Search
Филтрирай по...

Алое вера помага на червата

Алое вера помага на черватаБез съмнение сокът от Алое вера е истински елексир за организма. Има  доказателства, че той помага за лечението на редица проблеми стомашно-чревния тракт като колит, гастрит, язва, болестта на Крон. От години лекарите използват зеленото растение в допълнение към основната терапия, тъй като сокът и гелът от Алое вера са като балсам за стомаха и червата. В началото на тази година беше публикувано проучване, според което хората, които приемат профилактично сок от Алое Вера по-рядко се разболяват от стомашни проблеми и най-вече от болестта на Крон. Тя представлява хронично възпалително заболяване на червата. При нея част от храносмилателния тракт се подува и се образуват язви. Болестта на Крон засяга най-често долната част тънките черва (разположена ниско в дясната област на корема) и началото на дебелото черво, но тя може да се развие навсякъде в храносмилателната система – от устата до ануса. Определя се като автоимунно заболяване. Основните симптоми са болки в корема, диария или запек, загуба на тегло, повръщане. Учените установили, че сокът от зеленото растение образува защитен филтър върху стомаха и червата и хората, които го приемат по-рядко се разболяват от коварната болест. Освен това пациентите, лекуващите от болестта на Крон чувстват значителни подобрения след приема на Алое вера.

15 thoughts on “Алое вера помага на червата”

 1. Светлозар

  Здравейте ,имам диагноза „проктит“ на дебелото черво ,мога ли да приемам Алое Вера ? Ако е да от кой вид ,каква дозировка и за колко време?

  1. Борис Гинчев, магистър-фармацевт

   Здравейте, Светлозар!

   Да, има данни за успеваемост в лечението и/или профилактиката на проктитите (а също така на обикновения и улцеративния колит и ентероколита) с алое вера, като обикновено се използва гелът поради по-мекото му действие, липсата на значимо дразнене върху дебелочревната лигавица и силния му омекотяващ и противовъзпалителен ефект. Ако диагнозата е проктит, значи трябва да се отнася за възпаление на правото черво – крайният участък на дебелото черво, непосредствено преди ануса. Гелът от алое вера доказано облекчава симптомите на проктита – кървене от ануса, болка, сърбеж, спешни позиви за дефекация, като има положителни данни дори за агресивните проктити,предизвикани от радиация у мишки (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1687850713000058 – перорално) и от лъчетерапия на карциноми в малкия таз у човека (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28618234 – локално). Понеже гелът от алое вера има, макар и по-слаб от този на сока и далеч по-слаб от този на латекса, слабителен ефект, е възможно да се появи диария в началото на приема, която трябва да отмине след първия ден-два. Добре е да се започне прием, когато симптомите на проктита не са силно изразени, за да се избегне първоначално влошаване на състоянието, особено ако е налице кървене. Полизахаридите и фенолните съединения на алое вера оказват антиоксидантен и противовъзпалителен ефект и омекотяват лигавицата с образуване на защитен полизахариден филм върху нея. Може да се използват капсулите на Nature’s Way от 500 мг (1 капс. дневно след хранене за 7 дни, след което – 2 х 1 капс.). Ако симптомите са силно изразени през цялото време, започнете с течния вариант, в постепенно увеличаваща се доза. Може да се пие до заздравяване на лигавицата и отшумяване на симптомите, дори продължително време, но ако се изпълнят 3 месеца, е нужна 1 месец почивка, преди евентуално да се поднови – ако действа добре, но причината не е елиминирана.
   Разбира се, важно е да се изключат подлежащи алергични, автоимунни и онкологични заболявания на дебелото и правото черво, преди да се започне приемът на алое вера. Дори в такива случаи може да има положителен ефект, но тогава е необходима консултация и с лекаря.
   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   магистър-фармацевт

 2. Христина

  Имам колит метеоризъм газове и при иригография свлечени черва в малкия таз. Подходящо ли е да вземам алое?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако имате добра индивидуална поносимост към алое, да. Други подходящи за вас добавки са ХУСК или Живовляк + храносмилателни ензими + Гастритикс или Soothe Digest (Добро Храносмилане).Лечебно хранене. Физически упражнения, бързо ходене, спорт или друго подходящо за вас – йога, пилатес, каланетика и т.н.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Sonya Angelova

  Имам автоимунно заболяване Синдром на Бехчет, мога ли да пия Алое Вера Гел?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е подходящо.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Мария Тодорова

  Здравейте,
  Имам гастрит с повишена киселинност и два полипа в стомаха. Какво Алое вера бихте ми препоръчали и в каква доза?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да опитате с Алое вера (гел и сок), като започнете с 1 с.л. /около 30 мл./ за 2-3 дни и увеличите на около 60 мл. Сутрин на гладно, разтворено в 1 чаша хладка/топла вода.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Алое Вера

  Като цяло е хубаво да се приема Алое Вера под формата на гел или сок по 3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер по 30 грама. Ефекта и резултатите започват да си личат след втория или третия ден, като още на първия може да прочисти организма.

 6. Стефан Емилов

  Здравейте
  Имам полип на стомаха и на дванадесетопръстника, какво алое вера може да ми препоръчвате и на какви дози?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Подходящ е Алое вера (гел и сок) /не плодов и не сок от цели листа/. Започнете с 1 супена лъжица сутрин, разредена с вода, за да проверите реакцията и при добра поносимост постепенно увеличавайте до най-подходящата за Вас доза, но не повече от 200-240 мл дневно.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Розалина Илиева

  Здравейте д-р Петрова,

  Бихте ли ни дали повече информация правилно ли е да се пие Алое Вера сок от цели листа при поставена диагноза Семинома тестис синистра (класически вариант) и претърпяна операция. В момента има лезии в черен дроб. Назначена е химиотерапия от 25 април 2012 г. Ако е правилно как да се пие?

  Благодаря Ви за отделеното време!

  Поздрави!

  Розалина Илиева

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Розалина,
   Алое Вера е отличен антиоксидант и стимулатор на имунната защита, а сокът от цели листа има изчистващо действие върху храносмилателната система. Подходящ е в този случай, но поносимостта е индивидуална, започнете с 1 с.л. и увеличавайте до 60 мл.дневно. Може да добавите и Майтаке D-фракция стандарт 160 mg

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

 8. катерина

  Zdraveite,

  Imam Kron i Kiselini, bihte li me posuvatetvali kakvo aloe da si vzema, no bes lakstativnata sustavka.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Катерина,
   За болестта на Крон е подходящ Алое Вера сок 2 пъти по 30 мл, разтворени в чаша вода. Приема се “ на празен стомах “– около половин час преди ядене.
   Вижте всички продукти с Алое Вера на най-големият производител на продукти с Алое Вера на Lily of the Desert тук

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик
   Учител по рейки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top