×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Артериалната хипертония засяга повече от 1,2 милиарда човека по целия свят. За жалост, тя е и причина за смъртта на над 7 милиона от тях годишно

Днешният ден- 17 май, е обявен за Световен ден за борба с хипертонията- заболяване, което е наистина опасно и което голяма част от хората не знаят, че имат.

По данни на СЗО близо половината от възрастните с хипертония (46%) не знаят за нея (протича сравнително безсимптомно) и следователно не се лекуват. От тук идва и толкова високият процент на инсултите. Според статистиката България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания. Именно те са причина за 60% от общата смъртност, като основната тежест „пада“ върху артериалната хипертония. В последните години изключително тревожна е и тенденцията, че средната възраст на заболелите все повече спада, т.е. много млади хора имат високо кръвно налягане.

За да ви бъдем полезни, днес ще ви споделим основното, което трябва да знаете за артериалното налягане и артериалната хипертония.

Какво представлява артериалното налягане?

Това е налягането, което кръвта упражнява върху артериалните съдове при всяко съкращение на сърцето. То се измерва в mmHg, като се отчитат две стойности:

• систолно артериално налягане – това е кръвното налягане по време на сърдечното съкращение или т.нар. „горна граница“

• диастолно артериално налягане- кръвното налягане по време на отпускане на сърцето

и напълването му с кръв или „долна граница“

Какво е артериална хипертония?

Състояние, при което артериалното налягане е трайно повишено, обикновено в резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове.

Хипертонията може да бъде самостоятелно заболяване или да е свързана с други болести- неврогенни, ендокринни, бъбречни.

В резултат на усложнения от хипертонията можете да получите увреждане на ретината, сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив, инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето, бъбречна недостатъчност.

Затова не забравяйте да мерите кръвното си често, особено ако имате някои от следните симптоми:

- ниво над 140/90 mmHg.

- замаяност

- силно главоболие

- промяна в зрението

- гадене, съпроводено със силно главоболие

- болка в гръдния кош или недостиг на въздух

Как можем да поддържаме оптимално артериално налягане?

Със сигурност бихте си помогнали, ако:

  • Регулярно измервате кръвното си налягане
  • Имате сравнително висока физическата активност- минимумът е около 30 минути на ден, поне ходене пеша
  • Следите телесното си тегло и спазвате диета в случай на голям излишък на килограми
  • Консумирате повече плодове и зеленчуци и по-малко животински мазнини. Изберете рибата, птичето месо и нискомаслените млечни продукти
  • Ограничавате солта, както и алкохола
  • Не пушите
  • Намалите стреса

По повод днешния ден специалисти от "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център" организират безплатно измерване на кръвното налягане и консултация. Измерванията ще се извършват днес от 11:00 до 15:00 ч. при езерото в "Бизнес парк София". Всеки посетител ще получи талони за отстъпка за преглед при кардиолог на лечебното заведение.

Безплатни прегледи на сърцето ще проведе и Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД в Пловдив. Под егидата на кардиологичната клиника се организира измерване на артериалното налягане и пред община Пловдив на 17 и 20 май, в периода 10-16 часа. Там ще бъдете запознати с рисковете от хипертонията и ще получите информационни материали със съвети, свързани със стойностите на кръвното налягане и здравословния начин на живот.

Варна също се включва в Световния ден за борба с хипертонията. На 20 май от 10 ч. до 16 ч., на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник, ще бъде разположен пункт, в който гражданите ще се информират за рисковете от това коварно заболяване.

В заключение бихме искали да ви съобщим, че само около 40% от хората, които лекуват хипертония,  успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане. Добрата новина обаче е, че дори при повишен риск (наследственост), хипертонията може да се предотврати или отложи във времето. Затова, колкото по-рано си обърнете внимание и колкото по-често следите килограмите си и храната, която ядете, както и времето, в което ежедневно се движите, толкова по-малък е рискът да се сблъскате с хипертонията и то в млада възраст.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.