулират пролиферацията на епителните и епидермалните клетки и регулират синтеза на различни хормони. Човешките EGF се разграждат в стомаха и дванадесетопръстника, но кравешката коластра съдържа пептидазни инхибитори, които предпазват EGF от деградация.  

Инсулиноподобните растежни фактори (IGF) са едноверижни полипептидни със структура, наподобяваща инсулиновата, които проявяват общоукрепващи свойства чрез засилване на въглехидратния и протеиновия анаболизъм. IGF-1 укрепва дебелината и здравината на епителните, субмукозалните и гладкомускулните слоеве на лигавиците, с което засилва бариерната им функция срещу патогенните микроорганизми.

Трансформиращите растежни фактори (TGF-β1 и TGFβ2) са противовъзпалителни цитокини на коластрата, които модулират имунната функция и регулират диференциацията на епителните клетки в чревната лигавица и бариерната функция на червата (Oddy & McMahon, 2011). При бебетата, концентрацията на TGF-β в майчиното мляко е в обратна пропорция с развитието на алергии в детската възраст (Oddy & Rosales, 2010). Приемът на този растежен фактор е необходим за индуциране на орална толерантност към алергени, която предотвратява развитието на алергии в следващите години от живота (Verhasselt et al., 2008). Специализирани хранителни формули за деца с болестта на Крон на основата на краве мляко и коластра, които са богати на TGF-бета, могат да индуцират клинична ремисия и да заздравят чревната лигавица (Fell et al., 2000).

Лактопероксидазата (LPO) е важен ензим от групата на  оксидоредуктазите, който катализира оксилението на тиоцианатните и на халидните (хлорни, йодни и флуорни) йони до съответните хипохалиди (хипохлорид – същият активен йон като този в белината, хипойодид и хипофлуорид) – високо реактивни оксидативни съединения с широк спектър от антимикробна активност. Коластрата от крава съдържа около 30 mg/l лактопероксидаза. Тя предпазва млечните жлези на кравата и стомашно-чревния тракт на новороденото (а също и на човека в активна възраст, когато я приема перорално) (1). 

Гликопротеините, изолирани от коластрата, стимулират растежа на пробиотичните бактерии от род Bifidobacterium (1). В коластрата се съдържат и непептидни компоненти, модулиращи имунната система и стомашно-чревната микрофлора – такива са глутаминът, полиамините и нуклеотидите. Последните, наред с нуклеозидите и нуклеобазите, са плейотропни фактори в растежа и развитието на мозъчната тъкан (Schlimme et al., 2000). Тези компоненти оказват антиканцерогенен ефект по отношение на чревната лигавица, стабилизирайки ДНК в епителните клетки (Michaelidu & Steijns, 2006).

Редица пептидни и стероидни хормони се съдържат в нано- и пико-концентрации в коластрата – полови (естрогени, прогестини, андрогени), хормони на надбъбречната жлеза (глюкокортикоиди), хипофизни хормони (пролактин, растежен хормон), хормони на хипоталамуса (гонадотропин-освобождаващ хормон, тиротропин-освобождаващ хормон, лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор), соматостатин, бомбезин, калцитонин, инсулин и мелатонин (2). Тези хормони не нарушават хормоналния баланс на хората, които приемат коластра, понеже са в изключително ниски концентрации, съотношението им е близко до това в човешката кърма, и много от тях се разграждат или усвояват в ниска степен от червата. Мелатонинът от коластрата има установено успокояващо и подобряващо съня действие върху човешкия организъм, особено при децата (Valtonen et al., 2005 (2)).

В микровезикулите, представляващи солубилизирани микрочастици, се съдържат и специфични устойчиви на деградиращите фактори на средата микро-РНК молекули, които имат имунорегулиращ потенциал. Те достигат до имунните клетки от чревните лимфоидни тъкани, с които комуникират (3).

Биоактивни олигозахариди с антимикробно и пребиотично действие по отношение на дебелочревната микрофлора също са изолирани от коластрата (3).


БИОАКТИВНИ ПРОТЕИНИ НА КОЛАСТРАТА И ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ (по (2))

Казеини (алфа-s1, алфа-s2, бета и капа). Йонни транспортери за калция, цинка, желязото, медта и фосфатните йони; прекурсори на имуномодулиращи пептиди с антиканцерогенно действие.

Бета-лактоглобулин. Транспортер за витамини (особено за витамин А) и мощен антиоксидант. Прекурсор на биоактивни пептиди. Свързва мастните киселини и подобрява метаболизма им.

Алфа-лакталбумин. Активира синтеза на лактоза в млечната жлеза (с пик след отделянето на коластрата), имуномодулатор, транспортер на калция, антиканцерогенен прекурсор на биоактивни пептиди.

Имуноглобулини (40-150 пъти по-концентрирани, отколкото в кравето мляко). Осигуряват специфична имунна протекция чрез антитела и системата на комплемента. Предотвратяват адхезията на микробите, потискат бактериалния метаболизъм, аглутинират бактериите и засилват фагоцитозата им; активират комплемент-медиирани бактериолитични реакции и неутрализират вируси и токсини.

Гликомакропептид. Антимикробен, антитромботичен, пребиотичен регулатор на стомашните хормони.

Лактоферин. Антимикробен агент. Антиоксидант, противотуморен, противовъзпалителен, транспортира желязото; имуномодулатор, регулира клетъчния растеж, стимулира пролиферацията на остеобластите и изграждането на костно вещество. Рецептори за лактоферина са открити в Т- и В-лимфоцитите, тромбоцитите и чревните епителни клетки. Лактоферинът свързва излишното желязо в червата и потиска развитието на желязозависимите патогени като Pseudomonas, Escherichia, Bacillus и Shigella (Ochoa & Cleary, 2009). Ин витро е установено и антивирусно действие на лактоферина (Grover, 2007). Лактоферинът също така даунрегулира сигнализацията с участиет на тол-подобните рецептори в моноцитите и дендритните 

Лактопероксидаза. Антимикробен ензим, проявяващ синергичен ефект с имуноглобулините, лактоферина и лизозима.

Лизозим. Антимикробен ензим (аналогичен на слюнчения и слъзния лизозим); синергичен ефект с този на имуноглобулините, лактоферина и лактопероксидазата.

 

КРАТЪК ОБЗОР НА КЛИНИЧНИТЕ ДАННИ С КОЛАСТРА (3,4)

 

  • Профилактика на инфлуенца (грипни вируси) у здрави лица и при високорисковия контингент.

Клиничното проучване на Cesarone (5) показва, че двумесечният прием на коластра (400 мг веднъж дневно, в 8:00h) проявява по-добра клинична ефективност от ваксинацията срещу грип и работи още по-добре при съчетание с нея. В тримесечния период на проследяване се наблюдава три пъти по-голям брой на дните с активна грипна инфекция, отколкото при нетретираните пациенти. От общо 144 участници в първата фаза на проучването (здрави доброволци), случаи на грип при лицата, приемали само коластра, са регистрирани у 13; при ваксинираните лица, приемали коластра, броят е 14; при нетретираните – 41, а при ваксинираните, но нетретирани с коластра или други имуностимулатори – 57.  Във втората част на проучването е оценена честотата на усложнения и хоспитализации у 65 сърдечно болни лица с висок риск от тежко протичане на грипната инфекция. От тази група, трима от 20 пациенти, приемали коластра, са развили грипна инфекция със значима бронхиална патология;  при „ваксина + коластра“ резултатът също е бил 3/20, а при ваксинираните, но неприемали коластрата, 6 от 19 души са постъпили в болница с тежки усложнения на грип и един е починал. След анализ на разходите, отчитащ стойността на лечението и пропуснатите работни дни, е отчетено, че приемът на коластра е довел до намаляване на финансовите загуби със 70% спрямо тези на лицата, не приемали коластрата. Авторите не насърчават отказа от ваксинация срещу грип, но все пак изтъкват нейната непълна ефективност, страничните ѝ реакции и удачното ѝ съчетание с профилактичен прием на коластра, при която поносимостта е определена като отлична при над 88% от участниците (5).                

  • Намалява честотата на острите респираторни заболявания (ОРЗ) у децата и броя на дните, през които те боледуват.

Двойно-сляпото, рандомизирано и плацебо-контролирано проучване на Uchida (2010) със 195 деца на възраст от 3 до 6 години е публикувано в Японския журнал по клинично хранене. Индийските изследователи Patel и Rana (2006) също доказват, че 12-седмичната профилактика с коластра води до намаляване епизодите на диария и честотата на респираторните инфекции у децата.

  • Eфекти на имуноглобулините на коластрата върху имунната функция, инфекциите и алергиите. 

Перорално приетият имуноглобулин G (IgG) от коластрата се открива в изпраженията в концентрации от почти нула до 50% от приетата доза, което показва, че той ускоява на стомашните сокове и е функционален в червата (6). У децата, до дебелото черво достигат по-големи количества от приетия IgG поради по-слабата разграждаща сила на стомашните сокове и разликата в чревните показатели като например pH.

Многобройни проучвания върху деца и възрастни показват, че говеждият IgG и коластрата като богат източник на него могат да предотвратяват стомашно-чревни и респираторни инфекции и да потискат възпалението, причинено от бактериалните липополизахариди (LPS). В различните по дизайн и методология проучвания се оказва, че IgG е ефективен както при изолирането си от краве мляко, така и от коластра на имунизирани срещу специфично заболяване и на неимунизирани крави. IgG се свързва с различни човешки патогени и алергени, неутрализира експериментални иннфекции и ограничава чревното възпаление. Молекулите му реагират също така с Fc рецепторите, които засилват фагоцитозата, унищожаването на бактериите и антигенното представяне и подкрепят чревната бариерна функция. Приемът на IgG с коластрата е обещаващ подход при лечението на уязвими групи като бебета, деца, стари хора и имунокомпрометирани пациенти (6).

  • Подобряване състоянието на деца с дефицит на имуноглобулин (IgA)

Екипът на Patiroglu и Kondolot (2013) установява в рандомизирано и плацебо-контролирано проучване, че дори минимална доза от 14 мг три пъти дневно за 1 седмица подобрява алергичните състояния у децата, въпреки че нивата на слюнчения IgA не са повишени от тази доза.          

  • Облекчава симптоматиката при рецидивиращи ротавирусни инфекции. 

Egashira (2007) доказва, че приемът на коластра (еквивалентна на 100 мг лактоферин) не намалява честотата на появата на ротавирусните гастроентерити, но намалява честотата и продължителността на епизодите на гадене и повръщане (4).

  • Облекчава диарията, предизвикана от ентеропатогенните Escherichia coli. 

При деца с диариагенна инфекция с експресиращи интимин и хемолизин щамове на E. coli , препарат от коластра, богат на антитела срещу шига-токсините, облекчава диарията и дискомфорта и засилва екскрецията на патогените и техните токсини (H. I. Hupertz et al., 1999).

  • Спомага за предотвратяването на инфекции на горните дихателни пътища у възрастни мъже. 

Приемът на 60 г протеин от коластра дневно намалява риска от развитие на инфекции в ГДП значително по-добре от приема на същото количество суроватъчен протеин, използван като контрола (Brinksworth, 2003).

  • Подобрява липидния и въглехидратния профил у възрастни със захарен диабет от тип 2. 

Дневната доза от 10 г коластра понижава постпрандиалните (след нахранване) нива на глюкозата, триглицеридите, общия холестерол и кетоновите тела у възрастни диабетици (Kim et al., 2000).

  • Възстановяване на стомашната и чревната лигавица след употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). 

Известно е, че НСПВС причиняват увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт както в стомаха, така също в тънкото и дебелото черво. Екипът на Playford (1999) е установил върху модел на стомашно увреждане от индометацин, че приемът на коластра от крави по дозо-зависим начин намалява разязвяването на стомашната лигавица и предотвратява скъсяването на власинките (вилите) в чревния епител (3).

У здрави доброволци, приемали 3 х 50 мг индометацин, е установено, че приемът на 125 мл коластра дневно в три приема понижава чревната пропускливост (Playford, 2001).

Приемът на 56 г коластра 3 поредни дни преди абдоминално хирургично лечение намалява значително концентрацията на ендотоксините и увеличава ендотоксин-неутрализиращия капацитет (Bolke et al., 2002)

  • Прекратяване на диарията и нормализиране на телесното тегло у пациенти с HIV/СПИН. 

У деца и възрастни със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, при които се е наблюдавала диария (>4 изхождания дневно за повече от 2 седмици) приемът на 10 г коластра за 10 дни е довел до прекратяването на диарията и постепенно нормализиране на телесното тегло (Rump et al., 1992). До подобен резултат при същата дозировка стига Rettenberg (1993), а Floren (2006) и Kaduku (2011) отбелязват също така намаляване на умората и увеличаване броя на CD4+ клетките, но при дневна доза на коластрата от 16 г.

  • Подобряване на издръжливостта при спорт и подобряване на резултатите. 

Приемът на 20 г коластра за 8 седмици у трениращи атлети е довел до увеличаване на сухата мускулна маса (без телесни мазнини) (Antonio et al., 2001). При състезателите колоездачи дневната доза от 20 до 60 мл коластра за 8 седмици увеличава резултатите, като помага за скъсяване времето за преминаване на различни дълги разстояния (Coombes, 2002).

При бегачите на дълги разстояния (три пъти седмично по 45 мин) дозата от 60 мл дневно за 8 седмици скъсява времето за изминаване на второто разстояние (Buckley, 2002). Същата доза при професионалните хокеисти на трева увеличава скоростта при бягането на спринт по време на тренировки и състезания (Hofman, 2000).

У професионалните гребци коластрата (60 г дневно за 9 седмици) увеличава буферния капацитет на кръвта, с което намалява степента на появата на ацидоза – причината за умората и мускулната треска, което води до подобряване на резултатите (Brinkworth, 2002). Buckley (2003) също така отбелязва увеличение на мощността при колоездене и постигането на по-висок резултат при скок на височина при доза от 60 г коластра за 8 седмици.

Увеличаване на обиколката на горни и долни крайници, съответно на площта при напречно сечение при атлети е описано от Brinksworth (2004) след прием на 60 г коластра дневно за 8 седмици.

Редица метаболитни и имунологични показатели, свързани с подобряване на резултатите в професионалния спорт са описани след няколкоседмичния прием на коластра.  

  • Нормализиране на чревната флора и облекчаването на диарията или констипацията при деца с аутизъм. 

Над 50% от децата с разстройства от аутистичния спектър страдат и от храносмилателни смущения – запек, диария или редуване на двете, синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ) и други оплаквания. Субоптималната продължителност на кърменето и неприемането на коластра в първите часове и дни от раждането често се асоциират с прояви на аутизъм.

В ранните детски години един от отключващите фактори на това заболяване е също така субоптималният прием на диетични фибри с храната. Олигозахаридите, които са една от най-обилните компоненти на коластрата и на кърмата, служат като пребиотици за развитието на пробиотичните микроорганизми, сред които особено важен в първите дни от живота е Bifidobacterium longum ssp. Infantis.

В двойно-сляпо, кръстосано и рандомизирано проучване на 11 деца на възраст 2-11 години, предварително диагностицирани с различни форми на аутизъм, е давана коластра (5-10 h дневно, според теглото) или съчетанието и с пробиотик за 5 седмици, и след двуседмичен период на изчистване,  продуктът, който са приемали първия път, е разменен с другия. При всичките деца са документирани прояви на хроничен запек, диария, СРДЧ или флатуленция преди началото на проучването. При седем от осемте деца (87.5%), завършили проучването, е настъпило подобрение при всички симптоми след прием само на коластрата, а при 100% - след прием на комбинирания продукт коластра + пробиотик. Подобрени са както консистенцията на изпражненията, така и честотата на изхождането, понижено е образуването на газове и е намалена болката. Коластрата и пробиотикът са понесени отлично, като някои от децата само са определили вкуса им като не особено приятен (7).

Интересни са се оказали наблюденията върху поведението на третираните деца. Приемът на коластрата е понижил раздразнението, стереотипията, хиперактивността и склонността към летаргия, докато при съчетанието на коластрата с пробиотик съществено подобрение е отбелязано само срещу летаргията (7).

  • Ускоряване възстановяването чревната лигавица и бариерната ѝ функция при недоносени бебета с некротизиращ ентероколит (НЕК). 

Това проучване е извършено върху недоносени прасета и данните от него се отнасят към хората с приблизителна точност – засега липсват адекватни клинични проучвания с бебета. Много близката биохимия на храносмилателната система на човека с тази на прасето показва, че може да се очакват добри резултати при това тежко състояние. В свинския модел коластрата се е оказала превъзхождаща хранителните миксове за недоносени прасенца в ролята си на първоначална храна, понеже тя подобрява както съзряването и интегритета на чревната бариера, така също и гарантира устойчивост срещу бактериалните инфекции и НЕК.

Авторите подчертават, че използването на коластрата при бебета под 6-месечна възраст може да увеличи риска от алергия към кравето мляко, особено при фамилна история на това състояние, и препоръчват задължителна оценка на наследствения риск преди използването на коластра срещу НЕК (3).

  • Превенция и третиране на предизвикания от химиотерапия мукозит.

Интестинотрофни фактори в коластрата могат да ускорят регенерацията на чревната лигавица, а антимикробните пептиди и протеини в нея неутрализират бактериалните ендотоксини и директно потискат бактериалното развитие. Приемът на коластра от прасета, третирани с цитостатиците бусулфан и циклофосфамид, е подобрил чревната морфология и функция у тях; подобен ефект е оказала суроватката при плъхове, третирани с метотрексат (3).

  • Ранозаздравяващо действие на коластрата при локално приложение.

Клизмите с по 100 мл 10% разтвор на коластра у 14 пациенти с дистален колит, третирани и с месалазин, превъзхождат плацебо (клизми с разтвор на албумин) по отношение на облекчаване на симптоматиката (по метода на Powell-Tuck): - 2.9 пункта за коластрата срещу +0.5 за плацебо (Z. Khan et al., 2002). Гаргарата с коластра или локалното ѝ приложение върху оралната лигавица облекчава проявите на първичния синдром на Сьогрен и на оралния плосък лишей (3).

 

УБЕДИТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕМ BESTVITAL КОЛАСТРА В КАПСУЛИ И ТЕЧЕН ЕКСТРАКТ

  1. Получена е единствено при първото и второто доене на кравите, непосредствено след раждането на телетата;
  2. Взима се единствено количество, което е в излишък – грижата за новородените животни е първостепенна и те не се лишават от коластра;
  3. Коластрата произлиза от сертифицирани ферми в Германия с контролирано органично животновъдство (европейски BIO печат) и партидите са гарантирано проследяеми;
  4. BestVital BIO Colostrum се произвежда особено внимателно чрез стерилна филтрация на студено и изсушаване при ниска температура, така че чувствителните растежни фактори и имуноглобулини да не се разградят поради топлинна деградация, а да покажат отлична бионаличност;
  5. Кристализиралата коластра е с ненадмината чистота и съхранена активност;
  6. Коластрата не съдържа антибиотици и хормони, и съгласно Европейския регламент за качеството на органичната продукция контролът върху съдържанието на замърсители е изключително стриктен;
  7. Течната и капсулирана коластра не съдържат консервиращи вещества;
  8. Фирмата-производител води прецизна ценова политика за недопускане на спекулации и за гарантиране на оптимална цена към дистрибуторите и крайните потребители;
  9. Всички процеси по отглеждането на животните, добиването на коластрата и преработването ѝ, се извършват в страната на произход – Германия, и подлежат на контрол по немското законодателство.


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И БЕЗОПАСНОСТ

В обзора на 51 клинични проучвания с 2326 участници, направен от Rathe и сътрудниците му (3), не са докладвани никакви случаи на сериозни странични ефекти и токсични явления от приема на коластра във всякакви дози между 14 мг и 60 г дневно. Отбелязаните странични действия са леки и бързо отминаващи и включват неприятен вкус, гадене, подуване, диария, обрив по кожата или неопределен стомашно-чревен дискомфорт. Девет от проучванията не отбелязват никакви странични реакции.

Няма съществени противопоказания на пероралната коластра през която и да е възраст от живота на човека, освен установената алергия към млечни продукти, съответно лактоза, казеин или лактоферин. Безопасността при бременност и кърмене се предполага, но не е надлежно изучена, поради което коластрата рядко се препоръчва за бременни и кърмачки – а и те рядко се нуждаят точно от нея. Установено е, че прогестеронът, който се съдържа в коластрата, макар и в малки количества, може да бъде полезен за майката веднага след раждането поради естествения му спад в организма – което е сред факторите, предизвикващи следродилната депресия у някои майки.

 

ЛИТЕРАТУРА

  1. John F. Fukuay, Partick F. Fox, Paul L.H. McSweeney (Ed.) EncyclopedKondolotia of Dairy Sciences, 2nd Ed. Elsevier Ltd., 2011.
  2. Young W. Park (Ed). Bioactive compounds of milk and dairy products. Wiley-Blackwell, 2009
  3. Mathias Rathe et al. Clinical applications of bovine colostrum therapy: a systematic review. Nutrition Reviews 2014 Vol. 72(4):237-254.
  4. Khaled Saad MD et al. Effects of bovine colostrum on recurrent respiratory tract infections and diarrhea in children. Medicine (Baltimore) 2016 Sep; 95(37):e4560.
  5. Maria Rosaria Cesarone et al. Prevention of influenza episodes with colostrum compared with vaccination in healhy and high-risk cardiovascular subjects: the epidemiology study in San Valentino. Clin Appl Thromb. Hemost. 2007 Apr; 13(2):130-6.
  6. Laurien H. Ulfman et al. Effects of bovine immunoglobulins on immune function, allergy, and infection. Front Nutr. 2018; 5:52.
  7. Megan R. Sanctuary et al. Pilot study of probiotic/colostrum supplementation on gut function in children with autism and gastrointestinal symptoms. PLoS One 2019; 14(1): e0210064.

Прочетете още статии от магистър-фармацевт Борис Гинчев:




Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.