×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Обикновено я наричат кадифен боб, но ще я срещнете и като маймунски тамаринд. Латинското и название е Mucuna pruriens. Тя произхожда от тропическите и субтропичните райони на Африка, Южна Америка и Азия. Води се зеленчуково, бобово растение и обикновено се използва както за хранене, така и за лечение, особено в Аюрведа. Известно е, че съдържа много хранителни вещества и биоактивни съединения, за които се смята, че са полезни за човешкото здраве. Ще я откриете като добавка, от която може да се възползвате при не едно заболяване. Но нека разберем за кои състояния по-точно мукуна може да бъде ваше помощно средство



Състав

Известно е, че семената и другите части на M. pruriens съдържат множество биоактивни съединения, като:

  • аминокиселини
  • танини
  • полифеноли
  • лецитин
  • галова киселина
  • бета-ситостерол

Лецитинът е препоръчителен за подобряване на баланса на холестерола. Той е и стимулант за мозъка и нервната система. Използва се още за оптимизиране функцията на черния дроб и жлъчката. Притежава мощна антиоксидантна защита.

Бета-ситостеролът се грижи за здравето на простатата и сърцето. Сред основните му функции е тази да понижава холестерола.

Галовата киселина е силен антиоксидант, а също така има и противовирусни и противогъбични свойства.

Поради този и състав, M. pruriens обикновено се използва в Аюрведа при:

  • Паркинсон
  • депресия
  • безплодие
  • разстроен стомах
  • болка- най-вече при дисменорея (болезнени менструални спазми)
  • ревматични заболявания
  • подагра
  • гонорея
  • ухапвания от змии

Както и при други билкови лекарства, много здравни факти около това растение не са напълно подкрепени от науката. Някои употреби на M. pruriens са проучени по-добре от други.

Мозъчно-защитна дейност

M. pruriens съдържа много важно съединение, наречено леводопа- лекарствен препарат, използващ се при болестта на Паркинсон. Леводопа е прекурсор (изходно вещество) на допамина. За допамина знаем, че е мозъчен химикал, естествено произвеждан от нашето тяло, който понякога се използва за лечение на симптоми на болестта на Паркинсон. Поради тези ефекти, изследователите са разгледали M. pruriens като потенциално алтернативно лечение на тази болест. В едно малко проучване участници с Паркинсон са приемали или ниска доза от 12,5 милиграма на килограм телесно тегло, или висока доза от 17,5 мг/кг мукуна на прах общо шест пъти. И двете дози показват подобрение на симптомите на заболяването. При още няколко изследвания са налице мозъчно-протективни дейности при изпитвания върху хора и все пак са необходими и още проучвания по темата.

Симптоми на тревожност и депресия

Съществуват някои твърдения, че M. pruriens подобрява различни симптоми на тревожност и депресия. Въпреки това са проведени много малко проучвания за проверка на тази хипотеза. Освен това, за повечето от наличните изследвания са използвани животински модели. Въпреки, че можем да се поучим от проучвания върху животни, не можем да приложим тези резултати към хора. В едно проучване мишки с модели на депресия получават екстракт от растението, преди да преминат през различни стрес тестове. Доказано е, че екстрактът има антидепресантни ефекти върху мишките, докато те извършват тестовете. Смята се, че тези резултати се дължат на съединения в M. pruriens, които повишават нивата на допамин.

Повишаване на плодовитостта при мъжете

Данни сочат потенциална връзка между мукуна и мъжката плодовитост. В различни лабораторни изследвания е установено, че кадифеният боб повишава сперматогенезата (производството на сперма). Въпреки това, тези констатации са регистрирани предимно при животни, а не при хора. При малко на брой изследвания при хора са налични резултати, които отчитат по-здрави профили на спермата и повишена плодовитост при мъже с безплодие. В едно проучване M. pruriens подобрява качеството на спермата, както и концентрацията и подвижността на сперматозоидите.

Ефекти за защита на сърцето

При плъхове екстрактите от M. pruriens са показали понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите. В друго изследване върху животни, на плъхове с високо кръвно налягане са дадени семена от кадифен боб или моринга (билка). Докато и двете билки предизвикват понижаващи кръвното налягане ефекти, кадифеният боб отчита повече сърдечно-защитни свойства в сравнение с морингата.

Здрава храносмилателна система

Мукуна подпомага здравословното храносмилане и елиминиране. Тъй като насърчава контракциите на гладките мускули, тя може да помогне за насърчаване на здравословна храносмилателна функция и правилното, редовно елиминиране на храната.

Подобрени двигателни умения

Мукуна подпомага двигателните умения и координацията. Действието и в нервната система засяга директно и мускулите, насърчавайки плавните мускулни движения, правилното усещане, координацията и силните двигателни умения.

Афродизиак

В Аюрведа мукуна се използва като силен, естествен афродизиак.

Странични ефекти

Някои хора могат да изпитат нежелани реакции, когато използват това растение. Като цяло са документирани много малко странични ефекти. Честите нежелани реакции включват: сънливост, замаяност, гадене, повръщане, диария, главоболие. Тези странични ефекти не са пряко свързани с M. pruriens, но все пак може да са възможни, поради съдържанието на леводопа- веществото, което ви споменахме в началото.

Тежки странични ефекти- понякога леводопа може да причини сериозни нежелани реакции, особено ако се използва във високи дози или за дълъг период от време. Сред тях са: объркване, халюцинации, възбуда, психоза. Отново тези странични ефекти са докладвани само при употреба на леводопа, а не при M. pruriens. Власинките по семената и съдържат съединение, наречено мукунаин, което може да причини дразнене на кожата или изтръпване.

Важно

За да намалите риска от странични ефекти, не забравяйте да използвате M. pruriens правилно. Говорете със здравен специалист относно дозирането и продължителността на прием.

Някои хора трябва да избягват употребата и поради здравословни причини. Например, не е известно дали M. pruriens е безопасно да се използва по време на бременност или кърмене. Все още не са провеждани проучвания за употребата и безопасността на кадифения боб и при деца. Затова и тук е абсолютно задължителна консултацията с лекар.

Тъй като мукуна може да понижи кръвното налягане, е възможно да се наложи да избягвате употребата и, ако по принцип сте с ниско кръвно.

Съществува възможно взаимодействие между M. pruriens и антидепресанти. Тъй като кадифеният боб може също притежава антидепресантни ефекти, приемането му с предписани антидепресанти може да не е безопасно.

Понастоящем се знае сравнително малко за дозировката- най-добре е да следвате указанията за дозиране, както е посочено на етикета на добавката. Препоръчително е да говорите с лекар.

Съхранявайте добавките M. pruriens на хладно и сухо място, като шкаф или килер. Пазете ги от пряка слънчева светлина. Подобно на много други добавки, и тази не бива да се съхранява в хладилник.

Виталността на мукуна подхранва цялото тяло и успокоява нервите, което я прави отлично подмладяващо средство. Това растение се отличава с афинитет към всички тъкани в тялото, но е особено подходящо за балансиране на нервната, репродуктивната и храносмилателната система. И макар и не напълно проучено, изследванията до тук са достатъчно основателни да му се доверим, поне за кратък период от време, но само след като се консултираме с лекар и сме сигурни, че точно от мукуна имаме нужда.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.