×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Манната е захарен продукт, извлечен от някои видове ясенови дървета. Особено ценена е в билколечението, заради ефективното си слабително и противокашлечно-успокояващо действие. Благодарение на наличието на манитол, манна действа и като подсладител, който се използва за заместител на захарозата. Може да се консумира на прах или под формата на пръчици или блокчета



Свойства и ползи

Манна отдавна е призната и използвана като естествено лекарство в традиционната медицина. Тя е включена в дерматологични формулировки и заради успокояващите си ефекти, както и тези против стареене. Използва се и в сиропи, действайки като втечняващо, отхрачващо и успокояващо кашлицата средство. Препоръчва се и за регулиране на чревната и чернодробната функция. Също така е богат източник на характерни биофеноли с редуциращи, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Естествен лаксатив

Благодарение на наличието на манитол, манна достига до дебелото черво непроменена и действа като леко осмотично слабително. Чрез изтегляне на вода в чревния лумен, увеличава обема на изпражненията и улеснява евакуацията.

Манна действа и върху чревната редовност. Ефективността ѝ като естествен лаксатив е очевидно по-добра от тази, установена след използването на изкуствен манитол, получен чрез процес на промишлен синтез на цвекло.

За разлика от обикновените лаксативи, пепелната манна не дразни червата и следователно може да се прилага при деца и възрастни.

Лек за кашлица

Благодарение на своите противокашлечни и антикатарални свойства, манна има благоприятен ефект върху дихателната система, потушавайки възпалението. Счита се за валидно помощно средство при лечението на хроничен бронхит. Отлична е за борба с инфекции на дихателните пътища.

Поддържа здравето на черния дроб и жлъчния мехур

Активните ѝ съставки действат както върху производството на жлъчка от чернодробните клетки, така и върху потока на жлъчката в дванадесетопръстника, като по този начин регулират черния дроб и прочистват жлъчния мехур. Ето защо присъства често в пречистващи продукти, насочени към справяне с разстройства, които се проявяват по време на смяната на сезоните

Защитава чревната бактериална флора

Лепкавите съединения в манна съхраняват добрите бактериални видове в червата. Чрез регенериране на чревната микробиота те поддържат отслабената имунна система. Затова се препоръчва прием през зимния сезон и след антибиотична терапия

Детокс и храносмилателно действие

Микроелементите в растението имат двойно детоксикиращо действие върху черния дроб и кожата. Манна действа върху червата, като елиминира отпадъчни вещества и токсини. В народната медицина се използва и за подобряване на храносмилането, както и за успокояване на стомашната киселинност.

Поддържа нормални нивата на кръвната захар

Манитолът, присъстващ в манна, има по-нисък гликемичен индекс от захарозата, поради което продуктите на базата на това растение могат да се приемат и от диабетици по лекарско предписание

Действа като естествен антиоксидант

Подпомага тялото да се пречисти, за да го предпази от вредното действие на свободните радикали. Смята се, че заради значителната концентрация на антиоксиданти, манната е в състояние ефективно да предотврати стареенето на кожата

Помощ за премахване на мазнини

Може да насърчи елиминирането на излишните липиди, доставени чрез приема на прекалено мазни храни. Чрез прилагането на препарати с манна е възможно както да се предотврати усвояването на липидите, така и да се насърчи елиминирането на вредни за здравето вещества.

Приятел на кожата

Омекотяващите, освежаващи и лечебни свойства на манна присъстват в много козметични кремове против стареене и в тези, предназначени за чувствителна кожа.

Как работи на практика

Химическият състав на пепелната мана съдържа допълнителни активни съставки, които действат синергично, за да ѝ придадат отлични слабителни свойства. Те включват манотриоза, манотетроза с пребиотично действие, лепкави вещества и ензими. Благодарение на наличието на тези активни компоненти, продуктът често присъства във фитотерапевтични препарати със слабителни, омекотяващи и успокояващи кашлицата свойства.

Вкусът на манна е сладък с послевкус на женско биле. Неговата подслаждаща сила идва от манитола, който, освен че е основен компонент, може да бъде валиден подсладител за диабетици.

Манитолът е подсладител, принадлежащ към клас полиоли, известен още като D-манитол или манит. Извлича се естествено от водорасли и от манна, а в лабораторни условия - от захароза. Изглежда като кристален прах, който трудно се асимилира. Човешкото тяло може да абсорбира само 25% от манитола, който впоследствие се елиминира чрез урината, тъй като не може да се метаболизира. Известен е и като подсладител.

EFSA (Европейски орган за безопасност на храните) казва, че консумацията на напитки или храни, съдържащи манитол като заместител на захарта, помага да се поддържа минерализацията на зъбите чрез контролиране на гликемичния отговор. Въпреки това, във високи дози, манитолът може да причини коремна болка, подуване и метеоризъм.

Форми и прием

Обикновено се приема в количества от 5-30 г, които се разтварят в мляко или гореща вода. За да се възползвате от терапевтичния ефект, трябва да се приема в продължение на няколко дни, като дозировката се модулира според чревния отговор. Препоръчително е да се започне с минимална доза от 10 г на ден и след това евентуално да я увеличите, ако посочената не е ефективна. При съмнение, най-добре потърсете съвет от лекуващия лекар, особено при наличието на специфични здравословни проблеми.

Манна на прах

Полезна за регулиране на чревния транзит. Насърчава правилната храносмилателна функция, но и успокоява дихателните пътища. Една чаена лъжичка се разрежда в чаша гореща вода и се приема сутрин и вечер. Разтворът може да се разтваря и в зеленчукови напитки и смутита.

Канюли от мана

Използват се за подпомагане на храносмилането, за борба със запека и като облекчаващо кашлицата средство. Разтварят се 3 грама смлени или цели канюли в чаша гореща вода сутрин и вечер. Като алтернатива може да смесите продукта в напитки или смутита на растителна основа.

Маново блокче

Насърчава благосъстоянието на червата и транзита. Освен това има ефективно антиоксидантно, имуномодулиращо и пребиотично действие. Терапевтичният ефект се проявява няколко часа след приема. Препоръчителна дневна доза: половин блокче до цяло за пречистващ ефект, от една до две за леко слабително действие, от 2 до 3 за ударно действие при лечение на запек. При децата се приема четвърт блокче до цяло според нуждите, но само след консултация с педиатър. Продуктът трябва да се приема разреден в много вода или други напитки.

Слабителна отвара

Формулирана на базата на манна, има слабително, леко очистително и успокояващо действие върху дихателните пътища. Оставя се 250 мл вода да заври и след това се добавят 2 с.л. манна (нарязана като за билков чай). Вари се 5 минути и се изчаква още 5 минути. Филтрира се и се приема вечер преди лягане.

Маннов сироп

Сокът от пепелна манна се комбинира с ленено семе и слез, за ​​да се засили слабителното му действие.

Противопоказания

Подобно на други растения със слабително действие, мана не трябва да се прилага при наличие на чревна непроходимост. Ако страдате от синдром на раздразнените черва, болест на Крон или улцерозен колит, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да приложите препарати на базата на манна, тъй като съдържащият се в растението манитол може да повлияе негативно на симптомите.

Странични ефекти

Приемането на пепелна манна обикновено е безопасно, в редки случаи може да причини гадене и метеоризъм. Счита се за един от лаксативите с най-малко странични ефекти, тъй като не причинява диария или чревна болка, стига да не се приема във високи дози, надвишаващи 60 г на ден.

Лекарствено взаимодействие

Слабителното действие на манна се осъществява чрез привличане на вода в червата. За да се избегне евентуално повлияване на усвояването на лекарствата, се препоръчва да се приемат средства на базата на манна поне два часа след прием на лекарствата.

Приемането на манна едновременно с варфарин (антикоагулантно лекарство) може да ви изложи на риск от кървене. Също така не е добре да се използва заедно с диуретици или слабителни лекарства, тъй като може да причинят не само опасно понижаване на нивата на калий, но и епизоди на диария.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и...

Продуктът беше успешно добавен в любими.