Search
Филтрирай по...

Хормонален спрей спира скандалите у дома

Психолози от университета в Нотингам са изобретили хормонален спрей, който трябва да хармонизира живота на постоянно каращи се съпрузи. Научното съобщение е публикувано в сп. Social Cognitive and Affective Neuroscience. Препаратът включва физиологически активният пептид окситоцин, който прави жените по-дружелюбни и спокойни, а мъжете по-чувствителни и предразположени към позитивни контакти, пише The Daily Mail.

Окситоцинът, наричан още „наркотикът на прегръдките”, способства за възникването на сексуално влечение, дружба, доверие и отговаря за емоционалната връзка между майката и детето.

Учени от университета в Цюрих проверили действието на спрея върху 17 семейни двойки на възраст от 20 до 50 години.  Те обсъждали конфликтни теми, от които като правило избухват скандали. 45 минути след началото на експеримента и постепенното нагорещяване на страстите в ноздрите на опонентите пръскали спрей. Фиксирани били спад в нивото на напрежение и постепенно затихване на конфликтите.  Учени от университета в Калифорния допълват, че използването на окситоцинов спрей два пъти на ден подобрява и сексуалния живот на съпрузите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top