×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Родният ареал на разпространение на това растение са тропическите райони на Северна и Южна Америка. Представлява сравнително ниско дърво и е разпространено в Югоизточна Азия от испанците още през 17-ти век. Латинското му наименование е Bixa orellana. Най-често ще го срещнете като Анато, Ачиоте (или Ахиоте) и е наричано още „дърво червило”, заради получения от семената на растението червен пигмент. Жените са го ползвали като продукт, с който да оцветяват устните си и да боядисват косите си. И като казахме семената, за медицински цели намират приложение именно те, като не остават по назад в лечебната си сила и корените, и листата. Семената на това растение са многобройни. Твърди се, че едно малко дърво може да произведе до над 250 килограма семе. Анато е естествен хранителен оцветител освен всичко друго, но днес ще се спрем основно на невероятните му ползи за здравето. Сред „уменията“ му са подобряване здравето на костите и на зрението, улесняване на храносмилането, както и предотвратяване на сърдечни проблеми, възникнали в резултат на възрастта.

Съдържаниe

Това растение може да се похвали с много високо съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. В състава му влизат етерично масло, протеини, каротеноиди, елагова киселина, салицилова киселина, триптофан, захароза, витамин А и Е, натрий, калций, желязо, цинк, магнезий и др. Самите семки на Bixa orellana са източник на пигменти, етерично масло, целулоза, захароза, алфа и бета-каротеноиди и др.

Анато, както вече казахме, е богат източник на антиоксиданти. Проучвания показват, че екстрактът от него има по-висока антиоксидантна активност от други често използвани естествени хранителни оцветители, като куркума и червен пипер. В допълнение към потенциалните ползи за здравето, антиоксидантните свойства на анатото го правят и ценна съставка в козметичните продукти, където се използва за защита на кожата от вредните ефекти на UV радиацията и замърсителите на околната среда. Като цяло, антиоксидантните свойства на анато подчертават неговия потенциал като естествена и ефективна добавка за поддържане на оптимално здраве.

Антимикробни свойства

Благодарение на мощните си антиоксиданти, анато притежава антимикробни свойства и може да убива различни патогени и бактерии в тялото. Това си свойство растението дължи на наличието на няколко биоактивни съединения в него, включително биксин и норбиксин, за които е установено, че са ефективни срещу Staphylococcus aureus, E. coli и Candida albicans. Като цяло, антимикробните свойства на семената му подчертават техния потенциал като естествена и ефективна алтернатива на синтетичните антимикробни агенти.

За по-добро зрение

Анато съдържа високи нива на каротеноиди и 6 пъти повече витамин А от морковите. Витамин А е от съществено значение за поддържане на здраво зрение и може да помогне за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация, както и други очни заболявания. Следователно, включването на анато в диетата, може да подобри здравето на зрението и да предпази от проблеми с очите, свързани с възрастта.

За подобрено храносмилане

Потенциално високото ниво на фибри, открити в семената на анато, са полезни за храносмилането. Екстрактът от това растение може да насърчи гладкото преминаване на храната през червата и ефективното усвояване на хранителни вещества.

Здрави кости и стави

Значителното ниво на калций в анатото може да го направи важно за вас, ако искате да допълните костната си минерална плътност и да осигурите сила и издръжливост с напредване на възрастта. Може също да помогне за предотвратяване на остеопорозата. Високото съдържание на витамин Е, за което също споменахме, е предпоставка за по-добро здраве на костите. Тъй като витамин Е намалява оксидативния стрес и възпалението в костите, той може да помогне за предотвратяване на остеопороза и загуба на костна маса.

За предотвратяване на сърдечни проблеми, свързани с възрастта

Анато е богато на токотриеноли, форма на витамин Е, която е свързана с подобряване здравето на сърцето. Проучванията показват, че токотриенолите могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни проблеми, свързани с възрастта, като подобряват нивата на холестерола, намаляват възпалението и предпазват от оксидативен стрес.

За по-хубава кожа

Токотриенолите, които присъстват в анатото, действат като антиоксиданти, което вероятно е една от причините да е толкова търсено за лечение на кожата. Ако сте търсили решение против стареене за вашата кожа, паста от анато, направена от семената, може да се прилага локално, за да намали евентуално бръчки, петна и други несъвършенства, като същевременно стяга кожата и я прави да изглежда по-млада. Тази паста помага и при изгаряния и рани по кожата, като ускорява процеса на възстановяване.

Семената на анато съдържат каротеноиди, за които е установено, че притежават противоракови свойства. Проучванията показват, че тези съединения могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на гърдата и простатата. Освен това, антиоксидантите в анатото могат да помогнат за защитата на клетките от увреждане на ДНК и оксидативен стрес, което може да допринесе за развитието на рак. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно потенциалните противоракови ефекти на анатото, то е обещаващо като естествена хранителна добавка в подкрепа на превенцията на рака и цялостното здраве.

Изследвания

При направени изследвания с плъхове, се установява, че анато способства за трайно намаляване на нивата на глюкоза при тях. Интересното в случая е, че вместо обичайното действие на понижаване на глюкозата за няколко часа, семената на анато предизвикват доста по-продължителен ефект.

Клинични проучвания доказват още, че анато предпазва чернодробните клетки от разрушаване и е особено ефективен за правилно функциониране на стомашно-чревния тракт.

Все още няма достатъчно проучвания относно много други заболявания, за които се твърди, че могат да бъдат частично подобрени с помощта на анато, но бъдещето ще ни разкаже и още за поредното чудо на природата.

Противопоказания:

Анато не се препоръчва при язва на стомаха или дванадесетопръстника и при камъни в жлъчката. Ако сте бременна или кърмите, е добре да се консултирате със специалист, преди да посегнете към него.

Други приложения

Вече споменахме, че анато се използва още като естествен хранителен оцветител. Живият му жълто-оранжев до червен цвят, го прави популярна естествена боя за текстил, козметика и сапуни. Семената му се употребяват и като подправка в много традиционни ястия с ориз и месо, особено в латиноамериканската и карибската кухня. Маслото от анато е популярно олио за готвене в много страни, особено в Латинска Америка и Карибите.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.