×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Температура при бебетата


Покачването на телесната температура най-често е признак на заболяване. Появата й се свързва с естествената реакция на организма да се пребори с настъпилата инфекция – бактериална, вирусна, в редки случаи и гъбична. Ето защо в някои случаи дори педиатрите препоръчват при определени живачни стойности да не се дават температуропонижаващи средства. Дали това правило обаче важи за бебетата?


Колко трябва да е температурата на бебето, за да се смята за висока?

Важно е предварително да се уточни, че при най-малките нормалната постоянна температура е по-висока от тази на възрастните. Смята се, че тя варира около 37,0 градуса по Целзий. Напълно възможно е бебето да е напълно добре дори при достигане на стойност от 37, 2. Медицинските експерти са на мнение, че ако живакът покаже 37,5, то е налице реакция на организма в следствие на конкретен дразнител. Те допълват, че при деца от 3 до 6 месеца, при достигане до 38,5 е редно да се направил консултация със специалисти, а при тези над половин година спешна среща с лекар е наложителна при стойност над 39,0.


Високата температура при най-малките невинаги означава заболяване

Има определени състояния, при които тя представлява временен симптом с минимален риск и основателна причина. В тези случаи средства за нейното понижаване са необходими при достигате на по-сериозни стойности. Нормално е бебето да вдигне леко температура в следните хипотези:

  • след ваксина. Съвременните педиатри препоръчват поставяне на температуропонижаващи и облекчаващи болката лепенки на убоденото място.

  • при никнене на зъби. Важно е да се спомене, че в този случай тя може да се качи до 37,6 градуса по Целзий, но ако е по-висока причината високата стойност вероятно е друга. Имайте на предвид, че в периода на никнене на зъби детският имунитет пада, което само по себе си е предпоставка за заразяване с вирус или бактерия.

  • при прегряване. Претоплянето на най-малките е често срещан синдром на „престараващия се родител“. В името да предпази новороденото от студ и настинка той може да постигне точно обратния ефект. При претопляне освен покачване на живака често се наблюдава и обрив.

В случай че освен високите температурни стойности са налични и други симптоми като кашлица, хрема, силен плач без причина, възпалено гърло, необичайни обриви по кожата и други, вероятно се касае за заболяване. Необходим е преглед при специалист.


Как се мери правилно температура на бебето?

Много често грешно измерване е единствената причина за паника и притеснение. Преди да посегнете към средства за смъкване на високата температура, уверете се, че тя е правилно установена. Въпреки че е неприятен, най-точният метод е ректалният. Той е препоръчителен, когато точната стойност е от съществено и решаващо значение. Сравнително точен е и пероралният метод, но при него има риск бебето да размери термометъра, с което да се опорочи самото измерване. При аксиларния подход – под мишницата – понякога резултатите са грешни (например, ако в самото помещение е студено). Контактните термометри отчитат сравнително точно, но те са и най-скъпият начин за измерване.


Сваляне на висока температура на бебе у дома

Препоръчително е при високи стойности веднага да се свържете с педиатъра си. До консултацията с медицинско лице можете да пробвате и следните тествани методи за нейното понижаване:

  • свещички;

  • сиропи, подходящи за новородени и малки деца – задължително според указанията на производителя;

  • прием на високо количество течности, което ще намали и риска от дехидратация;

  • охлаждащи компреси;

  • душ/баня с хладка вода;

  • поддържане на оптимална температурна стойност в помещението и обличане на детето с леки дрехи от органични материи;

  • масаж на стъпалата;

  • кърмене.


Опасна ли е ниската стой при бебе?

Под опасно ниска температурна стойност – и за деца, и за възрастни – се смята под 35 градуса. Тя се свързва със състояние, наречено хипотермия, което може да е предизвикано в следствие на:

  • системна преумора;

  • измръзване;

  • ендокринни и хормонални проблеми;

  • други заболявания.

Високата температура при бебе може да е изключително травмираща за родителите. Нашият съвет към тях е да се консултират с педиатъра си, преди да предприемат каквито и да е мерки за нейното сваляне. Само и единствено медицинско лице може да даде адекватен съвет – според наличните симптоми – за преодоляване на състоянието.   

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.