×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Детокс
Хранителни добавки за детокс на черния дроб и редукция на теглото.

 

Застоялият начин на живот без достатъчно физическа активност, неминуемо води до натрупване на излишни мазнини и килограми. Все повече хора срещат трудност в опита си да се разделят с тях, въпреки сериозните усилия в тази посока и опитите да променят режима си и ежедневната си диета. Наблюдава се ефектът на „плато“ в диетата – каквото и да правим, стрелката на кантара не помръдва. Подобен застой е обезсърчителен, освен ако не си дадем реална сметка за съответните причини.  

Оказва се, че освен от рестарт в диетата, тялото ни се нуждае и от наложителна детоксикация на черния дроб. С други думи, този важен орган има нужда да се прочисти от натрупаните токсини, които именно пречат на процеса на отслабване. Виновни за това се оказват както храната, така и влиянието на замърсената околна среда, източник на вредни химикали. Те разрушават метаболитните пътища в клетките (набор от химични реакции, катализирани от ензими) и пораждат наддаване на тегло. В процеса на отслабване мастните клетки, депата на токсини, връщат обратно в кръвта опасните химикали и черният дроб се налага да работи извънредно, за да ги елиминира от тялото.


Ефектът на претоварване на черния дроб заради токсини

В нормален режим през черния дроб преминават 1,5 литра кръв. По този начин токсините, достигнали до него, се подлагат на сложен процес на разграждане и впоследствие се изхвърлят от тялото чрез бъбреците и дебелото черво.

Черният дроб на всеки човек е проектиран да работи в нормален режим и да премахва отпадъците, които тялото обикновено произвежда. Когато е подложен на действието на неестествени, допълнителни токсини от околната среда, които атакуват  тялото, а след това трябва да се справи и с допълнителните токсини, освободени от свиващите се мастни клетки, той в крайна сметка работи извънредно.

Когато се претовари, черният дроб не може да детоксикира клетките ефективно. Резултатът е един муден орган и последващ ефект на „плато“ при отслабване.  


Фази на детоксикация

Детоксикацията на черния дроб преминава през три фази.

Във фаза I токсините се неутрализират чрез окисляване и разграждане до реактивни междинни метаболити. Във фаза II метаболитите се разграждат допълнително, за да бъдат готови за елиминиране. Във фаза III продуктите от разграждането се елиминират от тялото чрез урината и дебелото черво.

Следването на протокол за детоксикация на черния дроб в продължение на поне 15, за оптимален ефект 30 дни, може да намали натоварването на черния дроб от химикали от околната среда и да помогне за възстановяване на здравословното тегло.

По време на детоксикационния период се изисква преминаването на „чиста“ диета с много висококачествени протеини и е добре да включим в менюто си пасищно отглеждано/органично пиле, телешко, дива сьомга, леща, нахут, заедно с много пресни плодове и зеленчуци.

Във фаза II на детоксикация черният дроб се нуждае от много сяра, за да работи ефективно. Сярата в диетата идва от зелени листни зеленчуци, особено от кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол, брюкселско зеле и броколи, така че не забравяйте да включите поне две порции от тях във вашата диета всеки ден.

За да сте сигурни, че получавате цялостна подкрепа за черния си дроб, може да си осигурите подкрепа за черния дроб с висококачествени хранителни добавки с екстракт от кръстоцветни зеленчуци, които доказано индуцират чернодробните детоксикационни ензими и помагат за неутрализирането на потенциално вредните метаболити на естрогена и ксеноестрогените (подобни на естроген химикали в околната среда). 

Наложително е да се избягват богатите на рафинирана захар и преработени храни, млечни продукти, кофеин, алкохол и сода. Увеличава се консумацията на вода и меки билкови чайове, а сутрешното кафе може да се замести с органично кафе, без захар.

Докато тече процесът на детоксикация, приемайте храни с висока хранителна стойност, а при пристъп на глад хапнете някакъв плод или зеленчук.

Дори и след приключване на режима на детокс изхвърлете от менюто си преработените храни и внимателно следете за размера на порциите, за да започнете да отслабвате отново. Приемайте хранителни добавки с диуретично действие, които улеснят процеса на изхвърляне на вредните токсини от тялото.


Хранителни добавки за детокс на черния дроб

Всички фази на процеса на детоксикация разчитат силно на помощта на ензимите - протеини, които черният дроб произвежда и които инициират и ускоряват биохимичните реакции, необходими за разграждането на токсините. 

Важно е да знаем, че първите две фази на процеса на детоксикация произвеждат много свободни радикали, които трябва бързо да бъдат неутрализирани с антиоксиданти. Ако обаче черният дроб е претоварен, той може да не успее да се справи с навременното производство на достатъчно ензими, които да неутрализират токсичното натоварване. В такъв случай се нуждаем от допълнителна антиоксидантна подкрепа.  

Накратко: за да помогнем на черния дроб в процеса на детоксикация, можем да разчитаме на подкрепата на допълнителни ензимни и антиоксидантни хранителни добавки.

За прочистване на черния дроб е доказано действието на хранителни добавки, които включват във формулата си синергична комбинация от екстрактите на четири от най-полезните за този орган растения: бял трън, артишок, куркума и глухарче. Те осигуряват стабилно действие срещу токсините, проявяват силно очистително и противовъзпалително действие, а благодарение на богатството си от антиоксиданти помагат за защитата на чернодробните клетки от увреждане.

Използван самостоятелно, екстрактът от бял трън/млечен бодил е сред най-широко разпространените средства за детоксикация на черния дроб. Той премахва натрупаните токсини, особено след злоупотреба с алкохол, като пречи на омазняването на черния дроб при богата на вредни мазнини диета.

Това му действие се дължи на съставката силимарин, който е мощен антиоксидант и спомага за елиминирането на токсините, като подсилване функциите на черния дроб. Особено подчертано е действието му в хранителни добавки, които имат в състава си различни видове фибри. Те имат противовъзпалително и антимикробно действие върху храносмилателния тракт.  

За детокс на черния дроб е препоръчителна и растителната формула на хранителните добавки с екстракт от азиатската шизандра. Тази билка, в съчетано действие с екстракт от пулпа на пъпеш, има свойството да насърчава производството на митохондриална енергия в чернодробните клетки, да ги защитава от оксидативен стрес, да стимулира производството на глутатион и супероксид дисмутаза.

Известно е, че глутатион е мощен антиоксидант, осигуряващ защита за клетките от оксидативен стрес и допринася за елиминирането на вредните химикали и токсини от организма. Супероксид дисмутаза е ензим с мощна антиоксидантна активност, който стопира възпалителните процеси и дегенеративни състояния.

Екстрактът от микроводораслите хлорела, известни с богатото си съдържание на хлорофил, също е естествено средство за детоксикация на черния дроб и помага за загубата на тегло. Една от най-значимите ползи на хлорела е способността им да унищожават и най-упоритите токсини, включително олово, кадмий, живак и уран, и да предотвратяват повторната им абсорбция. В проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, се посочва, че хлорела осезаемо намалява процента телесни мазнини, общия серумен холестерол и нивата на кръвната захар, като регулира хормоните и метаболизма, подобрява кръвообращението и насърчава здравословната редукция на теглото.

И не на последно място: доброто стомашно-чревно здраве означава и добро здраве на черния дроб. Известно е, че нарушената стомашно-чревна функция  може рязко да увеличи натоварването на черния дроб чрез добавяне на допълнителни токсини от неразградени хранителни частици и бактериални метаболити, които навлизат от червата, ако бариерната  функция на дроба е нарушена.

В такъв случай е препоръчително да приемем хранителни добавки за поддържане на здравословна чревна лигавица, включително аминокиселината L-глутамин, алое вера гел, куркума, екстракти от глухарче, тинтява, червено цвекло, копър и лют червен пипер, комбинация от храносмилателни ензими като протеаза I, протеаза II, амилаза, лактаза, пептидаза, целулаза, инвертаза, алфа галактозидаза и липаза. 

Като обобщение. Много хора са изправени пред невъзможността да свалят излишните килограми от теглото си, т.нар ефект на „задържане“ при отслабване, а една от причините е натрупването на токсини в черния дроб. В такъв случай е наложително да преминем в режим на детоксикация, който включва съществени промени в начина на хранене.

В рамките на този процес особено важна е ролята на хранителните добавки с доказано действие за детокс на черния дроб. Те инициират и ускоряват биохимичните реакции, необходими за разграждането на токсините, спомагат за изхвърлянето им извън тялото, спомагат за регенерацията на клетките, подложени на вредното влияние на оксидативния стрес.  

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.