Масло от чия - сърдечносъдовo и метаболитно здраве, 120 капсули за 2 месеца прием
- Соня Атанасова
- Здраве и красота , Здравословно хранене , Полезни съвети , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: ползи, чиа, здравето

Семената от чиа се нареждат сред най-популярните суперхрани в съвременното здравословно хранене. Те впечатляват не само с богатия си хранителен състав, но и с множеството ползи за здравето – от поддържане на сърдечната функция до подобряване на храносмилателния тракт. В тази статия разглеждаме научно подкрепените факти относно ползите от чиа семената, сравнение с други хранителни семена и съвети за тяхното използване.
Пълноценен хранителен профил
Хранителни стойности при консумация на 30 г чиа:
138 kcal
8.7 г мазнини, включително около 5 г алфа-линоленова киселина (растителен омега-3)
9.8 г диетични фибри – близо 40% от препоръчителния дневен прием
4.7 г протеин – пълноценен растителен източник
Калций: 14% от дневната норма
Магнезий: 23% от дневната норма
Основни ползи за здравето от чиа
1. Подобряване на сърдечно-съдовото здраве
Чиа семената са отличен източник на растителни омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително, намаляват риска от хронични заболявания, понижават кръвното налягане и подпомагат функциите на сърцето.
2. Подкрепа за храносмилателната система
Благодарение на високото съдържание на разтворими и неразтворими фибри, консумацията на чиа стимулира чревната перисталтика и помага при запек. Необходим е прием на достатъчно течности, тъй като семената набъбват многократно в стомаха.
3. Регулиране на нивата на глюкоза
Гелообразната консистенция след контакт с вода забавя разграждането и усвояването на въглехидратите. Това се отразява благоприятно при контролиране на нивата на кръвна захар, особено при хора с диабет тип 2.
4. Подсилване на костната плътност
Чиа е богата на калций, фосфор и магнезий, които играят роля във формирането и поддържането на здрава костна система. Съдържанието на калций в 30 г чиа е дори по-високо отколкото в мляко.
5. Мощни антиоксидантни свойства
Семената съдържат важни антиоксиданти като кверцетин и каемпферол, които предпазват клетките от оксидативен стрес и имат анти-стареещо действие.
Как да използваме чиа семената в ежедневното меню
Чиа пудинг: Смесете 1 част чиа с 4 части мляко или вода. Оставете да престои 20-30 минути в хладилник.
Добавка към смутита и йогурт: Повишава хранителната стойност и придава текстура.
Поръска върху салати или овесена каша: За балансирана доза протеин и фибри.
Противопоказания
Поради високото съдържание на въглехидрати, чиа не е подходяща за кето диета. Освен това при недостиг на течности може да предизвика подуване или дискомфорт в стомаха. Не се препоръчва прекомерна консумация при хора с установени проблеми с червата или алергии към семена.
Заключение
Чиа семената са естествено богатство от есенциални хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето, костната система, храносмилането и метаболизма. С правилна консумация и в комбинация със здравословен начин на живот, те могат да се превърнат в ценна част от всяко балансирано меню.
Свързани продукти
Сърдечно-съдова система - Масло от семена на чия, 500 mg x 60 капсули
Успокояващ рол-он очи и слепоочия с етерични масла, БИО, 5 ml
Японски зелен сок (от хлорела, кейл) и чиа семена – с вкус на банан, 40 сашета
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар