×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Диабетът е едно от най-социално значимите хронични ендокринни заболявания в съвременния свят.  Характеризира се с хипергликемия- повишено ниво на кръвната захар, дължащо се на пълен или частичен недостиг на хормона инсулин в организма. Заболяването е свързано с нарушена обмяна на веществата в тялото и последващи дистрофични (дис- нарушение, трофия- хранене) усложнения в различни вътрешни органи, които много често са необратими и инвалидизиращи.

Основните типове диабет биват: диабет тип 1 или инсулинозависим диабет (ИЗТ), диабет тип 2- неинсулинозависим (НИЗТ), гестационен диабет и някои други по-особени и по-редки разновидности.


Диабет тип 1

Както дори самото име подсказва, инсулинозависимият диабет тип 1 е свързан с постепенно унищожаване на бета-клетките в панкреаса, отговорни за инсулиновата секреция. Обичайно се стига до пълна липса на инсулин, което налага заместителна хормонална терапия.

Доказана е наследствена предпоставеност за развитие на болестта.

Големите симптоми на диабет тип 1 са:

  • Полидипсия- непрекъснато чувство на жажда
  • Полиурия- увеличено количество отделена урина за денонощие
  • Полифагия- увеличен апетит и склонност към усилено хранене
  • Изразена слабост и лесна изморяване
  • Често остро начало
  • Склонност към кетоацидози- животозастрашаващо състояние

При болните се наблюдава намаляване на телесното тегло, въпреки стимулирания апетит, поради нарушената обмяна на въглехидратите.

Засиленото уриниране води до дехидратация на организма, вследствие на което могат да настъпят мускулни крампи. Кожата е суха, с намалена еластичност и зачервяване на бузите. Болните страдат от постоянно усещане за сухота в устата и умора.

При изследвания на кръвната захар се наблюдават значителни колебания в стойностите, като обичайно те са високи (на гладно често над 10ммол/л).

В миналото инсулинозависимият диабет е бил по-известен като болест на младата възраст, но това твърдение отдавна е опровергано, тъй като се е установило, че заболяването може да засегне всеки.

Диабет тип 2

Неинсулинозависимият диабет тип 2 е синдром, възникващ благодарение на съвместното действие на генетични фактори и фактори на околната среда като затлъстяване и прием на висококалорийна храна.

Характеризира се с постепенно отпадане на функциите на бета-клетките, съчетано с инсулинова резистентност. Биологичният ефект на инсулина е понижен и глюкозата в кръвта не може да бъде достатъчно ефективно транспортирана до клетките, където е нужна за енергиен източник.

Най-честите симптоми при диабет тип 2 са:

  • Полифагия
  • Сухота в устата
  • Сърбежи по тялото и кожни изменения (екзема, дерматит)
  • Упорити инфекции (вагинит, цистит)
  • Замъглено зрение
  • Мравучкане и изтръпване на долните крайници

Лечението в началните етапи е съчетание от медикаменти, повлияващи инсулиновата резистентност, съпътствани от стриктна диета. При този тип може да настъпи преход към инсулинозависимия диабет в по-късен етап, когато хормонозаместителната  терапия става неизбежна.


Лекува ли се с храна диабетът?

Хранителният режим е незаменим и задължителен елемент от лечението на всеки диабетик. Практиката показва, че болни, които не спазват почти никаква диета и разчитат главно на медикаменти, стигат по-често до необратимите усложнения на болестта, включително и ампутация на крайници.

Всеки диабетик трябва да бъде обучен как да се храни. Приемът на белтъчини, въглехидрати и мазнини се определя индивидуално, според личните нужди на болния, като се съобразява с бъбречната функция, наличието на усложнения и липидния профил.

Основната цел е да бъде достигнат и поддържан добър контрол на кръвната захар, а при хората с диабет тип 2- дори пълното излекуване на заболяването. Тъй като неинсулинозависимият диабет върви ръка за ръка с наднормено тегло и повишен риск за сърдечно-съдови инциденти, загубата на излишното тегло е силно препоръчително.

В повечето хранителни режими, насочени към лечение на диабет, въглехидратите заемат около 60% от калорийния прием за деня, мазнините до 30%, а за белтъчините са отредени едва 15-18%.

Въглехидратите

Храненето без влагане на мисъл в това какво и колко ядем, е рецепта за сигурен провал. Важно е  хората да обърнат внимание не само на наличието на въглехидрати в храните, но и на това какви въглехидрати се крият в тях.

Храните се делят на 3 основни групи, определени от влиянието им върху нивата на кръвната захар:

  • Храни, които почти изобщо не повишават кръвната захар

Зеленчуците са вашия нов най-добър приятел! Въглехидратите, които съдържа свежата, зелена храна, са представени главно от целулоза. В тях се открита фибри, които забавят усвояването на храната и следователно покачват много по-бавно кръвната захар.

  • Храни, които повишават умерено нивата на кръвната захар

Тук спадат всички: брашнени продукти, теста, ядки, варива, картофени изделия и зърнени култури. Картофите съдържат комплексни въглехидрати като скорбяла, които водят до по-умерено покачване на кръвната захар, тъй като разграждането им в червата отнема време.

Място в категорията намират също любимото кисело мляко, всякакви видове плодове, съдържащи фруктоза и глюкоза. Преди да бъде използвана от организма, фруктозата трябва да бъде превърната в глюкоза в черния дроб, което води до по-бавното влияние върху кръвната захар.

Освен въглехидрати, в прясното и киселото мляко се съдържат мазнини и протеини, които отново забавят процеса на утилизиране на глюкозата.

  • Храни, които повишават бързо нивата на кръвната захар след прием

Това са храни, съдържащи основно прости захари като глюкозата. В тази категория спадат: храни, богати на бяла захар, газирани напитки, бонбони, мед.

Менюто на диабетика трябва да е съставено от много зелени зеленчуци, по-малко плодове и зърнени храни и минимално количество захарни изделия и тестени изкушения.

Белтъците

Човек не може да оцелее без наличието на достатъчно протеини в храната си. Те са основен градивен материал за клетките и тъканите. Диабетикът, обаче, е изправен пред реален риск от развитие на поражения върху бъбречната функция. Протеините натоварват бъбреците, ето защо е редно количеството им да бъде намалено. Ограничаването на приема им забавя прогресирането на бъбречната недостатъчност, до която зле- контролираният диабет води.

Препоръчва се избягването на честия прием на червено месо и увеличена консумация на риба и яйчни белтъци. 

Мазнините

Мазнините в менюто ни спадат в две категории- от животински произход и от растителен произход. Важно е в диетата да бъдат ограничени мазнините от животински произход, богати на наситени мазнини. Техният прием определя нивото на кръвния LDL  холестерол, отговорен за повишения сърдечно-съдов риск при болните.

Имат ли роля хранителните добавки в диетата на диабетика?

Краткият отговор на този въпрос е- да! От стотици години екстракти от различни билки и подправки намират своето незаменимо място в комплексния процес на поддържане на добър контрол върху нивата на кръвната захар. Те са чудесен помощник на противодиабетната терапия, тъй като подпомагат намаляването на нивата на глюкозата в кръвта.

В тази категория спадат: екстракт от канела, бяла черница, джинджифил, млечен бодил, босилек, чесън, глухарче, алфа-липоева киселина и други.


Канелата в Alphabetic® Cinnamon with Magnesium & Biotin

Канелата е ароматна подправка, добиваща се от кората на тропическото лаврово дърво. Тя е богата на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и забавят процеса на стареене на клетките. Ежедневен прием на 1 гр канела води до значително намаляване на нивата на кръвната захар след дългосрочен прием.

Магнезият има  ключова роля в метаболизма и използването на глюкозата за енергия в клетките, което прави комбинацията му с канела още по-успешна.

Препоръчва се доза от 2 капсули дневно, сутрин и вечер.


WellBetX® Mulberry Extract - Бяла черница

Бялата черница е едно от най-древните растения, намиращи своето приложение в китайската традиционна медицина. В състава му влизат букет от витамини и минерали като: Витамин К, магнезий, витамин А, витамин Е, ресвератрол, фосфор и други.

Билката намалява холестерола, кръвната захар, подсилва имунитета и естествените защитни сили на организма, както и забързва метаболизма.

Препоръчва се прием от 1 капсула, след храна.


Алфа Бетик® Алфа Липоева Киселина

Алфа-липоевата киселина оказва благоприятно влияние върху симптомите на диабет тип 2, защото повишава инсулиновата чувствителност и подпомага поддържането на нормално кръвно налягане. Използва се за лечение на пораженията, които дългогодишния диабет оказва върху нервите- диабетната полиневропатия.

Диабетът е сериозен здравен проблем в световен мащаб, който изисква коренна промяна в светогледа и начина на живот на болния. Болестта може да бъде преборена със силна воля и железен хранителен режим, като практиката показва, че диетата може дори да ви избави завинаги от нея.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.