Search
Филтрирай по...

Босвелия (Индийски тамян) – природното чудо

кости, ставиБосвелия е дърво, от чиито ароматни смоли се добива активната съставка, известно с мощното си противовъзпалително действие. Растението, наричано още Индийски тамян, заема важно място в Аюрведическата медицина.  Веществото, съдържащо се в смолите му, в продължение на векове е било използвано в Азия и Африка с цел лечение на хронични възпалителни процеси.

Благодарение на уникалните си лечебни свойства, Босвелия серата е обект на все по-нарастващ интерес от страна на учени и специалисти от цял свят.

До момента са направени множество проучвания върху начина, по който действа Босвелия и резултатите от тях са повече от положителни. Доказано е, че с екстракта от растението успешно могат да се третират остеоартрит, ревматоиден артрит, астма и редица възпалителни заболявания на червата!

Освен  уникално противовъзпалително действие, екстрактът от Босвелия действа и силно болкоуспокояващо. Доказано е, че съставките на растението предотвратяват загубата на хрущял и могат да бъдат полезни дори в лечението на някои видове рак, като рак на гърдата и левкемия.

 

Как действа?

Някои изследвания показват, че босвелиевата киселина, съдържаща се в Босвелия, може да предотврати образуването на левкотриени в тялото. Левкотриените са хормоноподобни вещества,  до голяма степен отговорни за процесите на възпаление, както и за развитието на астма.

Основните биоактивни съставки, на които се дължи благотворният ефект ефект на Босвелия, са алфа- и бета-босвелиевата киселини, и полизахаридите. Те „откриват” локализацията на възпалението, подобряват кръвоснабдяването в засегнатите области, стимулират хрущялната тъкан и ускоряват възстановяването на кръвоносните съдове, увредени от възпалението. Тези активни съставки заздравяват съединителната тъкан и заедно с това, подобряват подвижността.

Босвелиевата киселина потискат синтеза на хормоните, предизвикващи възпаление и болки. Както босвелиевата киселина, така и останалите активни съставки в растението, имат силно аналгетично действие, което обаче не предизвиква стомашен дискомфорт. Приемът на екстракт от Босвелия няма да доведе до стомашни язви, нарушения в сърдечния ритъм или промени в нивата на кръвното налягане.

Алантоинът в състава на Босфелията, спомага за образуването на нови и здрави клетки в засегнатите тъкани.

 

Екстракт от Босвелия – мощен агент срещу ставните заболявания!

Чистият босвелиев екстракт е абсолютно натурален продукт, който действа безотказно срещу всевъзможни проблеми със ставите и костите.

Противовъзпалителните и антиревматични свойства на Босвелия нямат равни. Мускулните и ставни болки, следствие на артрит, остеоартрит и други ставни заболявания, нямат шанс срещу Босвелия. Компонентите в състава на растението, инхибират отока и възпалението, и активизират възстановителните реакции на хрущялната тъкан.

Босвелиевият екстракт увеличава влагата в хрущялните тъкани и увеличава тяхната гъвкавост и еластичност.

Според много изследвания, босвелиевите екстракти се справят далеч по-добре с възпалението при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Внимание: Екстрактите от Босвелия могат да взамодействат и да намалят въздействето на медикаментите от типа на Ибупрофен. Показани са и случаи, в които босвелиевият екстракт стимулира менструция, чрез повишаването на кръвния поток в матката. Ако искате да приемате Босвелия, но същевременно вземате и противовъзпалителни лекарства, направете консултация със специалист! Препоръчително е бременните и кърмещиите жени да избягват приема на Босвелия.

Извън тези препоръки, приемът на екстракт от Босвелия е напълно безопасен!

 

8 thoughts on “Босвелия (Индийски тамян) – природното чудо”

 1. Антоанета Иванова

  Здравейте!
  С остеопороза на таза и остеопения на гръбнака.,диагностицирани Костната ми плътност е -2.5 и -2.2 съответно.С псориазис съм и автоимунен тиреодит.С този “букет” от болести искам да си намеря регенериращо лечение на костите .Пия и други лекарства.Уместно ли е да пия Босвелия?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не е противопоказано да приемате босвелия, има силен противовъзпалителен и обезболяващ ставите ефект, но за вашия проблем е подхдящ продукт с вит. Д, калций и други минерали, и микроелементи, които участват в изграждането на костното вещество, напр. Alive! Calcium Bone Formula / Алайв! Калций формула за костна плътност; Bone structure (Мултивитамини и минерали за здрави кости); ОстеоПрим Плюс и т.н. с този „букет“ от болести, както казвате, преди всичко е уместно да се проведе детоксикация на организма. Необходима е консултация с лекар-диетолог или специалист по алтернативна медицина, за изготвяне на индивидуална програма. Ако решите да приемате някой от предложените продукти, трябва да се провери съвместимостта с лекарствата, които приемате.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 2. Ивайло Глушков

  Здравейте,може ли да се пие,след прекаран исхемичен инсулт,и при камъни и болки в бъбреците

  1. Борис Гинчев

   Здравейте!

   Има данни, че приемът на босвелиеви киселини, които са основните активни съставки на индийския тамян (босвелия), понижава значително възпалителните маркери след исхемични инсулти и помага за ускореното възстановяване (https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-019-00627-z), поради което изглежда напълно съвместимо с такава диагноза. Босвелия се използва при състояния, свързани с болка в тазовата област, включително хроничен тазов болков синдром, хроничен простатит и бъбречни възпаления. В индийската традиционна практика Аюрведа, босвелия се включва в комбинирани продукти за лечение на хронична бъбречна недостатъчност и за инфекции на пикочните пътища; през 2019 е започнато клинично проучване и за проследяване на самостоятелния ефект на Босвелия при бъбречни камъни, но резултатите още не са публикувани. По всичко личи, че Босвелия няма да навреди допълнително на бъбречнокаменната болест, а може да намали увреждането на уроепителя поради силния си антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Важно е само да не превишавате препоръчаната от производителя доза.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

  2. Димитров

   Може ли да препоръчате добър продукт на българският пазар? Аз съм с Идиопатична подагра и Серонегативен ревматоиден артрит, дали ще ми помогне. Благодаря!

  3. Борис Гинчев

   Здравейте, г-н Димитров!

   След като артритът Ви е серонегативен, имате възможност да използвате хондропротектори, чиито съставки оказват едновременно противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект, без опасения, че ще стимулират твърде много имунната система и ще влошат състоянието. Добър вариант с мощен антиоксидантен ефект е продуктът Arthro-Immune Joint Support на Life Extension – той потиска оксидативното увреждане на ставите и намалява образуването на свободни радикали в областта на ставните повърхности, като потиска ензимите от групата на циклооксигеназите и забавя превръщането на арахидоновата киселина в провъзпалителни медиатори. Обичайната доза е два пъти по 1 капсула, отстоящи във времето поне на 8 часа. Алтернатива може да бъде OsteoMove Грижа за ставите на Natural Factors, който също се приема 2 х 1 табл.

   Ако артритът и подаграта едновременно дават тежък болков синдром, може да използвате съчетанието на ОстеоМуув с OsteoGout Pain Relief – антиоксидантно, противовъзпалително и понижаващо нивата на пикочната киселина (а също и намаляващо продукцията ѝ) средство, което съчетава активните принципи на екстрактите от череша, целина, куркума и различни горски плодове. ОстеоГаут се приема по 2 капсули дневно, най-добре сутрин наведнъж. Двата продукта в съчетание могат значително да облекчат метаболизма на пикочната киселина, да намалят натрупването на кристали от нея върху ставните повърхности и да увеличат мобилността в засегнатите стави.
   Всеки от посочените продукти може спокойно да се приема в рамките на 2-3 месеца, а при добра поносимост – и по-дълго. Всички тези продукти са съвместими с противовъзпалителни или антиподагрозни медикаменти.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  4. Светла Денева

   Имам плексит и ошипяване в шийната област. Ще ми помогне ли приема на BOSWELLIA SERRATA?

  5. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Има няколко клинични проучвания, показващи положителен ефект на Босвелия серата (индийски тамян) срещу болката и сковаността при остеоартрит на коляното, в поне едно от тях се описва и наличието на ошипяване (екзостози). При ошипяване в шийната област не е описано аналогично проучване, но механизмът на действие на босвелията и на активните ѝ компоненти – босвелиевите киселини, смолата и етеричните масла, е същият, и няма специална причина екстрактът да не повлиява и такива състояния. Босвелия има противовъзпалително, обезболяващо и антиоксидантно действие и може да облекчи състоянието, поради което се използва и в Аюрведа от векове, но степента на повлияване варира индивидуално и са необходими месец-два прием за проявата на ефект.
   Можете също да опитате с комбинирания хондропротектор ОстеоМуув – той съдържа екстракти от Босвелия и куркума, заедно с всички диетични компоненти на ставните хрущяли и връзките между прешлените – глюкозамин, хондроитин, колаген, метилсулфонилметан и хиалуронова киселина, плюс микроелементите бор и манган. Приемът му е два пъти дневно по една капсула. ОстеоМуув може да облекчи сковаността и да укрепи междупрешленните дискове, като задържи хидратацията им и намали триенето.
   По отношение на плексита, от диетичните добавки най-важно е добавянето на витамин В комплекс – предлагаме Алайв В комплекс желирани таблетки, но при силна болка и възпаление може да използвате концентрираните продукти В 50 Complex на Nature’s Way или Hi Potency B Complex на Natural Factors – в доза от 1 капс. дневно. Витамините от В група стабилизират мембраните на периферните нервни окончания и намаляват силата на болковите импулси при плексити и радикулити, включително и свързаните с шипове такива.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top