- Магистър-фармацевт Николай Ненов
- Здраве и красота , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: пробиотици
Съдържание

Ползи за здравето
Укрепва чревната бариера
Аkkermansia стимулира производството на муцини (основните гликопротеини в слузестата обвивка на червата) и поддържа целостта на епителния слой. По този начин създава плътна и устойчива защита срещу навлизането на възпалителни молекули, токсини и патогени. Това намалява риска от повишена чревна пропускливост - състояние, свързано с хронични възпаления, нарушения в имунната функция и оксидативен стрес.
Регулира метаболизма и телесното тегло
При хора с наднормено тегло, затлъстяване или метаболитен синдром често се наблюдават понижени нива на Akkermansia. Приемът ѝ като хранителна добавка може да стимулира процеса на отслабване и регулиране на апетита, особено при съчетаване с подходящ режим на хранене и движение. По време на приема на Akkermansia muciniphila може да се наблюдава подобрение както в гликемичния контрол, така и в липидния профил – фактори с ключово значение при метаболитни нарушения.
Стимулира секрецията на GLP-1
Akkermansia muciniphila активира производството на глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) – хормон, който повишава инсулиновата чувствителност и създава усещане за ситост. Това подпомага по-доброто усвояване на глюкозата, намалява апетита и допринася за стабилизиране на кръвната захар – особено при инсулинова резистентност и диабет тип 2.
Намалява стойностите на гликирания хемоглобин (HbA1c)
Проучвания при хора с диабет тип 2 показват, че приемът на Akkermansia може да доведе до понижение на HbA1c – показател, отразяващ дългосрочния гликемичен контрол. Това я превръща в ценно допълнение към цялостния подход за контрол на диабета.
Проявява силно противовъзпалително действие
Чрез възстановяване на чревната бариера и ограничаване на транслокацията на възпалителни молекули в кръвообращението, Akkermansia подпомага понижаването на нивата на С-реактивния протеин (CRP), интерлевкин-6 (IL-6) и тумор-некротичен фактор алфа (TNF-α) – маркери, които често се повишават при хронични възпалителни заболявания и метаболитен дисбаланс.
С какво се отличава Akkermansia от другите пробиотици?
Akkermansia muciniphila се различава съществено от повечето познати пробиотици, които присъстват в традиционните хранителни добавки или ферментирали храни. Щамовете от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium, например, обикновено се срещат в киселото мляко, кефира и други ферментирали продукти и действат основно в лумена на червата – пространството, където се намира и преработва храната. Те допринасят за балансиран микробиом чрез ферментация на захари и поддържане на благоприятна среда за растежа на други полезни бактерии.
Akkermansia обаче заема напълно различна ниша. Тя не се намира в храната и не може да бъде набавена чрез диетата. Обитава предимно лигавичния слой, който покрива вътрешната страна на чревната стена, където се регулира нейната пропускливост и се предотвратява навлизането на вредни вещества в тялото.
Аkkermansia не само оцелява в тази среда, но и я поддържа здрава – тя се храни с муцините, които изграждат защитния слой на червата, като в същото време стимулира тяхното производство. Това я превръща в уникален пробиотик с двойно действие: от една страна, използва съществуващата слуз за своя метаболизъм, а от друга – спомага за укрепване на самата чревна бариера.
Малко известен факт е, че дори и в пастьоризирана форма (т.е. неактивна) Akkermansia продължава да проявява биологична активност и да оказва благоприятно въздействие върху метаболитните процеси и гликемичния контрол.
Това я прави изключение сред пробиотиците и я нарежда в категорията на така наречените постбиотици – съединения или микроорганизми с доказано действие, независимо от това дали са живи или не.
Кой има полза от добавки с Akkermansia?
Приемът на Akkermansia muciniphila е подходящ за хора, които:
· Страдат от наднормено тегло или затлъстяване;
· Имат диабет тип 2, метаболитен синдром или инсулинова резистентност;
· Страдат от възпалителни заболявания на червата (като улцерозен колит или болест на Крон);
· Се възстановяват след прием на антибиотици.
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар