Картофите са предпочитана храна за мнозина. В състава им влизат диетични фибри, протеини, калий, магнезий, желязо, витамин В6 и доста други важни хранителни вещества. Дали обаче знаете, че сокът им е особено полезен?
Картофеният сок е силно алкална напитка и действа подобно на антиацидите (алкални соли), като неутрализира киселинността на стомаха. Има успокояващ ефект при възпаление в храносмилателната система и може да се използва за облекчаване на киселини, свързани с гастрит или стомашни язви. <o:p></o:p>
Важно е да знаете, че картофеният сок е ефективен само ако се прави с бели или жълти картофи, а не със сладки картофи или ямс.
Ползи за здравето
Сокът от картофи може да помогне за подобряване на цялостното стомашно-чревно здраве и да помогне при лечението на здравословни състояния като:
- Гастрит
- Стомашни язви
- Усещане за парене в стомаха.
- Гастроезофагеален рефлукс
- Киселини в стомаха.
- Лошо храносмилане
В допълнение, като намалява възпалението в храносмилателния тракт, картофеният сок може също да помогне за облекчаване на симптомите на запек, подуване на корема и чревни спазми.
Как да си направим сок от картофи?
Сокът от картофи може да се приготвя ежедневно със сурови, необелени и добре измити картофи. Важно е да избягвате използването на картофи с тъмни петна, зеленикав цвят или с кълнове. Причината е, че такива грудки съдържат голямо количество соланин, който е отровен за човешкото тяло.
Съставки
1 суров картоф
100-200 мл вода
Приготвяне
За предпочитане е да обелите картофите или картофа (зависи какво количество сок искате да направите). Ако са пресни, може и да не ги белите. След това ги поставете в кухненски робот или блендер и пасирайте. Добавете малко вода, за да стане сокът по-течен и лесен за пиене.
Този сок може да се консумира веднъж на ден, за предпочитане 30 минути преди закуска. Ако ви е твърде кисел, смесете го със сок от моркови или целина за по-добър вкус и още повече здравословни ползи. Около 50-100 мл са ви напълно достатъчни, за да усетите ефекта му.
За облекчаване на стомашни проблеми също е важно да се поддържа здравословна диета. Трябва да избирате лесни за смилане храни като зеленчуци, плодове и бобови растения. Моркови, броколи или варени ябълки са особено полезни по време на остри пристъпи на киселини. Освен това трябва да избягвате храни с високо съдържание на мазнини - мазно месо или пържени храни, както и безалкохолни напитки, кафе, зелен или черен чай, солени закуски, бисквити или пикантни храни. Те са склонни да останат в стомаха по-дълго или да причинят дразнене.
Възможни странични ефекти
Когато се приема в по-големи количества от препоръчаните, картофеният сок може да причини нежелани реакции като диария, болки в стомаха или гадене. В допълнение, картофите могат да увеличат количеството захар в кръвта и да причинят дисбаланс в нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет. Поради тази причина сокът от картофи трябва да се използва с повишено внимание от диабетици.
Коментари (0)
Нов коментар