Search
Филтрирай по...

Косопад? Ето най-ефективните стратегии за бързо справяне с проблема!

Косопад
Супер ефективни методи и средства срещу косопад!

 

Косопад – този проблем се среща главно сред мъжете, но нерядко засяга и жени. За последните, той е особено стряскащ и притеснителен, тъй като голяма част от самочувствието на дамите е свързана именно с добре поддържана коса.

Всеки от фоликулите (космените торбички, към които са прикрепени корените на космите) има две основни фази – анагенна и телогенна, свързани с подмяната на космите по главата. По всяко време, около 90% от косата на здрав човек е в анагенна фаза (траеща между 4 и 6 години), а останалите 10% – в телогенна (с продължителност между 2 и 4 месеца). Този цикъл обаче, може да бъде повлиян от редица фактори, които причиняват скъсяване на анагенната фаза, водейки по този начин до оредяване на косата.

За да решите проблема, открийте причината!

Напредване на възрастта, хормонални колебания, токсини, дефицит на хранителни вещества, постоянен стрес и  хронични здравословни проблеми (включително диабет и автоимунното заболяване лупус), са сред най-честите фактори за появата на косопад. В някои случаи той се забавя и дори спира от само себе си, но това е рядкост. Обикновеното състоянието не търпи подобрение, докато не се открие и третира специфичната причина, довела до появата му.

Загубата на коса е пряко свързана с възрастта.

На около 40 години, растежът и подмяната й се забавят и при двата пола. Интересен факт е, че гъстотата на косата в много случаи е свързана и със сезоните – поне за хората в централните и най-вече северните части на Европа е доказано, че губят повече коса есенно време, отколкото напролет. Учените твърдят, че този феномен е плод на хормоналните промени, свързани с колебанията в продължителността на слънчевото греене. Това обаче се счита за временно състояние и не е пряко свързано с основния проблем – продължителното и упорито оредяване на косата.

Стресът също причинява косопад.

Ако косата ви видимо изтънява или по четката или гребена ви остават все повече косми, първото нещо за което трябва да се замислите е дали не сте били подложени на силен и продължителен стрес или на някоя психологическа травма през последните няколко месеца.

Обърнете внимание на хранителния си режим!

Следващото на което трябва да обърнете внимание, е хранителният режим. Ето петте нутриенти, чиито недостиг може да причини косопад:

  • Протеини. Убедени ли сте, че приемате достатъчно качествени протеини? Тяхната липса е определяща за състоянието на косата ви.
  • Желязо. Винаги можете да направите най-обикновено изследване, за да установите дали нивата на желязо в кръвта ви са в норма. Жените са особено предразположени към липса на желязо, заради месечния им цикъл. Внимание – приемът на този микроелемент трябва да се увеличи само в случай, че нивата му са наистина ниски, тъй при стойности над нормата също може да се стигне до загуба на коса.
  • Цинк. Дефицитът на този елемент е сред основните причини за възникване на проблеми с косата както при мъжете, така и при дамите. Важно е да се знае, че цинкът влияе директно върху фоликулите, както и че постоянният стрес може да снижи до три пъти количеството му в организма. Уверете се, че дневното ви меню съдържа поне 15 mg цинк!
  • Витамини от групата В, особено биотин (В7) и пантотенова киселина (В5). Биотинът подпомага растежа на косата и играе важна роля за възстановяването й. Именно поради тази причина ще намерите името му върху опаковките на много шампоани. Жените са особено изложени на риск от недостиг на витамин В7 по време на бременност и кърмене. Пантотеновата киселина пък стимулира растежа на косата, подпомагайки функцията на надбъбречните жлези, чието правилно действие от своя страна помага на организма да се справя със стреса.
  • Мастни киселини. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло например, са добре познати с полезния си ефект както върху кожата и косата. Те редуцират възпалителните процеси, които са една от причините за загубата на коса. При редовна употреба, Омега-3 спомагат за сгъстяването и заздравяването на косата.

Гъстата, здрава коса се нуждае от мед!

Мнозина не знаят, че недостигът на химическия елемент мед в организма е все по-често срещано явление. Проучванията сочат, че той засяга близо 80% от населението в развитите държави, без да има някаква ясна диференциация между мъже, жени и деца. Загубата на коса е сред симптомите, свързани с липсата на необходимите количества от този елемент в организма. И като стана дума за количества, трябва да бъде ясно – човешкото тяло има нужда от мед, но в малки дози. Елементът мед, като цяло подценяван що се отнася до присъствието му в организма, активира повече от тридесет ензима, и е изключително важен за производството на колаген и меланин. Освен това заздравява съединителната тъкан и поддържа естествения цвят на косата. Количествата мед извън нормата, независимо дали по-ниски или по-високи, влияят пагубно върху протеиновите структури в косъма. Проблемът е, че в много от съвременните диети, особено тези които са базирани на засилен прием на зеленчуци, количествата от този елемент са доста над препоръчителните.

Голямо съдържание на мед има в соевите зърна, някои други ядки и семена, както и в любимите на голяма част от хората шоколад, кафе и чай. Ако сте с дефицит на цинк в организма, твърде вероятно е бързо да натрупвате мед, тъй като тези два елемента са антагонистични.

Излишъкът на мед натоварва най-вече надбъбречните жлези, а типичните за този проблем симптоми са умора, раздразнителност, хиперактивност, неспособност за продължителна концентрация, безсъние, проблеми с кожата и косата.

Друга негативна последица от натрупването на мед в кръвта е бързото наддаване на тегло. Ако подозирате че сте засегнати от дисбаланс на мед, много добра опция е профилактичния дневен прием на определена доза цинк, комбинирана с намаляване до минимум на храните богати на мед.

Коса и лекарства.

Състоянието на косата се влияе от редица медикаменти, а още повече от евентуални комбинации между тях. Ако искате да имате здрава коса, се налага да избягвате приема на следните групи лекарства, освен ако не е наложително: медикаменти против акне; антибиотици; антикоагуланти (разреждащи кръвта медикаменти), антидепресанти, медикаменти против високо кръвно налягане, противовъзпалителни и нестероидни медикаменти, орални контрацептиви и всякакви видове хормони, лекарства против язва и подагра.

Деликатният баланс между здравата коса и хормоните.

Ако не сте под постоянен силен стрес, нямате някакво установено заболяване, не взимате медикаменти и имате добър и разнообразен режим на хранене, но въпреки това проблеми косата ви оредява, следващият фактор на който трябва да обърнете внимание е хормоналният баланс.

Добре известно е че мъжките полови хормони (т.нар. андрогени) допринасят за загубата на коса както при мъжете, така и при жените. Твърде често, оредяването на косата при мъжете е свързано с тестостерона. Той се преобразува в по-мощна форма (DHT – дихидротестостерон), който, образно казано, „се закача“ за фоликулите на скалпа и в зависимост от количеството му, може да доведе от умерена до изразена загуба на коса. И противно на всеобщото схващане, от повишен тестостерон нерядко страдат и жените – едва 45% от нежния пол нямат оплаквания от оредяване на косата. 12% от дамите обаче, се сблъскват с това още преди навършване на тридесет години, а след прехвърляне на 70 – засегнатите вече са над 40%. С настъпване на менопаузата, често срещано при жените е покачването нивата на тестостерон.

Всяка една хормонална промяна може да навреди на косата ви, особено ако е рязка и внезапна. Това обяснява защо много жени се оплакват от оредяване на косата няколко месеца след раждане, както и по време на менопаузата. Много дами съобщават за епизодични периоди на загуба на коса след преустановяване приема на перорални контрацептиви или хормонозамесителна терапия, но обикновено това състояние е временно и отшумява в рамките на половин до една година.

Една от причините за изтъняване и оредяване на косата при представителките на нежния пол е т.нар. естрогенна доминация – състояние, при което естрогенът е в твърде високи количества спрямо прогестерона. То може да бъде причинено от стрес, изменения в менструалния цикъл и дори, макар и по-рядко, от липса на достатъчно фибри в дневното меню.

Здравето на щитовидната жлеза влияе на косата.

Оредяването на косата е един от първите признаци за понижена функция на жлезата. В някои случаи този симптом успешно се третира със смес от натурален прогестерон и Т3 (тироиден хормон), която се прилага директно върху скалпа с цел да стимулира фоликулите. Важно е да се знае, че изкуственият прогестерон (прогестин) няма същия ефект както естествения.

Друг определящ фактор е витамин D.

От научна гледна точка, това е повече хормон отколкото витамин, затова не е изненадващо, че ниските му нива се свързват със състояние, познато с медицинското название Alopecia areata – автоимунно заболяване, при което организмът атакува фоликулите.

Стратегии и съвети за здрава коса.

  • Нищо не може да замести пълноценната диета. Косата се нуждае от някои основни хранителни вещества, без които не са възможни правилният й растеж и възстановяване. В общи линии, най-доброто решение е да се набляга на чисти, качествени, непреработени храни, съдържащи протеини и мазнини, както и редовно да се приемат пресни плодове, зеленчуци, ядки и семена. Костният бульон също е прекрасна храна за косата, тъй като е изключително богат на минерали, аминокиселини, протеини и колаген. Не бива да се забравя и хидратацията – приемът на не по-малко от 1.5-2 л. вода дневно е задължителен.
  • Оредяващата коса може да бъде сигнал за цьолиакия (глутенова непоносимост). В този случай решението е едно – пълно изключване на глутена от хранителния режим. Освен това, трябва да се набляга на подходящи протеини и мастни киселини, желязо, цинк, витамини от групата В (В5, В6, В12), витамин С. Препоръчително е и третиране с алое вера, директно върху косата.
  • Избягвайте токсините. Стресът е един вид токсин, а загубата на коса често е породена именно от него. Ето защо намерете начини да контролирате стреса. Състоянията на тревожност и депресия могат лесно да нарушат хормоналния баланс, както и да снижат до критични стойности нивата на витамин В12 в организма. Според редица специалисти, в този случай не става дума за „обикновения“ ежедневен стрес – напрегната работа, финансова несигурност, а по-скоро за много силни и дълбоко емоционални събития – загуба на любим или близък човек например. Именно такъв тип събития разстройват из основи и съня, и апетита, а оттам повлияват и стресовите хормони. Адаптогенните билки като ашваганда и родиола доказано подобряват отговора на организма срещу този тип стрес.

Други стратегии и съвети. Има и още няколко начина да опазите косата си гъста и здрава. Сред най-лесните е третирането на скалпа с масла. Маслото от черен кимион например, има доказани ползи в това отношение и поради това – често се употребява. За целта, втрийте в скалпа количество по ваша преценка и след това разнесете по дължината на косъма. За още по-добър ефект, увийте главата си с найлонова шапка за баня – по този начин маслото може по-лесно да проникне в порите на скалпа и да упражни полезните си ефекти. Можете да измиете косата си след 2-3 часа. Известно е, че освен за намаляване на косопада, маслото от черен кимион може да забави побеляването на косата и да възстанови естествения й блясък. За целта трябва да се нанася редовно. Други често употребявани масла са тези от лавандула, мента, жожоба и кедър.

Доказано е, че при Alopecia areata, лукът и чесънът са особено ефективни за стимулиране на фоликулите и растеж на нова коса. Разбира се, има го проблемът със специфичния аромат, но той не трае дълго.

Използвайте нутрикозметични продукти!

За да се справят с оредяването на косата, повечето хора залагат основно на козметичните продукти за локална употреба – възстановяващи маски, специални ампули и серуми. За да се въздейства на проблема обаче, е необходимо да започнем отвътре навън – с помощта на хранителни добавки, доставящи на организма ключовите хранителни вещества, които възстановяват здравето на косата.

Предлагаме ви да разгледате едни от най-добрите предложения на Revita в това отношение – супер ефикасните нутрикозметични продукти на Nature’s Way, USA и Natural Factors, Canada – световноизвестни марки с над 50-годишна история в индустрията на природни средства за здраве и красота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top