×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

уридин монофосфат


Вероятно всекидневно чувате съвета „Пазете си нервите!“, защото „нервните клетки не се възстановяват“. Всъщност науката категорично опровергава подобно твърдение, което се ражда след неуспешен експеримент в Кения с няколко заключени в клетка маймуни. Звучи анекдотично, но се оказва, че животните са починали от дискомфорта на социална изолация, стрес и липсата на естествена среда… С други думи,  медицината смята, че в действителност невроните умират, макар и не толкова лесно, но на тяхно място се раждат нови.

Да, нервната система регенерира и може да бъде стимулирана по много начини, защото е перфектно изградена, и това се случва с помощта на вещества като уридин монофосфат – той не само подобрява централната и периферна нервна система, но и се бори с реално съществуващи заболявания.

Всъщност уридинът е открит за първи път през 2005 г. Той е един от четирите основни градивни елемента на РНК (рибонуклеинова киселина),  отговорна за създаването на протеини в тялото. Той също така съхранява генетична информация за вируси - свойство, което учените използват за създаване на ваксини срещу COVID-19.

Когато не играе ролята си в спасяването на човечеството от пандемия, която се случва веднъж на век, уридин е зает да подобрява настроението ни, да предпазва мозъка ни от различни разстройства и да синтезира синаптичен протеин. Освен това се бори с депресията, подобрява паметта и качеството на съня.

Ползите от уридин не са ограничени само до възрастни хора. Бебетата също се възползват от този нуклеотид. Учените са открили, че майчината кърма съдържа уридин. Те твърдят, че това е така, защото уридин монофосфатът стимулира развитието на мозъка, насърчава релаксацията и помага на малкото дете да заспи.

 

Какво е уридин монофосфат?

Уридин монофосфат е пиримидинов нуклеозид. Намира се във всички живи организми и се среща изобилно в природата. Козе и овче мляко, органично месо, екстракт от захарна тръстика, домати и броколи са някои от естествените източници на уридин. Въпреки това, колкото и лесно достъпни да са хранителните източници на това вещество, те страдат от един проблем. По-голямата част от диетичният уридин не е в състояние да премине кръвно-мозъчната бариера, тъй като черният дроб го разгражда. Това е сценарий, който можете да избегнете, като приемате уридин монофосфат.

 

Защо е важен

Различни проучвания върху хора показват ползите от прием на уридин монофосфат. Доказано е, че тази нуклеинова киселина подобрява паметта и познавателните способности. Също така облекчава симптомите на депресия и биполярно разстройство, намалява нервната болка и възпалението и е необходима за здрави клетъчни мембрани. Потвърдено е, че подобрява симптомите на специфични чернодробни заболявания, може да обърне някои от щетите, причинени от ХИВ при пациенти. Освен всичко останало, може също да лекува синдрома на сухото око и леко когнитивно увреждане.

Основни ползи

  • Подобрява когнитивната функция
  • Подобрява вниманието и фокуса
  • Помага ви в борбата с депресията
  • Може да предотврати Алцхаймер

… И много други

 

Как действа уридин монофосфатът?

  • Повишава нивата на CDP холин

CDP холин (цитидин дифосфат-холин) е междинен продукт в производството на фосфолипиди. Фосфолипидите са критични компоненти на клетката и клетъчните мембрани. Те придават структура на клетката, за да я защитят и поддържат здрава мозъчна тъкан.

CDP холинът също играе решаваща роля в синтезирането на фосфатидилхолин (PC). PC от своя страна е предшественик на ацетилхолина, невротрансмитера, който подобрява когнитивните функции. Ацетилхолинът също предизвиква синаптична пластичност (обмен на информация между невроните), която е от решаващо значение за паметта.

  • Увеличава отделянето на допамин

Допаминът е един от най-известните невротрансмитери. И с право. Този мозъчен химикал регулира моделите на съня, както и настроението, способността за учене, храносмилането и паметта. Освен това ви кара да се чувствате добре, когато се занимавате с приятна дейност. Проучване върху животни установило, че приемът на уридин монофосфат подобрява освобождаването на допамин в мозъка, което потенциално осигурява всички гореописани предимства. Освен това стимулира либидото и повишава сексуалното желание.

  • Подобрява растежа на невритите

Невритите помагат на невроните да образуват връзки помежду си. Има два вида неврити, включително аксон и дендрит. Растежът и на двата типа (невритен израстък) е от съществено значение за развитието и регенерацията на нервната система.

Изследователи разкриват, че уридин монофосфатът подобрява развитието на неврити в рамките на четири дни след прием. Изследователите, извършили анализа, твърдят, че увеличаването на растежа на невритите е „значително“. Те също така установили и „зависимост от дозата“.

  • Активира P2Y2 рецепторите

P2Y2 рецепторите са отговорни за увеличаването на освобождаването на три вещества. Те включват ацетилхолин (ползи, споменати по-горе), простагландини (липиди, които помагат на тъканите да се възстановяват след увреждане и заболяване) и азотен оксид, който играе решаваща роля в процесите на учене и памет в мозъка.

Въпреки важността им обаче, не много ноотропи са насочени към P2Y2 рецепторите. Уридин монофосфатът е различен. Проучване предполага, че тази добавка активира P2Y2 рецепторите в мозъка, което потенциално  осигурява множество ползи: подобрява паметта и способността за учене, повишава бдителността и фокуса и подобрява настроението. Това вещество може да се окаже и невропротектор чрез активност срещу депресията и симптомите на биполярно разстройство.

Когато се използва заедно с холин, уридин може да подобри притока на кръв, като помага на хора с високо кръвно налягане или хипертония. Междувременно комбинация от уридин, холин и DHA Докозахексаеновата киселина, вид омега-3 мазнина) е свързана със справяне с една от основните причини за деменция.

 

Ето основните предимства на уридин монофосфата:

  • Подобрява паметта и заучаването
  • Подобрява вниманието и фокуса
  • Бори се с депресията и биполярното разстройство
  • Може да подобри мозъчната функция
  • Може да предотврати Алцхаймер

 

Подобрява паметта и ученето

Различни проучвания показват, че добавянето на уридин може да подобри множество когнитивни функции. Проучване върху животни установило, че студенти, които са приемали уридин монофосфатът заедно с DHA, са имали „значителни“ подобрения в паметта и ученето.

Изследователите проучват и ефектите върху централната нервна система. Те заключават, че това вещество подобрява паметта и повишава пластичността на невроните.

 

Подобрява вниманието и фокуса

3-месечно проучване установило, че уридинът подобрява вниманието и фокуса. Проучването включва 30 възрастни на възраст 60 и повече години с проблеми с паметта. Оказва се, че уридинът не само повишава вниманието и фокуса. Той също така подобрява изпълнителните функции и умствената гъвкавост на възрастните хора. Техните жизнени показатели също били засегнати. Това показва, че уридинът може да доведе до цялостно подобрение на когнитивното представяне.

 

Бори се с депресията и биполярното разстройство

Според статистиката все повече хора на възраст между 15 до 43 години страдат от някаква форма на депресивно разстройство. Статистиката за биполярното разстройство е също толкова тревожна.

С това лошите новини свършват. Проучване от 2011 г. потвърди, че уридинът може да се бори с депресията и биполярното разстройство, както при възрастни, така и при юноши. Той намалява ефектите на кортизола („хормона на стреса“), като се трансформира във фосфолипиди (известни кортизолови инхибитори) в мозъка.

 

Може да подобри мозъчната функция

Проучване върху хипертоници предполага, че когато се приема заедно с холин, уридин може да подобри няколко мозъчни функции. Приемът на двете добавки засилва пространственото обучение и селективното внимание на участниците.

Хората с хипертония или високо кръвно налягане са изложени на допълнителен риск от леко когнитивно увреждане. Хипертонията може да намали притока на кръв – към/в мозъка (мозъчен кръвен поток). Може също така да причини дисфункция на кръвно-мозъчната бариера, една от причините за болестта на Алцхаймер.

 

Може да предотврати болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е един от най-често срещаните видове деменция. Учените смятат, че оптималните нива на три химикала в мозъчните клетки (уридин, DHA и холин) е от решаващо значение за предпазване от болестта на Алцхаймер. Това важи за хора, които вече имат симптоми – високите нива на уридин, DHA и холин могат да коригират свързаните с Алцхаймер отклонения в мозъка.

 

Може да забави свързания с възрастта когнитивен спад

Невропластичността е „оръжието“ на мозъка срещу болестите на стареенето. Отнася се до способността на мозъка да запомня, учи и да се адаптира чрез създаване и разпознаване на връзки. Стареенето намалява невропластичността чрез намаляване на връзките, в които невротрансмитерите обменят информация с тялото и мозъка.

Едно проучване показва, че комбинацията от уридин, DHA и холин може не само да намали скоростта на синаптично разпадане, но може също така да активира механизми, които раждат нови мозъчни синапси. В резултат от действието на това трио от хранителни вещества може да се забави (или може би дори да се предотврати) свързаният с възрастта когнитивен спад.

 

С какво най-често се комбинира уридин монофосфат

  • Срещу когнитивен спад

Ако искате да забавите свързания с възрастта когнитивен спад, обмислете приема на уридин монофосфат с DHA (рибено масло) и Alpha GPC/холин. Проучване, включващо пациенти с болестта на Алцхаймер, установило, че тази комбинация е много ефективна за забавяне на атрофията на мозъка и подобряване на когнитивните способности.

  • За подобряване на настроението

Ако се борите с тревожност или депресия, комбинирането на уридин монофосфат с омега-3 мастни киселини (DHA) може да ви ободри. Проучванията показват, че и двете вещества не само намаляват депресията, когато се приемат заедно, но и взаимно потенцират ефектите си.

  • За намаляване на болката и възпалението

Ако се борите с някакъв вид болка, препоръчително е да комбинирате уридин с витамин B12 и алфа GPC. Двойно-сляпо контролирано проучване установило, че тази комбинация е ефективна за намаляване на болката в долната част на гърба. Почти всички участници в проучването (99%) са изпитали облекчаване на болката.

  • За подобряване на паметта и ученето

Уридин с DHA и холин - тази комбинация е много мощна за повишаване на паметта и способността за учене.

 

Като обобщение:

Многобройни изследвания върху животни и хора показват, че уридин монофосфат може да подобри паметта и способностите за учене, да подобри вниманието и фокуса и да се бори с депресията. Доказано е също, че уридин монофосфатът облекчава болката и възпалението.

След като премине кръвно-мозъчната бариера, уридин монофосфатът подобрява синаптичната пластичност в мозъка. Полученото подобрение в обмена на информация между невроните стимулира паметта, настроението, способността за учене и когнитивните функции на хората.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.