×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Евелина Маринова е специалист офталмолог с над 20 години опит в лечението на очни заболявания. В периода 2005- 2015 г. работи в Очна клиника на Военномедицинска академия София. След това (2015-2020г.) е докторант в УМБАЛ "Александровска". Д-р Маринова е и  част от екипа специалисти на Медицински център "Хармония" и МДЦ "Медива". Освен всичко това, тя е и асистент по трудова медицина в НЦОЗА.

Вече проведохме един разговор с нея на тема „Как да се грижим за очите си“.

Днес говорим за очите ни през лятото- от какво да ги пазим, кои лъчи са най-вредни за тях, кои са очните проблеми, причинени от тези лъчи и как да предпазим очите си от слънцето.


Какво представляват ултравиолетовите лъчи?

Светлинният поток, излъчван от слънцето, е част от електромагнитния спектър и се състои от инфрачервена, видима и ултравиолетова (UV) радиация. UV лъчите се разполагат между видимата светлина и рентгеновата радиация, като според тяхната дължина на вълната се делят на три типа (UVA, UVB и UVC).

Каква е разликата между ултравиолетовите лъчи от тип UVA и от тип UVB?

UVA лъчите имат най-голяма дължина на вълната (315-400nm), следвани от UVB (280-315nm) и UVC (100-280nm). UVC и по- голяма част от UVB вълните се абсорбират от озоновия слой. UVA и малка част от UVB лъчите преминават през атмосферата и достигат до повърхността на Земята. UVC лъчите се излъчват от апаратите за заваряване (електрожени) и бактерицидните лампи. Повечето ефекти и увреждания на човешкото тяло, свързани със слънчевата светлина, са предизвикани от UVA и малка част от UVB лъчите.

Защо ултравиолетовите лъчи са вредни за зрението?

Ултравиолетовите лъчи при прекомерна експозиция, могат да увредят очните структури, като ефектите зависят от степента на проникване, която се определя от дължината на вълната им. Наблюдават се краткосрочни и дългосрочни изменения и последици.  UVA и UVB лъчите са основни рискови фактори, предизвикващи катаракта, особено при възрастните над 70 год. UVB лъчите могат да увредят предната повърхнoст на окото. UVA лъчите имат най-голяма дължина на вълната, поради което могат да достигнат до ретината като предизвикат увреждания на макулата, което от своя страна  би могло да доведе до нарушение на централното зрение. UVB лъчите увреждат ДНК и са причина за кожни изгаряния и повечето ракови заболявания, свързани с UV радиацията.

Знае ли се какъв процент от UV лъчите (кои лъчи) се филтрират от човешката леща и не достигат до ретината?

UV лъчите проникват в окото на различна дълбочина. UV лъчите с дължина на вълната под 295 nm се абсорбират напълно от роговицата, поради което лъчите с най- голяма енергия (UVC и някои UVB) не достигат лещата. UVA лъчите минават през повърхностните слоеве на окото и достигат до лещата, която абсорбира по-голяма част от тях. При възрастните лещата абсорбира лъчите с дължина на вълната от 295 до 400 nm. По- малко от 1% от УВ радиацията достига до ретината, поради филтриращата функция на роговицата и лещата.

Кои очни проблеми са свързани с излагането на UV лъчи (слънце)?

Излагането на слънце без защитни средства води до краткосрочни и дългосрочни изменения на очите. Сред краткосрочните са сух кератоконюнктивит, фотоконюнктивит и фотокератит. Дългосрочните промени водят до поява на заболявания, отложени във времето, към които причисляваме външно (птеригиум) и вътрешно перде (катаракта), макулна дегенерация и различни видове рак на кожата на клепачите или други очни структури.

Какви са симптомите на фотокератита и на фотоконюнктивита? Коя е основната причина за появата и развитието им?

Фотокератит и фотоконюнктивит са възпаления съответно на роговицата и конюнктивата (външните обвивки на окото), които наподобяват слънчево изгаряне и обичайно се появяват няколко часа след експозиция. Тези състояния могат да бъдат много болезнени, но не водят до дългосрочни увреждания на очите и зрението. Дължат се основно на UVB лъчите и са най-чести сред хората, които прекарват дълго време на брега или практикуват водни спортове. Оплакванията включват светлочувствителност, сълзене, зачервяване, дразнене и усещане за чуждо тяло в окото. Леките форми водят до замъглено зрение и болка в окото. Снежната слепота е форма на фотокератит, която понякога се появява при скиорите и катерачите, които са изложени на екстремни UV нива, поради надморската височина и отражението от повърхността (снегът и водата отразяват над 80% от слънчевите лъчи, а интензитетът нараства с нарастване на надморската височина). Тези изключително високи UV нива могат да доведат до загиване на повърхностните клетки на очната ябълка. В по- голяма част от случаите бързо израстват нови клетки и зрението се възстановява за няколко дни. Много сериозните случаи могат да имат усложнения като хронично възпаление и сълзене.

Каква е тяхната роля при развитието на макулната дегенерация и какво представлява този вид изменение? Вярно ли е, че се дели на суха и влажна и каква е разликата между двете форми?

Макулната дегенерация е водеща причина за слепота сред хората над 50 год. в развитите страни. Тя нарушава централното зрение и затруднява ежедневните дейности и значително намалява качеството на живот на засегнатите лица.  Някои проучвания показват, че дългото излагане на UV лъчи без защитни средства повишава риска от развитие на макулна дегенерация. Наистина съществуват две форми на възрастово-свързана макулна дегенерация (ВСМД): суха, която наблюдаваме в около 90% от случаите и влажна, която срещаме при 90% от хората със загуба на зрение, в резултат на ВСМД.

Как да защитим очите си от слънцето?

Важно е да се осигурява защита на очите не само в слънчевите дни, но дори и при облачно време, в планината и когато сме в близост до големи снежни или водни повърхности. Носенето на шапка и слънчеви очила е изключително важно. Шапката трябва да е от плътна материя без дупки и с периферия или козирка широки поне 8 см. Подходящите слънчеви очила трябва да имат лещи, които:

  • Блокират най- малко 99% от UVA и UVB лъчите, което е маркирано със знак UV400
  • Екранират между 75 и 90 процента от видимата светлина, нямат дефекти и изкривявания на образите
  • Важно е цветът на стъклата да е комфортен и да позволява разпознаване на цветовете, като се препоръчват лещи с равномерен цвят
  • Сивият цвят е най-неутрален и позволява правилно възприятие на цветовете
  • Поляризираните лещи намаляват отблясъците от водата и снега

Някои контактни лещи блокират УВ лъчите, но носенето на слънчеви очила върху тях, осигурява защита на кожата около очите. Ако спортувате или упражнявате дейности на открито, с повишен риск от очни наранявания, лещите на очилата е най-добре да бъдат изработени от поликарбонат или Тривекс,  тъй като те са най-устойчиви. Извитите рамки са добро решение, ако прекарвате много време на открито при ярка слънчева светлина, тъй като те осигуряват допълнителна защита отстрани. Не забравяйте да осигурите слънчеви очила за децата. Детските слънчеви очила трябва да са средно затъмнени, за да намаляват светлината, но да не разширяват зеницата, с еластично закрепване и устойчиви на удар. За да сте сигурни, че получавате най-добрата защита от слънчевите си очила, потърсете препоръка от оптик, оптометрист или офталмолог.

Какво бихте споделили за приема на лутеин и зеаксантин?

Лутеинът и зеаксантинът принадлежат към групата на каротеноидите. Те са мощни антиоксиданти, противодействащи на свободните радикали. Лутеин и зеаксантин намаляват риска от прогресия на сърдечно-съдови и ракови заболявания, диабет тип 2 и болест на Алцхаймер. В допълнение те могат да намалят образуването на плаки в артериите и риска от сърдечно заболяване. Приемът на лутеин и зеаксантин е важен за поддържане на очното здраве, но все още има широка дискусия относно препоръчителните дневни количества.

Какви са техните общи ползи за зрението?

Лутеинът и зеаксантинът са важни антиоксиданти и предпазват очите от свободните радикали. Смята се, че намаляването им с течение на времето, може да увреди очното здраве. Приемът на лутеин и зеаксантин в комбинация с витамините С и Е, които също  имат доказани антиоксидантни своиства, могат да намалят риска от развитие и прогресия на катаракта и възрастово свързана макулна дегенерация (ВСМД). Основното заболяване, за което се препоръчва употреба на хранителни добавки, съдържащи лутеин и зеаксантин, е ВСМД, като се приема, че горепосочените каротеноиди в комбинация с някои витамини и микроелементи, намаляват риска от прогресия към напреднала ВСМД и редуцират риска от слепота. Някои проучвания сред животински модели показват, че добавянето на лутеин и зеаксантин може да има позитивен ефект при болни с диабет и при пациенти с отлепване на ретината. В допълнение към това, тези каротеноиди могат да намалят възпалението при увеит. Въпреки, че някои проучвания са обнадеждаващи по отношение на гореизброентите ползи, не всички изследвания доказват подобен позитивен ефект. 

Вярно ли е, че тези добавки могат да защитят очите ни от слънцето и препоръчително ли е да ги приемаме през летните месеци от годината? А също и, когато сме на почивка в планината- знаем, че интензивността на UV лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина...

Лутеин и зеаксантин са единствените хранителни каротеноиди, които се натрупват в ретината, особено в областта на макулата. Смята се, че те абсорбират излишната светлинна енергия. Според някои автори приемът на лутеин и зеаксантин може да намали риска от очни увреждания, причинени  от UV лъчите и синята светлина. Eдинствената доказана защита на очите от негативните ефекти на слънчевите лъчи е носенето на слънчеви очила и шапка, като в планината при по- голяма надморска височина употребата на подходящи и качествени слънчеви очила е от особено значение. Лутеин и зеаксантин са причина за цвета на жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци, но най големи количества от тях се съдържат в зеленолистните като кейл, магданоз, спанак, броколи и грах.  Добри източници на тези каротеноиди са също портокаловият сок, пъпешите медена роса, кивито, червените чушки и гроздето. Яйчният жълтък е важен източник на лутеин и зеаксантин, тъй като съдържащите се в него мазнини благоприятстват резорбцията на каротеноидите. Диетата, богата на храни съдържащи лутеини зеаксантин, би могла да има позитивен ефект върху очното здраве.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.