Search
Филтрирай по...

Пигеум (африканска слива, африканска череша)

Пигеум
Пигеум – билка, полезна за здравето на простатата

Пигеум / африканска слива (Prunus africana), или африканска череша, е вечнозелено дърво от семейство Розоцветни (Rosaceae). Основно то се свързва с ценния билков екстракт, извлечен от кората му – пигеум (Pygeum africanum). Пигеум влиза в състава на много хранителни добавки, особено при проблеми с простатата, и притежава ценни лечебни свойства.

На английски дървото е познато като аfrican cherry, аfrican plum, аfrican plum tree.

Интересът към африканската слива датира още от 1700 година, когато европейски пътешественици научават от южноафрикански племена как да успокояват дискомфорта в пикочния мехур и да лекуват увеличената простата с екстракт от Pygeum africanum. Известно е, че това състояние е много често срещано при мъжете, особено над 60 години (засяга 50 %), а над 90 години от него страдат 90 % от представителите на силния пол.

В Европа екстрактът от пигеум се използва от средата на 1960 година за лечение на страдащи от доброкачествена простатна хиперплазия. Изследвания във Франция, където билката често се предписва, показват 81 % подобряване при подобно състояние.

Кората от африканска череша е най-експортната стока на Африка, що се касае до лечебните растения и износът й годишно варира между 3 200 и 4 900 тона. През последните 35 години основните износители на кора са Камерун, Мадагаскар, Екваториална Гвинея и Кения, а компаниите Groupe Fournier от Франция и Indena от Италия произвеждат 86% от екстракта от кора в света, както за собствените си продукти, така и за свободния пазар.

Заради масовото използване на кората за добиване на лечебен екстракт, африканската череша е застрашена от изчезване. Това е наложило въвеждането на строга регулация за методите за белене на кората, допълнително се засаждат нови насаждения.

Произход и разпространение

Африканската слива расте в планинските райони на субсахарска Африка, като особено е разпространена на териториите на Кения, Конго, Гвинея, Камерун, Бурунди, Танзания и островите Мадагаскар, Биоко, Сао Томе и Принсипи, Гранд Комор. Екстрактът от кората на дървото ценена от племето зулуси, които от незапомнени времена я използват за лечение на различни болести.

Дървото изисква влажен климат, висока слънчева експозиция, умерено устойчиво е на измръзване. Расте на надморска височина от 900 до 3 400 метра.

Описание

Африканската череша достига до височина 40 метра (обикновено е около 20 м.) и е най-високият представител на рода Prunus в южна Африка. Често има впечатляваща корона със силно разперени клони.

Стволът е прав, груб, тъмнокафяв и достига до 1 метър в диаметър. Кората е черна до кафява, гофрирана, напукана и люспеста, оформена на правоъгълници – имбрикативни блокове (с припокриващи се ръбове като керемиди).

Листата са прости, редуващи се, елипсовидни като форма, с леко назъбени краища. Дължината им е между 8 и 20 см., като са оцветени в тъмнозелено отгоре и бледозелено отдолу. Централната вена (отдолу) е силно изпъкнала.

Цветовете са андрогинни (двуполови), с по 10-20 тичинки, големи от 3 до 8 мм., зеленикавобели или бежови на цвят, събрани в 7-сантиметрови аксиларни съцветия. Растението цъфти от октомври до май, като се опрашва от насекоми.

Плодовете са кръгли с големина от 7 до 13 мм., по-широки, отколкото дълги, състоящи се от две обли триделни половини с по едно семенце във всяка. Незрелите плодове съответно са зелени на цвят, а зрелите оцветени от червено до кафяво, в различни нюанси. Те зреят в периода от септември до ноември.

Състав

Основните компоненти на кората са мастноразтворими съединения. Присъстват тритерпени (14%), включително урсолова, олеанолова и кратаеголова киселини с изразен противовъзпалителен ефект.

Липидната фракция съдържа мастни киселини, които са с дължина от 12 до 24 въглерода. Естерите на феруловата киселина са свързани с n-тетракозанол и n-докозанол, като последният присъства в състава на много хранителни добавки. Фитостеролите, присъстващи в пигеума, включват бета-ситостерол, бета-ситостерон и кампестерол.

В растението са открити и 8 танини. Най-висока активност има липофилните екстракти от растението. Тези екстракти са стандартизирани да съдържат 14% тритерпени и 0,5% n-докозанол.

Както други видове от рода Prunus, пигеумът съдържа екстрафлорални нектари, които предпазват листата от насекоми.

За какво помага

Пигеум се използва основно за лечение на симптоми на увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия, BPH). Прилага се също при болка, причинена от възпаление, бъбречни заболявания, проблеми с уринирането, малария, болки в стомаха, треска. Африканската череша е естествен афродизиак и повишава либидото. Също така се прилага при косопад при мъжете, стимулира апетита.

Основни действия

 • Облекчава дизурични състояния (проблеми с уринирането) при увеличена простата
 • Действа като диуретик
 • Противовъзпалително действие
 • Противооточно
 • Регулира производството на фибробласти в тъканите на простатата
 • Увеличава секрецията на андрогени от надбъбречната жлеза
 • Подпомага функцията и поддържа епитела на булбо-уретралните жлези
 • Понижава холестерола в простатата
 • Регулира дейността на имунната система
 • Подобрява естествения поток на простатна секреция
 • Регулира активността на инсулина

При увеличена простата

Пигеум често се използва при лечението на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Това е клинично състояние, при което увеличената простатна жлеза започва да притиска уретрата (каналчето, което отвежда урината) и да затруднява изпразването на пикочния мехур. Сочи се за основната причина за оплакванията, които имат мъжете с ДПХ и има следните симптоми:

 • Затруднено изпразване на пикочния мехур
 • Намаляване на струята
 • Трудно започване на уринирането
 • Задържане на урина
 • Напъни по време на уриниране
 • Прекъсване на струята
 • Ретенция – невъзможност за уриниране

Най-често тези симптоми се наблюдават при възрастни мъже, а лечението на увеличената простата става с медикаменти, в краен случай с оперативна намеса. Редица изследвания обаче потвърждават безспорните ползи на пигеум за облекчаване на подобни симптоми и последващия ги дискомфорт.

Принцип на действие

Кората на Pygeum съдържа няколко биоактивни съединения с противовъзпалителна активност. Например тритерпените, които са разтворими в липиди съединения, които инхибират ензимите, които засягат простатата.

Другият компонент е фитостеролът. Той инхибира андрогенния синтез, като блокира синтеза на простагландини. По този начин работи чудесно за предотвратяване на по-нататъшен растеж на простатата.

Екстрактът от P. africana може да притежава антипролиферативни, противовъзпалителни и антиестрогенни ефекти при увеличена простата. Те се дължат на способността му да предотвратява свързването на дихидротестостерон в простатната жлеза и/или да инхибира 5-алфа редуктаза и ароматаза.

Други предложени механизми включват инактивация на андрогенните рецептори чрез блокиране на ядрената транслокация; инхибиране на клетъчните растежни фактори; противовъзпалителна активност чрез инхибиране на 5-липоксигеназа; повишаване на еластичността на пикочния мехур; хистологична модификация на жлезисти клетки; инхибиране на нивата на пролактин и следствие на това блокирано натрупване на холестерол в простатата.

Противовъзпалителните свойства и способността на пигеум да инхибира клетъчните растежни фактори и инактивира андрогенните рецептори могат да се отдадат на активните съединения NN-бутилбензенсулфонамид и атраратна киселина.

Пигеум може също да упражнява защитни ефекти върху пикочния мехур чрез намаляване на вредните ефекти на свободните радикали и разграждащите ензими.

Естерите на феруловата киселина са отговорни за активността на ендокринната система. N-докозанолът намалява нивата на левтинизиращ хормон, тестостерон и пролактин. Счита се, че натрупването на тестостерон в простатата и последващото превръщане в по-мощната форма (дихидротестостерон) е основен фактор при простатната хиперплазия.

Фитоестрогенното действие на екстракта от P. africana значително намалява обема на хипертрофия на простатата.Мастноразтворимите компоненти намаляват и съдържанието на холестерол в простатата, намалявайки натрупването на метаболити на холестерола.

Бета-ситостеролът може да е отговорен за ефектите на пигеума срещу аденомите на простатата. По-конкретно, бета-ситостеролът може да повлияе на мембранната структура и функцията на тъканите на тумора и гостоприемника, пътищата на сигнална трансдукция, които регулират туморния растеж и апоптозата.

Мета-анализ, проведен за определяне на ефикасността и безопасността на екстракт от P. africana в сравнение с плацебо, включва 18 проучвания при мъже (N = 1,562) със средна продължителност на изследването от 64 дни (диапазон от 30 до 122 дни). Мъжете, получаващи екстракт от P. Africana, са били два пъти по-склонни да отчитат подобрение на симптомите. 19% намаление на никтурията, 24% намаляване на остатъчния обем урина и 23% подобрение на пиковия поток на урината са отбелязани при мъже, получаващи екстракт от P. africana.

Макрофагите (възпалителни клетки) произвеждат хемотаксични медиатори, които могат да допринесат за развитието на ДПХ. Един доклад in vitro предполага, че способността на пигеум да антагонизира производството на 5-липоксигеназен метаболит може да допринесе за терапевтичната му активност върху възпалителните компоненти на ДПХ.

За подобряване на сексуалната дисфункция

Инфекцията на простатата, т.нар. простатит, е сред основните причини за последваща еректилна дисфункция, а възпаленият пикочен мехур и възпалената простата са сред водещите фактори, предразполагащи към подобно състояние.

Редица проучвания сочат, че пигеум може да помогне при недостатъчно производство на секрет от простатата, необходим за семенната течност – тя  предпазва, поддържа и помага за транспортирането на спермата. Тестове доказват, че кората на африканската слива увеличава секрецията на простатата както при плъхове, така и при хора. Също така подобрява състава на семенната течност. По този начин пигеум може да подобри сексуалната функция.

Някои теории обясняват как пигеумът може да засили либидото. Споменахме химикали в растението като фитостеролите и феруловата киселина. Те могат да помогнат за увеличаване на секрецията на простатата и нейните функции. Когато простатата се подхрани добре, качеството на спермата се подобрява. Това води до подобрена степен на плодовитост.

Срещу косопад

Известно е, че андроген-блокиращата способност на пигеума може да подобри здравето на косата. Това се случва при пациенти, които страдат от косопад поради високи нива на тестостерон. Ползата от прилагането на екстракта може да се увеличи при комбинация с други растения като коприва и дребноцветна върбовка/епилобиум.

За облекчаване симптомите при бъбречно заболяване

Тъй като пигеумът помага за облекчаване на дискомфорта при уриниране при проблеми с простатата, счита се, че може да помогне при сходни симптоми, следствие на бъбречни заболявания.

Билковият екстракт се споменава като адювантна терапия в няколко статии за изследване на бъбречни заболявания. Те включват преглед от 2014 г. и проучване от 2015 г.

Според данните кората от африканска череша може да облекчи болката, възпалението и позивите за нощно уриниране. Не е доказано обаче, че билката директно лекува проблемите в бъбреците.

При малария

В традиционната африканска медицина пигеумът често се използва като лек срещу малария. Това е споменато в проучване от 2015 г., фокусирано върху ползите на това африканско дърво. Употребата на екстракта се свързва с облекчаване на основните симптоми на маларията като бъбречни проблеми, смущения в уринарния тракт и треска.

При стомашни болки

Понякога пигеум се споменава като средство за успокояване на стомаха. Тази употреба обаче се основава на традиционната медицина, а не на науката.

Любопитни факти

 • Някои африкански племена използвали екстракт от кората срещу интоксикация от отровни стрели.
 • Дървесината на пигеумът е много твърда и при разрязване се усеща остър мирис на бадеми, който впоследствие изчезва. Има махагонов цвят и се използва за производството на мебели, посуда, корабни палуби, дърворезби, различни земеделски сечива.
 • Плодовете на дървото са любима храна за горилите.
 • Ботаниците все още спорят за произхода на името pygeym, но според някои източници то идва от гръцката дума πυγή (задни части), на които може да бъде оприличен плодът с двете си полукълба.
 • Части от растението, богати на хидроген цианид, са използвани от африканските магьосници.

Приложение. Кората на дървото се използва за получаване на лечебен екстракт. Плодовете са с твърде горчив вкус и се консумират само от животни. Особено ценна е дървесината на дървото, която се използва за различни промишлени цели.

Възможни странични реакции. Изследванията показват, че пигеумът е най-вече безопасен, когато се използва правилно. При някои хора нежеланите реакции могат да включват:

Ако това се случи, трябва да намалите дозата си или да прекратите употребата изцяло.

Кората, листата и плодовете миришат силно на горчив бадем, което предполага наличието на хидроген цианид – опасен в големи дози.

Растението не се препоръчва при бременност, кърмене и при деца, заради липса на изследвания за безопасност и потенциални рискове.

Вижте всички продукти за мъжко здраве: 

Свързани продукти

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top