×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Алкален хляб


Вероятно сте чували за алкалната диета, която горещо препоръчва Виктория Бекъм и е основен хранителен режим на много холивудски знаменитости. Тя води не само да плавно отслабване и осигуряване на повече енергия, но и намалява повишената киселинност, свързана с по-голям риск от възпаление, инфекции и болков синдром. Като цяло алкалното рН се асоциира със здравословен режим, множество ползи за организма, дълголетие и превенция на редица състояния – от артрит до захарен диабет и сърдечно-съдови проблеми. В тази връзка алкалната диета е своеобразно завръщане към естествения изначален начин на хранене и бягство от модерните киселинообразуващи храни, които съдържат голям процент сол, рафинирани мазнини, захар и все по-малко калий, магнезий, антиоксиданти и фибри. 

 

Какво представляват алкалните храни

Алкалността се определя от нивото на рН - показател за нивото на киселинност в организма, като отразява концентрацията на водородните йони. Стойностите му варират от 0 до 14, като нива от 0 до 7 говорят за киселинност, а от 7 до 14 за алкалност. При рН, равно на 7, е налице неутрална среда. В основата на алкалната диета е идеята за балансиране на нивото на рН в организма посредством внимателен подбор на хранителните продукти в нашето меню. Това важи и за хляба, който е основна храна в много култури.

 

Ползи от алкалния хляб

Алкалният хляб ни позволява да поддържаме диета, богата на основи, без да се налага да се отказваме от този толкова базов продукт за храненето. Той може да помогне да подобрите здравето и общото си благосъстояние, а също така е подходящ за вегетарианци и вегани, за хора, алергични към глутен, лактоза и с различни хранителни алергии.

За да стане хлябът алкален, за приготвянето му се използват само покълнали зърна и алкални съставки - тези, които имат рН стойност над 7, което ги прави по-малко киселинни от другите съставки. Пълнозърнестите брашна често се комбинират с алкална вода или други алкални съставки като морска сол, ябълков оцет или сода за хляб, за да се създаде хляб с високо алкално съдържание

 

Кои зърна са алкални

Алкалният хляб обикновено се прави от зърна, които имат алкалообразуващ ефект върху тялото, за разлика от киселинните зърна като пшеницата. Някои зърна, които са подходящи за алкален хляб, включват:


Спелта

Хлябът от спелта се отнася за хляб, приготвен със зърно от спелта. То е едно от най-старите култивирани зърна в света, датиращо от преди повече от 8000 години.

Хлябът със спелта е алкален хляб, който носи множество ползи за здравето, когато се консумира. Спелтата съдържа важни въглехидрати, които помагат за стимулиране на имунната система. Представлява важен източник на фибри. Съдържа много витамини от комплекс B и протеини. Общото съдържание на белтъчини в спелтата е с 10 до 12 процента по-високо от обикновената пшеница. Диетата със спелта се препоръчва при кожен обрив, невродермит и други алергии, ревматични заболявания, метаболитни заболявания (диабет, повишени мазнини в кръвта), стомашно-чревни заболявания и нервни проблеми (депресия).


Камут

Камутът е древна египетска пшеница на поне 3 000 години. Тя е органично отглеждана и лишена от генетична модификация. Камутът има много по-високо съдържание на протеини (40% срещу 15%) в сравнение с обикновената пшеница, минерали като магнезий и цинк, витамини В и витамин Е, аминокиселини и ненаситени мастни киселини. Също така съдържа антиоксиданта селен, който повишава имунната устойчивост. Богат е на витамини - В1, В2, ниацин, пантотенова и фолиева киселина, В6 и витамин Е. Ето защо камутът се класифицира като високо енергийна храна.


Хляб с киноа

Зърното от киноа е с високо алкално съдържание и отглеждането му датира отпреди 7000 години.

Киноата е отличен пример за функционална храна, която действа превантивно и намалява риска от развитие на различни заболявания. В допълнение към протеини, витамини и минерали, също така съдържа мастни киселини и антиоксиданти, които помагат за защита на клетъчните мембрани и нервните функции в мозъка. Киноата съдържа широка гама от витамини: α-каротин, ниацин, тиамин, фолиева киселина и витамин С. Богата е на калций, магнезий, желязо, мед и цинк.


Хлябът Теф

Тефът е древно зърно, което се отглежда в Етиопия от 7000 години, а основното му предназначение е за приготвяне на алкален хляб.

Теф е зърнена култура без глутен; въглехидратите (нишестето) бавно генерират енергия, така че е популярна храна сред спортистите. Отличава се с високо съдържание на отлично смилаеми протеини, много калций, желязо и други минерали. Високото съдържание на фибри е важно не само заради бавното производство на енергия, но и за по-доброто храносмилане.


Ръжен хляб

Ръжта е богат източник на фибри, които са от решаващо значение за здравословния метаболизъм, и минерали като манган, селен, фосфор, магнезий, цинк и калий. Съдържа витамини А, Е, В5, В6 и К, ниацин, тиамин и рибофлавин и фолиева киселина. Спомага за поддържане на нужното ниво на холестерол и захар, прочиства червата и стимулира работата им.


Просо

Просото е малко, кръгло зърно, което има мек вкус на ядки. То е без глутен и образува алкали, което го прави чудесен избор за хора с чувствителност към глутен.


Елда

Полезните свойства на елдата се дължат на богатото съдържание на протеини, около 14 %, на мазнини, захар и фибри. Богата е на витамини – А, В, Е, и РР, на желязо, калций, фосфор, йод, бор магнезий и цинк. Съдържа и органични киселини – лимонена и ябълчна и не съдържа глутен. Има силен, орехов вкус и също е алкалообразуваща. Елдата е много подходяща храна за спортуващи, тъй като увеличава мускулната сила и издръжливост. Богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките.


Киноа

Киноата ботанически не се класифицира като зърнена, а псевдо-зърнена култура (не-тревно растение, използвано по същия начин като зърнените храни и зърната с подобен хранителен профил). Има мек, орехов вкус и е алкалообразуващ продукт. Обявена за „суперхрана“, киноата не съдържа глутен, притежава високо съдържание на протеини и е една от малкото растителни храни, съдържащи всички осем есенциални аминокиселини. Също така е богат източник на фибри, магнезий, витамини от група В, желязо, калий, калций, фосфор, витамин Е и различни полезни антиоксиданти.


Амарант

Амарантът е малко, богато на протеини зърно, което има леко орехов вкус. Освен това е алкалообразуващ продукт.

Всички тези зърна могат да се използват самостоятелно или в комбинация за приготвяне на вкусен алкален хляб. Можете също така да добавите други алкално образуващи съставки като ядки, семена и плодове, за да подобрите вкуса и хранителната стойност на вашия хляб.

 

Ползи от алкалния хляб

  • Помага ни да поддържаме желаното тегло

С алкалния хляб тялото получава много минерали, които подпомагат усвояването на хранителните вещества и помагат на ензимите да разграждат храната, за да ни осигурят енергия. Алкалният хляб също така подпомага естествения процес на детоксикация на тялото и предотвратява натрупването на токсини. Циркулиращите отпадъци могат да нарушат функциите на органите и да забавят метаболизма, което води до наддаване на тегло. Консумацията на алкален хляб също помага за понижаване на нивата на лептин и възпалението, което влияе върху глада и изгарянето на мазнини.

  • Предпазва от недостиг на хранителни вещества

Повечето алкални хлябове, посочени по-горе, са богати на калций, магнезий, натрий и калий. Тези четири минерала помагат за балансиране на рН в тялото, предпазват от недостиг на хранителни вещества, помагат за поддържането на нивата на енергия и активират витамин D, който е важен за всички имунни и ендокринни функции.

  • По-малко болка и възпаление

Консумирането на алкален хляб помага за намаляване на възпалението в тялото. Известно е, че възпаленията в тялото водят до различни видове болка, като главоболие, болки в гърба, мускулни крампи и болки в ставите.

С алкалния хляб тялото се снабдява с повече основни хранителни вещества като калий и магнезий. И двата минерала са от съществено значение за борбата с възпалението. Магнезият, например, позволява активирането на витамин D, който е важен за предотвратяване на болката. Установено е също, че алкалният хляб помага за намаляване на риска от ревматоиден артрит и остеоартрит.

  • Укрепва имунната система

Алкалният хляб съдържа важни антиоксиданти, които подпомагат работата на имунната система. Това помага на тялото да се възстанови по-бързо от настинка и грип и предпазва от различни заболявания.

Киселинно-образуващата храна, от друга страна, пречи на важни клетъчни процеси, така че отпадъчните продукти не се изхвърлят правилно. Отклоненията в pH също причиняват неадекватно усвояване на витамините и минералите от тялото, което може да доведе до натрупване на токсини и патогени, а това отслабва имунната система.

  • Подпомага храносмилането

Алкалният хляб подпомага храносмилането. Също така стабилизира добрата чревна флора и помага за предотвратяване на киселинна регургитация и киселини, които възникват поради диета, образуваща киселина. Тези хлябове обикновено помагат за успокояване на стомаха и подпомагат работата на храносмилателната система.

  • Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Алкалният хляб обикновено е богат на полифеноли, които имат противовъзпалителен ефект върху тялото.

 

Възпалението е една от основните причини за хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Намаляването на възпалението намалява и риска от образуване на плаки и съсиреци в артериите. Полифенолите също помагат за понижаване на холестерола, което стабилизира кръвното налягане и ограничава риска от инфаркт и инсулт.

В заключение, има няколко начина, чрез които можем да стабилизираме киселинно-алкалния баланс на нашето тяло. Една от тези добри практики за начин на живот включва консумацията на алкален хляб, тъй като той осигурява много предимства. За оптимални резултати при консумацията на алкалния хляб е най-добре да пиете много вода през деня.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.