×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Изчисляването на дата, около която е най-вероятно да се роди бебето, е важна стъпка в проследяването на бременността. Тази дата наричаме вероятен термин на раждане.

Още с установяването на бременността е редно да започне и нейното наблюдение. Редовното посещение на женски консултации осигурява по-спокойното и успешно проследяване по месеци.  От изчисляването на термина се разбира кога е безопасно да се роди, както за майката, така и за бебето. Правилното му смятане позволява на гинеколога да следи какви са етапите на развитие на бременността и рисковете свързани с тях. Той е важен, за да знаем дали се преносва или обратното- има преждевременно раждане.


Как да разберем термина си на раждане?

  • Пресмятане по формулата на Негеле

Бременността трае около 280 дни или 40 седмици. Това време започва да се отброява от първия ден на последната редовна менструация (ПРМ).

Класически начин за изчисляване на термина е този, базиращ се на ПРМ на жената. Според тази формула се взима първата дата на последната редовна менструация. Към нея се прибавят 7 дни, а от сбора се изваждат 7 месеца. Основната идея е да се ориентираме кога най-вероятно е настъпила овулацията. Този метод дава приблизителна дата за термин. Самото раждане може да се осъществи по-рано или по-късно. Това се дължи на фактът, че в нормални условия няма как да знаем кога точно е станало оплождането. При ин витро оплождане овулацията се определя от деня на овариална пункция.

При нередовен менструален цикъл, който трае повече или по-малко от 28 дни, определянето се съобразява с това. Стига да знаете, че втората част на менструалния цикъл е 14 дни, може да ги извадите от цялата  продължителност на последната менструация. Така се ориентирате кога е настъпила овулацията.

  • Изчисляване чрез ехографско изследване

Ехографското изследване помага в случаите, в които дамата има нередовен цикъл и не може да определи кога е била последната й менструация.

Чрез ултразвуковото изследване гинекологът датира бременността, като измерва дължината на плода от главата до седалището. В периода между 11 и 14 гестационна седмица ехографията може да даде сравнително точна информация за гестационната възраст и термина. Този метод на изчисляване е по-точен от формулата на Негеле.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.