Search
Филтрирай по...

Лечебната сила на зеления чай

Лечебната сила на зеления чайПовечето хора по целия свят предпочитат черния, плодовия или билковия чай пред всички останали негови видове. Това е изключително устойчиво пристрастие, което се е съхранило вече над 150 години. И все пак зеленият чай е значително по-полезен и притежава много по-изразени тонизиращи свойства от своите събратя. Може би основната причина за по-ниската му популярност в сравнение с другите разновидности е фактът, че зеленият чай е „аристократ”. Първоначално той е струвал 10 пъти повече от останалите и бил достъпен за сравнително тесен кръг от хора.

Зеленият чай е наистина уникално явление. Неговият витаминен комплекс С, Р, В2, РР, К се отличава с висока биологична активност. Той притежава способността да понижава проницаемостта на кръвоносните съдове, да придава здрав вид на кожата и да повишава защитните сили на организма.

Още през древността китайските лечители установили, че настойката от зелен чай притежава висока антимикробна активност – в нея загиват дори възбудителите на дизентерия и тиф. Постоянният прием на зелен чай нормализира работата на стомаха и пречиства организма от шлаки. Напитката влияе положително и на бъбреците и черния дроб. В страните, в които зеленият чай е традиционна напитка, хората не са и чували за камъни в пикочния мехур или жлъчката.

При простудни заболявания зеленият чай е просто незаменим – разширявайки порите, той увеличава потоотделянето и стимулира дихателната функция. Силният концентриран зелен чай, съдържащ високо количество кофеин, нормализира кръвното налягане при хипотония и облекчава главоболието.

Освен това зеленият чай е богат на железни соли, благодарение на което повишава нивото на хемоглобин в кръвта. Той помага и при пристъпи на сутрешно гадене, характерни за бременните жени.

Неотдавна японски учени направиха интересно откритие. Оказва се, че зеленият чай притежава способността да понижава негативното влияние на радиацията върху човешкия организъм. Танините, които се съдържат в него свързват ефективно (на 90%!) радиоактивния стронций и така не му позволяват да прониква в костния мозък.

Днес зеленият чай е достъпен практически за всеки. Цената му не е по-висока от тази на черния чай например. Единственото условие при избора на зелен чай от многото разновидности, предлагани от различни фирми производители, е продуктът да бъде с високо качество.

Ревита Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top