Search
Филтрирай по...

Босвелия (Индийски тамян) – природното чудо

кости, ставиБосвелия е дърво, от чиито ароматни смоли се добива активната съставка, известно с мощното си противовъзпалително действие. Растението, наричано още Индийски тамян, заема важно място в Аюрведическата медицина.  Веществото, съдържащо се в смолите му, в продължение на векове е било използвано в Азия и Африка с цел лечение на хронични възпалителни процеси.

Благодарение на уникалните си лечебни свойства, Босвелия серата е обект на все по-нарастващ интерес от страна на учени и специалисти от цял свят.

До момента са направени множество проучвания върху начина, по който действа Босвелия и резултатите от тях са повече от положителни. Доказано е, че с екстракта от растението успешно могат да се третират остеоартрит, ревматоиден артрит, астма и редица възпалителни заболявания на червата!

Освен  уникално противовъзпалително действие, екстрактът от Босвелия действа и силно болкоуспокояващо. Доказано е, че съставките на растението предотвратяват загубата на хрущял и могат да бъдат полезни дори в лечението на някои видове рак, като рак на гърдата и левкемия.

 

Как действа?

Някои изследвания показват, че босвелиевата киселина, съдържаща се в Босвелия, може да предотврати образуването на левкотриени в тялото. Левкотриените са хормоноподобни вещества,  до голяма степен отговорни за процесите на възпаление, както и за развитието на астма.

Основните биоактивни съставки, на които се дължи благотворният ефект ефект на Босвелия, са алфа- и бета-босвелиевата киселини, и полизахаридите. Те „откриват” локализацията на възпалението, подобряват кръвоснабдяването в засегнатите области, стимулират хрущялната тъкан и ускоряват възстановяването на кръвоносните съдове, увредени от възпалението. Тези активни съставки заздравяват съединителната тъкан и заедно с това, подобряват подвижността.

Босвелиевата киселина потискат синтеза на хормоните, предизвикващи възпаление и болки. Както босвелиевата киселина, така и останалите активни съставки в растението, имат силно аналгетично действие, което обаче не предизвиква стомашен дискомфорт. Приемът на екстракт от Босвелия няма да доведе до стомашни язви, нарушения в сърдечния ритъм или промени в нивата на кръвното налягане.

Алантоинът в състава на Босфелията, спомага за образуването на нови и здрави клетки в засегнатите тъкани.

 

Екстракт от Босвелия – мощен агент срещу ставните заболявания!

Чистият босвелиев екстракт е абсолютно натурален продукт, който действа безотказно срещу всевъзможни проблеми със ставите и костите.

Противовъзпалителните и антиревматични свойства на Босвелия нямат равни. Мускулните и ставни болки, следствие на артрит, остеоартрит и други ставни заболявания, нямат шанс срещу Босвелия. Компонентите в състава на растението, инхибират отока и възпалението, и активизират възстановителните реакции на хрущялната тъкан.

Босвелиевият екстракт увеличава влагата в хрущялните тъкани и увеличава тяхната гъвкавост и еластичност.

Според много изследвания, босвелиевите екстракти се справят далеч по-добре с възпалението при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Внимание: Екстрактите от Босвелия могат да взамодействат и да намалят въздействето на медикаментите от типа на Ибупрофен. Показани са и случаи, в които босвелиевият екстракт стимулира менструция, чрез повишаването на кръвния поток в матката. Ако искате да приемате Босвелия, но същевременно вземате и противовъзпалителни лекарства, направете консултация със специалист! Препоръчително е бременните и кърмещиите жени да избягват приема на Босвелия.

Извън тези препоръки, приемът на екстракт от Босвелия е напълно безопасен!

 

25 thoughts on “Босвелия (Индийски тамян) – природното чудо”

 1. Лидия

  Здравейте! Какво бихте препоръчали за болест на Бехтерев,в следствие на която има износена тазобедрена става.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Болестта на Бехтерев (анкилозиращият спондилит) е автоимунно заболяване и това трябва да се има предвид при подбора на подходящо противовъзпалително или болест-модифициращо средство – то не трябва да има обща имуностимулираща активност върху организма, а да се фокусира върху регенерацията на ставния хрущял и върху потискане на възпалителния процес и свързания с него оксидативен стрес.
   Надежден хондропротектор с антиоксидантна, противовъзпалително и реструктуриращо ставите средство е OsteoMove (Остеомуув грижа за ставите) на Natural Factors, понеже той съдържа всички градивни елементи на ставните повърхности, които могат да се усвоят от организма при перорален прием – хондроитин, глюкозамин, метилсулфонилметан, колаген и хиалуронова киселина, наред с плодово-зеленчукова антиоксидантна бленда, минералите манган и бор (важни кофактори на противовъзпалителни и антиокс ензими) и екстракти от двете лечебни растения с доказан ефект при ревматологични състояния – босвелия (индийски тамян) и куркума. Смолата на Босвелия има изразено потискащо действие върху синтеза на ейкозаноиди, активиращи възпалителния отговор, а куркуминът проявява много от ефектите на нестероидните противовъзпалителни средства, без да носи неприятните им странични ефекти. ОстеоМуув намалява сковаността в ставите и засилва хидратацията и регенерацията на ставните хрущяли. Понеже това е бавен процес, необходимо е да се приема поне 2-3 месеца, за да се получи траен ефект, но подобрение в симптомите (особено болката) може да се наблюдава още през първата седмица. Дневният му прием е 2 пъти по 1 таблетка.
   Добър ефект върху подвижността в засегнатите стави имат също така омега-3 мастните киселини – от рибено или ленено масло, например Fish Oil 1000 мг PhytoWave 3 x 1 капс (по-икономичният вариант, но с по-малко съдържание на есенциалните EPA и DHA киселини) или Rx Omega-3 Maximum Triple Strength 900 мг EPA/DHA (2 х 1 дневно за месец, после по 1 дневно – по-скъпият, но по-концентриран и високоефективен вариант). Омега-3 мастните киселини имат изразено противовъзпалително действие, но те също така подобряват кръвообращението и обмяната на веществата във възпалените тъкани, с което ускоряват възстановяването. Положителни са ефектите им и върху сърдечно-съдовата система като цяло и срещу атеросклеротични изменения в артериите (допълнителна полза).
   Друг растителен продукт, който може да облекчи състоянието, е Бяла върба (Nature’s Way) – тя съдържа фенолния гликозин салицин, който притежава активността на аспирина, но се понася по-добре от организма. При силна болка може да използвате и него, но ако е в комбинация с Омега-3 и ОстеоМуув, ограничавайте продължителността му на прием само до острите симптоми, за да не се появят нежелани реакции. Бялата върба обаче не е съвместима с антикоагуланти и нестероидни противовъзпалителни (диклофенак, ибупрофен, пироксикам…), защото може да увеличи риска от кървене при съчетание с тях.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  2. Маргарита Йорданова

   Здравейте! Босвелия може ли да се взема с Геленфикт стави и колаген,също пия и екстрат от листа на дива маслина! Очаквам вашият отговор! Благодаря!

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Босвелията се съчетава отлично с продукти като Gelenkfit, които съдържат глюкозамин, хондроитин и/или витамини и микроемеленти- такава комбинация е например предлаганият от Ревита OsteoMove Joint Care – https://revita.bg/shop/osteomuuv-super-grizha-za-stavite-1431-mg-3Босвелията е противовъзпалително и имуномодулиращо средство, поради което се ползва както при обикновения артрит, така и при ревматоидния, докато другите хондропротектори като глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина и т.н. ускоряват регенерацията на ставните хрущяли при всякакъв тип артропатии.
   С екстрактите от листа на маслина – както дивата, така и култивираната, босвелията няма нежелани взаимодействия, освен в случаите, когато са налице нарушения в кръвосъсирването или приемате антикоагуланти/антиагреганти по някаква медицинска причина. В тези случаи може да се засили рискът от кървене и е по-безопасно да не ги комбинирате. Ако нямате такива проблеми, можете да съчетавате Босвелия и листа от маслина и дори е възможно съчетанието да подобри контрола върху кръвното налягане.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  4. Маргарита Йорданова

   Здравейте,от 5месеца не пия хапчета за кръвно,а екстрат от листа на дива маслина,замени дианксита с тинктура щастие,мога ли да вземам босвелия заедно с тия хранителни добавки.

  5. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Чудесно е, че сте намерили подходящи природни алтернативи на медикаментозната терапия! Важно е обаче да проследявате периодично стойностите на кръвното налягане, за да се затвърди трайният ефект на екстракта от маслина. Относно дивата маслина и босвелията, мисля, че Ви отговорих при друго запитване – частта от отговора, засягаща тези две добавки, беше следната:
   „С екстрактите от листа на маслина – както дивата, така и култивираната, босвелията няма нежелани взаимодействия, освен в случаите, когато са налице нарушения в кръвосъсирването или приемате антикоагуланти/антиагреганти по някаква медицинска причина. В тези случаи може да се засили рискът от кървене и е по-безопасно да не ги комбинирате. Ако нямате такива проблеми, можете да съчетавате Босвелия и листа от маслина и дори е възможно съчетанието да подобри контрола върху кръвното налягане.“
   С „тинктура Щастие“ също не се очертават проблеми при съчетанието с Босвелия, освен може би това, че гинко билоба в състава на тинктурата може също да засили страничните ефекти на антикоагулантите, както маслината и босвелията – но ако не приемате такива лекарства, няма увеличен риск при съчетаването на тези фитопродукти.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Светла Драганова

  Здравейте. Имам тежка остеопороза, дискова херния и коксартроза. Купих си крем “Босвелия”. Колко пъти на ден мога да се мажа с крема и мога ли да комбинирам с хапчета “Босвелия”
  Предварително благодаря за отговора.
  Поздрави : Светла Драганова

 3. Здравейте
  Аз съм с ХУК мога ли да приемам
  Босвелия и ако мога как се приема

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Има данни от клинични проучвания върху пациенти с хроничен улцеративен колит, показващи, че приемът на смола от Босвелия по своите резултати е сравним с този на сулфасалазина и дори леко го превъзхождат. ХУК е хронично възпалително заболяване на дебелото черво с автоимунна генеза, при което левкотриените са важни провъзпалителни медиатори, поддържащи хроничното възпаление. Активните компоненти на смолата – босвелиевите киселини, са специфични интибитори на ензима 5-LOX (5-липоксигеназа), който е главният ензим на левкотриеновия синтез. Пациентите с ХУК II и III степен са приемали 350 мг екстракт от босвелия три пъти дневно за 6 седмици или сулфасалазин (3 x 1 г) като контрола за същия период. Изследвани са хистопатологичните изменения в чревната лигавица, скенерни изображения на ректални биопсии, биохимични показатели на изпражненията, кръвни нива на хемоглобина, серумното желязо, калций и фосфор, протеини, численост на еозинофилите и общия левкоцитен брой и т.н. Приемът на босвелия е довел до подобрение по всички показатели и е постигната ремисия при 82% от участниците, докато при контролата този процент е бил 72%. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9049593/
   При хроничния колит, остеоатрит, бронхиална астма и при синдрома на раздразненото дебело черво, дозировката е същата – 3 пъти дневно по 300-350 мг екстракт от босвелия; само за ревматоидния артрит се предлагат двойни и дори тройни дози. Продуктът Босвелия на Nature’s Way съдържа 310 мг от екстракт на смолата и е стандартизиран до 40% босвелиеви киселини (гарантираното съдържание на активни съставки е от първостепенна важност за успеха на терапията), поради което 3 х 1 табл. дневно след хранене е достатъчна доза при ХУК. Важно е да се приема редовно и продължително – 2-3 месеца за оптимален ефект; оттам нататък може да се направи почивка от 30 дни и да се приема отново, ако е необходимо.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 4. Станислава Вълчева

  Здравейте,на69г съм с 2сменени тазобедрени стави съм ,а сега и коляното ми е много зле с.оток и болки имам смачкани прешлени болки в кръста ,а сега и възпаление китка пикочния киселина ми е висока и имам илиус стесняване на червата мога ли да приемам босфелия благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не е противопоказано да приемате Босвелия, но е необходимо да нормализирате пикочната киселина. При високи стойности на пикочната киселина ще изпитвате болки в ставите , въпреки хранителните добавки. Необходимо е да спазвате съответната диета и да приемате предписаните медикаменти и/или хранителни добавки.
   CherryRich™ Cherry Concentrate 36:1/ Череша супер концентрат 500 mg
   https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiUweKtyLTwAhURtqQKHYORCFsQFjABegQIBRAD&url=https%3A%2F%2Frevita.bg%2Fblog%2Fc%2Fpodagra-kontrolirayte-ya-po-estestve&usg=AOvVaw037VGN78EJuyZ80JbRvdKO

   https://revita.bg/blog/c/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8
   д-р Петрова

 5. Милена

  здравейте, Босвелия клей , как е най-добре да се приготви и да се приема? с профилактична цел….
  Благодаря!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Срещу кое състояние ще приемате Босвелия профилактично? При остеоартрит, ревматоиден артрит и бронхиална астма най-често се препоръчват 3 пъти дневно по 300-500 мг смола, докато при раздразненото дебело черво дозата трябва да бъде по-висока, поне при острите симптоми – 2-3 г смола дневно, в два приема.
   Смолата от индийския тамян трудно се разтваря във вода, дори и в гореща, и поради това се приготвя като тинктура в 90-градусов етилов алкохол (1:5 в тегловно съотношение изсушена смола (клей) / алкохол се накисват за минимум 14 дни и след това се прецеждат през марля). Приема се 3 пъти дневно по 1-2 мл профилактично или 3 х 4 мл при изявена симптоматика. Проблем може да бъде съдържанието на алкохол в някои случаи (деца, чернодробни заболявания и т.н.), но ако дозата се капне в малко кипяща вода и се изпие веднага след изстиване, повечето алкохол ще се е изпарил, а неразтворима утайка още няма да се е образувала.
   В билковите аптеки също се предлага смола от босвелия, като често се препоръчва по 1-2 ч.л. дневно, но това не е особено ефективно, ако смолата не е старателно изсушена и стрита на фин прах с хаван и пестик – под формата на едри зърна изглежда „най-натурална“, но голяма част от активните ѝ съставки няма да се усвоят в червата.
   Този проблем, наред с несигурното съдържание на активните компоненти (3-О-ацетил-11-кетобосвелиевите киселини – AKBA), са причина производители като Nature’s Way да предлагат стандартизирани екстракти с точно определено съдържание на AKBA – техният продукт е с 40% босвелиеви киселини и ефектът му е предвидим и дозозависим – 3 х 1 профилактично и 3 х 2 при остри симптоми. При натуралния клей съдържанието на AKBA е значително по-ниско (рядко надхвърля 10-15%) и варира силно при всяко растение и всеки отделен район от разпространението на босвелията, поради което трудно може да се даде точна дозировка. Ако търсите ефективна дългосрочна профилактика, по-добре изберете стандартизирания продукт, в доза 2-3 пъти по 1 капсула след хранене. Той също е добит от природния източник, просто тези вещества, които не са носители на определен здравен ефект, са частично отстранени за концентриране на активните съставки.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 6. силвиа

  Dali pomaga pri skovanost i slabost v krainicite pri multipleks skleroza, i dali moje da se izpolzva v kombinacia s modolirashta terapia

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Тъй като не са провеждани специални изследвания за съвместимостта на това лечение с хранителни добавки, не е желателно да ги комбинирате без знанието на лекуващия лекар.
   За Вашите оплаквания е добре да потърсите помощ от кинезитерапевт, ако не е направено и балнеосанаториално лечение 2 пъти годишно.

 7. Антоанета Иванова

  Здравейте!
  С остеопороза на таза и остеопения на гръбнака.,диагностицирани Костната ми плътност е -2.5 и -2.2 съответно.С псориазис съм и автоимунен тиреодит.С този “букет” от болести искам да си намеря регенериращо лечение на костите .Пия и други лекарства.Уместно ли е да пия Босвелия?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не е противопоказано да приемате босвелия, има силен противовъзпалителен и обезболяващ ставите ефект, но за вашия проблем е подхдящ продукт с вит. Д, калций и други минерали, и микроелементи, които участват в изграждането на костното вещество, напр. Alive! Calcium Bone Formula / Алайв! Калций формула за костна плътност; Bone structure (Мултивитамини и минерали за здрави кости); ОстеоПрим Плюс и т.н. с този „букет“ от болести, както казвате, преди всичко е уместно да се проведе детоксикация на организма. Необходима е консултация с лекар-диетолог или специалист по алтернативна медицина, за изготвяне на индивидуална програма. Ако решите да приемате някой от предложените продукти, трябва да се провери съвместимостта с лекарствата, които приемате.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 8. Ивайло Глушков

  Здравейте,може ли да се пие,след прекаран исхемичен инсулт,и при камъни и болки в бъбреците

  1. Борис Гинчев

   Здравейте!

   Има данни, че приемът на босвелиеви киселини, които са основните активни съставки на индийския тамян (босвелия), понижава значително възпалителните маркери след исхемични инсулти и помага за ускореното възстановяване (https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-019-00627-z), поради което изглежда напълно съвместимо с такава диагноза. Босвелия се използва при състояния, свързани с болка в тазовата област, включително хроничен тазов болков синдром, хроничен простатит и бъбречни възпаления. В индийската традиционна практика Аюрведа, босвелия се включва в комбинирани продукти за лечение на хронична бъбречна недостатъчност и за инфекции на пикочните пътища; през 2019 е започнато клинично проучване и за проследяване на самостоятелния ефект на Босвелия при бъбречни камъни, но резултатите още не са публикувани. По всичко личи, че Босвелия няма да навреди допълнително на бъбречнокаменната болест, а може да намали увреждането на уроепителя поради силния си антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Важно е само да не превишавате препоръчаната от производителя доза.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

  2. Димитров

   Може ли да препоръчате добър продукт на българският пазар? Аз съм с Идиопатична подагра и Серонегативен ревматоиден артрит, дали ще ми помогне. Благодаря!

  3. Борис Гинчев

   Здравейте, г-н Димитров!

   След като артритът Ви е серонегативен, имате възможност да използвате хондропротектори, чиито съставки оказват едновременно противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект, без опасения, че ще стимулират твърде много имунната система и ще влошат състоянието. Добър вариант с мощен антиоксидантен ефект е продуктът Arthro-Immune Joint Support на Life Extension – той потиска оксидативното увреждане на ставите и намалява образуването на свободни радикали в областта на ставните повърхности, като потиска ензимите от групата на циклооксигеназите и забавя превръщането на арахидоновата киселина в провъзпалителни медиатори. Обичайната доза е два пъти по 1 капсула, отстоящи във времето поне на 8 часа. Алтернатива може да бъде OsteoMove Грижа за ставите на Natural Factors, който също се приема 2 х 1 табл.

   Ако артритът и подаграта едновременно дават тежък болков синдром, може да използвате съчетанието на ОстеоМуув с OsteoGout Pain Relief – антиоксидантно, противовъзпалително и понижаващо нивата на пикочната киселина (а също и намаляващо продукцията ѝ) средство, което съчетава активните принципи на екстрактите от череша, целина, куркума и различни горски плодове. ОстеоГаут се приема по 2 капсули дневно, най-добре сутрин наведнъж. Двата продукта в съчетание могат значително да облекчат метаболизма на пикочната киселина, да намалят натрупването на кристали от нея върху ставните повърхности и да увеличат мобилността в засегнатите стави.
   Всеки от посочените продукти може спокойно да се приема в рамките на 2-3 месеца, а при добра поносимост – и по-дълго. Всички тези продукти са съвместими с противовъзпалителни или антиподагрозни медикаменти.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  4. Светла Денева

   Имам плексит и ошипяване в шийната област. Ще ми помогне ли приема на BOSWELLIA SERRATA?

  5. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Има няколко клинични проучвания, показващи положителен ефект на Босвелия серата (индийски тамян) срещу болката и сковаността при остеоартрит на коляното, в поне едно от тях се описва и наличието на ошипяване (екзостози). При ошипяване в шийната област не е описано аналогично проучване, но механизмът на действие на босвелията и на активните ѝ компоненти – босвелиевите киселини, смолата и етеричните масла, е същият, и няма специална причина екстрактът да не повлиява и такива състояния. Босвелия има противовъзпалително, обезболяващо и антиоксидантно действие и може да облекчи състоянието, поради което се използва и в Аюрведа от векове, но степента на повлияване варира индивидуално и са необходими месец-два прием за проявата на ефект.
   Можете също да опитате с комбинирания хондропротектор ОстеоМуув – той съдържа екстракти от Босвелия и куркума, заедно с всички диетични компоненти на ставните хрущяли и връзките между прешлените – глюкозамин, хондроитин, колаген, метилсулфонилметан и хиалуронова киселина, плюс микроелементите бор и манган. Приемът му е два пъти дневно по една капсула. ОстеоМуув може да облекчи сковаността и да укрепи междупрешленните дискове, като задържи хидратацията им и намали триенето.
   По отношение на плексита, от диетичните добавки най-важно е добавянето на витамин В комплекс – предлагаме Алайв В комплекс желирани таблетки, но при силна болка и възпаление може да използвате концентрираните продукти В 50 Complex на Nature’s Way или Hi Potency B Complex на Natural Factors – в доза от 1 капс. дневно. Витамините от В група стабилизират мембраните на периферните нервни окончания и намаляват силата на болковите импулси при плексити и радикулити, включително и свързаните с шипове такива.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top