- Мая Долапчиева
- Полезни съвети , Новини , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: захар

Скорошно откритие съобщава за връзката между спазването на диета, която е богата на витамини и минерали, особено такава без много добавена захар, и по-младата биологична възраст на клетъчно ниво. Изследователи разкриват как три различни мерки за здравословно хранене влияят на „епигенетичния часовник“ – биохимичен тест, който може да определи приблизително както здравето, така и продължителността на живота. Те установяват, че колкото по-добре се хранят хората, толкова по-млади изглеждат клетките им. Дори когато се храним здравословно, всеки грам добавена захар, който консумираме, се свързва с увеличаване на нашата епигенетична възраст.
Диетите, които се изследват са в съответствие със съществуващите препоръки за предотвратяване на заболявания и насърчаване на здравето и подчертават по-специално силата на антиоксидантните и противовъзпалителните хранителни вещества. Оказва се, че спазването на тези препоръки може да насърчи по-млада клетъчна възраст спрямо хронологичната възраст.
Проучването е едно от първите, което показва връзка между добавената захар и епигенетичното стареене и първото, което изследва тази връзка в хетерогенна група жени – както чернокожи, така и бели – на средна възраст. Повечето проучвания по темата включват по-възрастни бели участници.
Проучването помага да се задълбочи нашето разбиране за това защо захарта е толкова вредна за здравето.
За да живеем по-дълго- не повече от 50 грама захар на ден
Жените в проучването съобщават, че консумират средно 61,5 грама добавена захар на ден, въпреки че диапазонът е голям: от 2,7 до 316 грама добавена захар дневно. Блокче млечен шоколад има около 25 грама добавена захар, докато кутия кока кола има около 39 грама. Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва на възрастните да не консумират повече от 50 грама добавена захар на ден.
Подход, базиран на хранителни вещества
Данните анализират хранителната документация на 342 черно-бели жени на средна възраст 39 години от Северна Калифорния. След това те сравняват диетите си с епигенетични измервания на часовника, които са получени от проби от слюнка. Изследователите оценяват диетите на жените, за да видят как те се сравняват с диета в средиземноморски стил, богата на противовъзпалителни и антиоксидантни храни и след това с диета, свързана с по-нисък риск от хронични заболявания.
Накрая те оценяват диетите на жените спрямо създадената от тях мярка, наречена „Епигенетичен хранителен индекс“, който се основава на хранителни вещества (не храни), които са свързани с антиоксидантни или противовъзпалителни процеси и поддържане и възстановяване на ДНК. Тук се включват витамините А, С, В12 и Е, фолат, селен, магнезий, диетични фибри и изофлавони. Придържането към някоя от диетите е значително свързано с по-ниска епигенетична възраст, като средиземноморската диета има най-силна връзка. Отделно е изследван приемът на захар, при който се установява, че консумацията на храни с добавена захар е свързана с ускорено биологично стареене, дори при наличието на иначе здравословна диета.
Само 10 грама по-малко захар на ден правят чудеса
Елиминирането на 10 грама добавена захар на ден е подобно на връщане на биологичния часовник с 2,4 месеца, ако се поддържа във времето. Фокусирането върху храни с високо съдържание на ключови хранителни вещества и ниско съдържание на добавени захари, може да бъде нов начин да мотивирате хората да се хранят добре, за да постигнат здраве и дълголетие.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар