×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Здравей, Илиян! Ти си трикратен шампион на България по класически културизъм. Какво те запали по културизма и на колко години беше тогава?

Здравейте на всички читатели и слушатели на „Ревита“! Благодаря и аз за поредната покана! Може би младоста ме запали и жаждата, която никога не е стихвала в мен още от детските години, да покорявам различни върхове. На този етап от живота ми се е случило нещо, което да ме запали в тази посока, все пак аз тренирах от 13 годишна възраст и тогава реших, че трябва да го направя професионално, за да докажа на себе си, че мога.

Това е изключително труден спорт, защото изисква желязна дисциплина и има много „условия“ покрай него. Да те попитаме за някои от тях- колко често трябва да се тренира, какво може и какво не може да се яде?

Културизмът между другото е много странен спорт, защото ти се подготвяш цяла година, за да имаш една минута изява на сцената и да можеш да направиш така, че тялото ти в този момент, в тази една минута, да е във възможно най-добрата форма, която ще постигнеш. Буквално то се променя много бързо- един час примерно след изявата на сцената, вече е различно от това, което си показал тогава. Разбира се, не говорим за крайно различно, но все пак различно. В различните етапи се храниш и тренираш по много по друг начин, отколкото през останалото време. Например, в основен период, когато покачваш мускулна маса, ядеш огромни количества храна, тренираш тежко, с малки повторения, по-кратки тренировки, голям обем на тежести. След това постепенно преминаваш към момента на орелефяване и постигане на формата, която да покажеш на сцената. Храната се намалява, достигайки до почти без всякакви въглехидрати в края на подготовката и упражненията се променят- интензивността се покачва и се намалява обемът на тежестите, и повторенията се увеличават.


И стигнахме до нашата любима тема, а именно „Добавките“- трябваше ли задължително да пиеш и какви добавки приемаше?

Това е една тема, която ми е странно, че до ден днешен някои хора заобикалят и по-скоро прикриват, но освен добавки, в боди билдинга се взимат и стероиди. Разбира се, че съм употребявал тогава, на този етап. Общо-взето от 1000 състезателя, 1000 приемат стероиди. И си представете как един отива без да е приел нищо и в един момент разликата е толкова осезаема, че си абсолютно неконкурентен. Така че, ако искаш да се занимаваш с нещо такова или го правиш във федерации и на състезания, в които допинг контролът е изключително затегнат и си сигурен, че твоите конкуренти не те превъзхождат заради такива хитринки, или просто се примиряваш и си ок с това, че употребяваш стероиди. Съответно добавките също присъстват, но те са разбира се безвредни или поне в правилна употреба. Добавките са пак според периода- в единия взимаш добавки за орелефяване, в другия приемаш такива за мускулна маса и възстановяване. Всъщност тези за възстановяване са през цялото време.


Можеш ли да ни разкажеш малко повече за видовете протеини и кои от тях ти лично препоръчваш?

Ефектът от протеина е много трудно определим, защото различните протеини се различават основно по източника, от който са извлечени- могат да са животински, сега са нашумели веган протеините и т.н., но да приемем, че при животинските основна част от тях се правят от суроватка на мляко и реално погледнато различните протеини като концентрат, изолат, матрица и т.н., се различават по-скоро не толкова по структурата си, колкото по скоростта на усвояване. С две думи казано, един любител какъвто и протеин да приема, ефектът ще е един и същ и това ще е, че допълнително ще захранва мускулатурата си и ще и помага да се възстановява.

Интересуваме се по-специално и от аминокиселините. Какво би ни разказал за тях, кои са най-ефективни и спомагат ли за по-голяма издръжливост?

Прякото въздействие на аминокиселините за издръжливост по-скоро няма, второстепенно- да. Те помагат за възстановяването, за усвояването на храната, спомагат за изграждането на мускула и по този начин ти претърпяваш някакво развитие, което ще доведе и до по-голяма издръжливост. Основните, които съм приемал и които са масово разпространени, това са разклонена верига аминокиселини- левцин, изолевцин и валин- това е т.нар. BCAA. То спомага основно възстановяването и анаболния ефект върху мускулатурата. Останалия комплекс от аминокиселини помагат много добре за възстановяването и за усвояването на храната по време на тези подготовки.


Можеш ли да ни разкажеш малко повече за глюкозамина и L-карнитина, като едни от най-известните добавки за боди билдъри?

Глюкозаминът- не бих казал, че по време на подготовката е от такава необходимост, при условие, че той влияе основно на костната структура. И до ден днешен се предлагат разпространени формули, защото той е синергист и в комбинация с хондроитин и  МСМ  влияе много добре като изгражда костната структура, помага възстановяването- хрущялите и ставите стават по-здрави. Той е много добър за възстановяване от травми, при остеопороза и т.н. L-карнитинът в периода на орелефяване е страхотна аминокиселина, която увеличава мастното изгаряне по време на физическа активност. По-скоро бих го категоризирал към липотропните фет бърнъри, защото за да работи добре и за да има реален ефект върху организма, трябва да се приема заедно с физическа активност т.е. тренировки.


Кои са плюсовете и кои са минусите на културизма? Има ли негативни ефекти от самия прием на добавки или както при всичко останало- зависи от дозата?

Плюсовете, освен, че човек може да покаже и да тества волята си, да сбъдне една мечта, са тези. Не бих казал, че в България можеш да получиш други плюсове, тъй като спонсори няма да намериш или ако намериш те ще са за много смешни пари, наградите от състезанията също са за много смешни пари, а цялото това нещо гълта на година-две по един апартамент, приравнено в сума. Като плюсове не бих казал повече от това, че човек може да се развие като спортист и сам за себе си да изгради воля, характер и да си докаже, че когато иска да направи нещо- може. Минуси за сметка на това, бих изброил- на първо място здарвето, тъй като много момчета, мъже, жени, прекаляват със стероидите. Минус също е загубата на социални контакти по време на по-тежките периоди и гладуването, когато човек е доста по-изнервен и се затваря в себе си. Тук говоря за неща, които не съм видял само аз от първо лице, а имам и познанства и целия контингент го познавам от доста близо. Тези неща се случват. Най-големият минус, който не е гарантиран, е вредата, която може да претърпи здравето. Не един и два случая има в България и по света, в които при злоупотреба с диуретици, със стероиди, може да се навреди много сериозно на здравето.

Какво се случва след спорта? Как се отразява на ставите и сухожилията усиления боди билдинг, след като спрем да го практикуваме? Има ли негативни последствия?

Това също можем да прибавим към част от минусите. Всичко е до организъм. Познавам момчета, които дори целогодишно са релефни и както се изразяваме на спортен език, им скърцат ставите, докато тренират (защото няма достатъчно вода в самата става и течност, която да ги смазва) и въпреки всичко, просто организъм- нямат проблеми. Други например, от самите тежки тренировки и изобщо от тежестите понякога претърпяват травми, но това не е толкова съществено- такова нещо може да се случи и на любител, и при други спортове. Но от опит мога да кажа, че като намалиш или спреш тренировките започват болежките, така че сухожилия, схващания, тук-там някоя става наболява и си иска после един период на възстановяване, за да рефрешнеш организма и да го нормализираш.


И няма как да не те питаме като човек, който към момента най-усилено се занимава със здраве (и в предно интервю говорихме), а именно- какви са ти наблюденията върху билките и кои от тях имат най-силен ефект, когато говорим за две от основните здравни теми, които често се дискутират, а именно – имунитет и детокс?

Когато спрях професионалния спорт, реших, че ме интересува темата за подобряване на здравето, пречистване на тялото и както казах преди малко - регенериране на организма след изтощението от професионалния спорт. Бих казал, че всяка една билка влияе на имунитета, тъй като няма не полезна билка като свойство. Винаги е добре дошъл приемът на билки под формата на хранителни добавки, на чай, на подправки дори. Силни имуностимулаторни и антиоксидантни свойства имат невенът, магарешкият бодил, белият трън, котешкият нокът, мурсалският чай- типично българска билка, бабините зъби- типично мъжка билка, стимулираща тестостерона и подкрепяща мъжкото здраве. Има доста билки за имунитета, които биха повлияли добре- джодженът също. Относно детокса- белият трън е един добър билков диуретик. Мурсалският чай също бих го включил в това число. Липата също влияе много добре, ментата, която успокоява стомаха и червата. Невенът е много силно болкоуспокояващо и антиоксидантна билка. Корен от коприва също мога да вмъкна тук- много добра билка за детокс и пречистване на тялото. Както знаеш, аз не случайно съм миксирал и част от тях в рецептата на детокс чая, който създадох преди години.


В момента пиеш ли някакви витамини, аминокиселини, протеини? Как се поддържаш здрав?

Пия чайове, колко очаквано, нали!? Но определено редувам различни чайове, различни билки и правя студени, ледени душове. Действат уникално и спокойно мога да кажа, че повече от година не съм боледувал или ако ме е хващало някое вирусче или грипче, е минавало на крак, без да ме сломи. Мисля, че това е един страхотен начин да си в добро здраве. Вече за тренировките нямам много време през последната година- две, с всички проекти, които създадох. Отделно и малкият Давид, който си гледам. Така че няма смисъл да приемам протеини и аминокиселини, при условие, че тренирам два пъти седмично.


Практикуваш ли някакви по-нетрадиционни релаксиращи техники като йога, например? Ходиш ли на масаж? Напоследък много нашумя и т.нар. боуен терапия...

На боуен терапия съм ходил веднъж и заспах между другото. Не знам защо и общо взето не я разбрах особено много. Може би ми трябва повече време. Нетрадиционното са ледените душове, както вече споменах, по метода Вим Хоф. Йога не съм правил никога. С удоволствие бих опитал. Масаж правя само, за да разпускам, просто физически и психически. Приемам го по-скоро като удоволствие, отколкото като метод, чрез който да подобрявам здравето си.


Какви са ти наблюденията относно българите по отношение на здравето- грижим ли се достатъчно за здравето си, отговорни ли сме към него? Напоследък броят на затлъстелите деца се увеличава. Какво би посъветвал родителите? Знаем, че си много активен родител по отношение на твоето малко момче Давид

Моето лично мнение, без да слагам всички под общ знаменател, но според мен българите тотално не обръщат внимание на здравето. Пратили са го на последна точка от дневния им ред и рутина. Казано по още по-откровен начин- българинът е с последен модел айфон, но иначе не си е оправил пломбите. Почти не се сещам за човек, който да ми каже, че редовно ходи на профилактични прегледи. Да не говорим за методите на хранене и за това да спортува. Има младежи, които наистина много спортуват, фитнесът е масово разпространен в България, но за съжаление и там, както по-рано разказах, малко се е превърнало в мода. Уж отиваш да спортуваш за здраве, то изскача някой батка и започва да те офертира да си вземеш някакви вредни за тялото ти субстанции. Аз лично, с годините и с опита, виждам нещата различно- идеята на спорта е наистина да си тонизиран, здрав и свеж, да изглеждаш сравнително добре, да поддържаш тази здравна хигиена. И в същия момент това нещо да ти даде някаква доза мотивация, за да обърнеш внимание на това какво консумираш- храна и напитки. Докато българинът по-скоро го виждам с цигарите, многото кофеин, цял ден лежане или каквото и да работи- вредна храна, вредни напитки, вредни навици, алкохол и заседнал начин на живот. Дори хората, които работят физическа работа, извън нея, те лежат цяла вечер с ракия, мезета, колбаси и това е невероятен проблем.


И понеже писахме заедно с теб статия на тема остаряване, да ни споделиш повече за бъдещия ти проект, свързан именно с тази тема- стареене на клетките

Тази тема много сериозно успя да ме привлече и с времето, колкото повече научавам за остаряването, за това защо стареем, за увреждането на ДНК-то, изобщо за всичко свързано с това как да забавим този процес, разбирам, че всъщност това е нещо, което вълнува човечеството откакто свят светува. Даже, между другото има доказателства за императори от преди хиляди години, които са търсили извора на безсмъртието и т.н. и до ден днешен това желание в хората не стихва. Пиша книга по темата, която се очаква да стане уникална- много интересни неща са събрани в нея. Там преплитаме моя личен опит в спорта и поддръжката на здравето с науката, доказателствата от медици назад в годините и много история. Получава се нещо изключително интересно- една симбиоза, в която човек може да попадне във фантастичен роман, след това да се върне в учебник по медицина и накрая на смлян, достъпен език, да му бъде предоставено знанието какво да прави той сам за себе си, за да забави този процес и да подобри здравето си. Или най-важното- колкото и да живее човек, да живее пълноценно и да бъде здрав. Мисля, че се получава нещо уникално, но отнема много време и аз покрай всичко друго, което правя, доста бавно се движа с проекта. Живот и здраве, ще го обявим при вас за всички читатели на уебсайта, когато книгата вече е достъпна за потребителите.

Желаем ти успех на новата книга и много ти благодарим за това интервю!

И аз благодаря!


Чуйте цялото интервю във звуковия файл 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.