×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Човешкият папиломен вирус, по-често наричан с акронима си HPV, е основен проблем за общественото здраве в световен мащаб. Това е често срещана инфекция, която за съжаление може да доведе до сериозни последствия. В ЕС при жените на възраст 15-44 години, ракът на шийката на матката е на второ място по разпространение след рака на гърдата. Към днешна дата вече има ваксина за това заболяване, която обаче не е сред списъка на задължителните ваксини и поражда твърде много въпроси и опасения. Какво представлява човешкият папиломен вирус и какви са реалните рискове, ако си поставим тази ваксина, ще се опитаме да отговорим в тази статия.

Какво е HPV?

Човешкият папиломен вирус (или HPV) е болест, предавана по полов път. Това е много често срещано състояние- изчислено е, че 80% от мъжете и жените ще развият тази инфекция през живота си. Обикновено тази патология се проявява в началото на сексуалния живот.

Какви са потенциалните последици от тази инфекция?

Рисковете, свързани с HPV, са значителни. Има около 200 съществуващи вида HPV, сред които 12 са канцерогенни. Следователно, въпреки че повечето от тези инфекции изчезват в рамките на няколко месеца, предизвиквайки брадавици, например, някои могат да доведат до рак. Като тук говорим основно за рак на шийката на матката. За жалост 100% от тези видове рак, се причиняват от човешкия папиломен вирус. Това обаче не са единствените потенциални ракови заболявания. Тази инфекция може също да прогресира до рак на орофаринкса, пениса, ануса, вагината или вулвата. Противно на общоприетото схващане, мъжете също са засегнати- около 25% от тях се разболяват. Тук е добре да уточним, че ваксинирането на момчетата би подобрило защитата и на неваксинираните момичета.

За кого всъщност е предназначена HPV ваксинацията?

Във Франция ваксинацията срещу човешкия папиломен вирус не е задължителна. Въпреки това, силно се препоръчва за всички, навършили 11 години. Основната цел е да се осигури ваксинация между 11 и 14 години, за да се осигури защита преди започване на полов живот. Възможна е и по-късна ваксинация- от 15 до 19 годишна възраст, както и след това до към 25-30 годишна възраст. Ваксинацията обаче не е толкова ефективна, след като вече сте сексуално активни и не е ефективна срещу инфекции, които вече е възможно да имате. Ваксинацията е ефективна единствено ако все още не сте били изложени на видове HPV, срещу които ви защитава ваксината.

Каква е целта на HPV ваксинацията?

Важно е да се отбележи, че тази ваксинация е една от малкото налични превантивни мерки срещу ракови и предракови лезии. Целта на ваксинирането срещу човешки папиломавирусни инфекции е да се намали честотата на предраковите генитални лезии, както при жените, така и при мъжете . Целта е да се намали рискът от развитие на рак на шийката на матката, вулвата и вагината при жените, както и рак на пениса и ануса при мъжете.

Ефективна ли е ваксината?

Тази ваксина е показала значителна ефективност. Твърди се, че тя предотвратява до 90% от инфекциите, причиняващи рак. Няколко проучвания също доказват, че тази ваксина допринася значително за намаляване на риска от рак на шийката на матката, както и от предракови лезии. Проучване, проведено в Швеция показва, че ваксинирането на шведски жени на възраст между 10 и 30 години, води до значително намаляване на риска от инвазивен рак на шийката на матката. Също така е вероятно ваксинацията да намали риска от орофарингеален рак .

Важно е да отбележим обаче, че ваксинацията срещу папилома вируси не лекува съществуваща HPV инфекция. Ограничава се до превантивни действия чрез избягване на тези инфекции.

Какви са рисковете от ваксината?

Ваксинирането срещу HPV е обект на международно наблюдение и множество проучвания. Тази ваксина е призната и от Световната здравна организация (СЗО). Повече от 170 милиона жени и момичетата вече са били ваксинирани и основните проблеми, за които е съобщено, са болка и зачервяване на мястото на инжектиране, лека болка в мускулите и ставите, треска, световъртеж и гадене. Всички тези странични ефекти са краткосрочни и не са налице сериозни проблеми, които да са свързани с ваксината. Макар и много рядко, могат да възникнат и алергични реакции. Те се появяват бързо след инжектирането. Все още не е установена връзка между тази ваксинация и автоимунни заболявания като множествена склероза, например.

Кои са ваксините и как протича ваксинацията?

Съществуват две различни ваксини срещу папиломавируси- Gardasil 9 (подобрена версия на Gardasil) и Cervarix. Cervarix не успя да се справи със Gardasil по отношение на продажбите, така че в края на 2016 г. спря да се произвежда в САЩ. В България обаче все още може да избирате. Добре е да знаете, че разликата между двата вида е следната: Gardasil 9 защитава срещу 9 щама HPV- 6, 11, 16, 19, 31, 33, 45, 52 и 58, докато Cervarix се фокусира единствено върху HPV 16 и HPV 18, които се водят двата най-агресивни щама.

Тези ваксини предпазват от 90% от раковите заболявания на шийката на матката, което автоматично означава, че те не предоставят пълна защита срещу всички видове човешки папиломен вирус (HPV). Ето защо превенцията се основава на взаимното допълване между ваксинацията и скрининга чрез цервико-маточна проба.

За момичета и момчета на възраст от 11 до 14 години- трябва да се приемат 2 дози Gardasil 9 на разстояние от 6 до 13 месеца.

За момичета и мъже до 19 години, при наваксване- необходимо е да се приемат три дози. За да направите това, първите две дози трябва да бъдат разделени на 2 месеца. Третата доза трябва да се направи 6 месеца след първата доза.

За мъже до 26 години, които са хомосексуални и вече са правили секс с други мъже, дозите Gardasil 9 отново са три, с интервал от 2 месеца между първите две дози . Третата доза трябва да се приложи 6 месеца след първата.

Както Gardasil 9, Cervarix се дава в три дози – втората е месец след първата, а третата е пет месеца след това.

За извършване на ваксинация срещу папиломавируси е възможно да се свържете с личен лекар, акушерка, фармацевт, медицинска сестра или служба за ваксиниране. Нужно е да споменем, че лекуващият лекар заема централна позиция в този процес и е длъжен да съветва, изслушва и напътства всеки, който се колебае дали да си направи тази ваксинация или дали да я направи на детето си.

За какъв период от време ви осигурява защита ваксината?

Изследванията показват че ваксините срещу HPV предоставят защита поне за 10 години. Все още обаче не е известно колко дълго ще продължи защитата след края на този период.

Превенция

От 2018 г. Франция прилага национална програма за скрининг за рак на маточната шийка. От 25-годишна възраст всички жени, независимо дали са ваксинирани или не, трябва да се възползват от редовен скрининг на цитонамазка . Този подход цели ранно откриване на клетъчни аномалии и предотвратяване на последващо развитие на рак. Важно е обаче да се признае, че ваксинирането срещу инфекции, свързани с HPV, също е решаващо средство за борба с някои видове рак, за които просто няма устройство за скрининг. Всъщност към днешна дата няма методи за скрининг за предракови лезии и рак на вагината, вулвата, ануса и пениса. В тези случаи ваксинацията остава една от малкото възможности за предотвратяване на тези сериозни състояния.

Накратко, ваксинацията срещу папиломавируси е основен инструмент за предотвратяване на ракови заболявания, свързани с HPV. Въпреки противоречията и опасенията, ваксинацията като цяло е безопасна и ефективна. По този начин изглежда, че потенциалните ползи надвишават потенциалните рискове. Все пак е важно да научите за ваксинацията срещу HPV, да обсъдите ползите и рисковете от нея с лекар, за да вземете информирано решение за вас или вашите деца.

По данни на здравното министерство през миналата година (2022-ра) личните лекари са поставили 2940 дози от ваксината по националната програма, която осигурява безплатна имунизация за момичета на възраст от 10 до 13 години, което е доста нисък процент.

Дали обаче трябва да повишим този процент, ваксинирайки поне дъщерите си, ако не нас самите, е наше лично решение. Ракът е нелечим, но не е задължително да застигне точно нас. Застраховането с ваксина пък не ни дава 100% гаранция, че няма да бъдем застигнати, въпреки мерките, които сме взели. Затова, информацията е от нас, но решението е изцяло ваше.



Източници:

https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/bg/bg-12-ways/bg-vaccination/bg-hpv/5343-10

https://naturveda.fr/en/blogs/actus-sante/que-penser-de-la-vaccination-au-papillomavirus

Американското сдружение за рака. "FDA одобрява Gardasil 9 HPV ваксина." 8 януари 2015 г.

Европейската агенция по лекарствата. "Cervarix". Резюме на EPAR за обществото. Юни 2016 г.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.