×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Добавянето на вит Д може да намали интензивността на болката при пациенти с болезнени менструални спазми, според систематичен преглед и проведен в последствие мета-анализ.

Дисменореята е често срещано явление при голям процент от жените ( между 45 и 95 %) и се характеризира с болезнени менструални епизоди.

Тя може да бъде класифицирана като „първична“ дисменорея, която се определя като болезнена менструация без наличие на тазова патология. А като „вторична“ дисменорея се класифицира болезнена менструация, дължаща се на тазова патология.

Витамин Д за менструална болка

Прегледът събира проучвания, чрез систематично търсене на информация в различни бази данни: Cochrane Library, Embase, Google Scholar, Medline, Scopus.

Проучванията се включват в анализа, ако са:

  • рандомизирани и контролирани;
  • включват жени, които са имали редовна менструация;
  • сравняват добавянето на Вит Д с плацебо;

Пишейки в списанието Nutrients, изследователи от Тайван оценяват ефекта от добавянето на Вит Д при 687 жени с менструация в 11 проучвания, чрез измерване на намаляването на болката. След това те правят пробен последователен анализ (TSA), за да оценят статистическата сила и прецизността на данните. TSA е последван от мета-анализ, за да се оцени „истинския“ ефект от интервенцията.

„В сборните анализи открихме, че добавянето на Вит Д, значително намалява интензивността на болката при дисменорея“ , пишат изследователите. Те също така заключват, че Вит Д намалява живота на простагландин (липид с роля в менструацията) и възпалението.

Предишни изследвания показват, че добавянето на Вит Д може да облекчи симптомите, чрез инхибиране на сигналите за болка и намаляване на възпалението.

Оценката показва, че добавянето на Вит Д значително намалява интензитета на болката при пациенти с дисменорея в сравнение с контролите. Анализът на подгрупата показва, че добавянето на Вит Д намалява първичната болка в дисменореята, но не и вторичната.

Механизмът на действие все още не е напълно изяснен, но учените предполагат, че тъй като рецепторите за Вит Д се намират в яйчниците, матката, плацентата и хипофизната жлеза, вит Д може да потисне експресията на индуцирани от възпалението маркери свързани с контрактилните фактори в гладките мускули, чрез взаимодействие върху тези рецептори.

Освен това във включените проучвания е наблюдавано намаляване на серумните нива на Вит Д в лутеалната фаза на менструалния цикъл, което авторите предполагат,че може да стимулира повишаване на възпалителните цитокини и простагландини, като по този начин изостря интензивността на дисменореята.

Поради хетерогенността на резултатите са необходими допълнителни мащабни, висококачествени проучвания, за да се потвърди констатацията на учените.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.