×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Холестерола
Холестерол - важно е да го контролирате

Независимо дали е „добър“ или „лош“, в телата ни винаги присъства холестерол. Наричан още холестерин, този стерол се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани. Това е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители.

Тъканният холестерол съществува основно като свободен (неестерифициран) холестерол и като връзка със свободни мастни киселини като холоестерил естери и други протеини. Той е основен компонент на клетъчната мембрана и служи за прекурсор на стероидните хормони  - естроген, тестостерон, алдостерон и жлъчна киселина. Когато неговите граници се повишат, се втвърдяват съдовете, образуват се плаки по стените им, затруднява се кръвообращението и се стига до проблеми със сърдечно-съдовата система. В тежки случаи може да се стигне до запушване на кръвоносен съд и последващ инфаркт или инсулт.

Оказва се, че черният ни дроб, а също и червата, бъбреците и някои жлези, произвеждат почти  цялото количество холестерол, от което се нуждаем и което циркулира в кръвообращението - около 85 процента. Останалите 15 процента идват от храната -  това е диетичният холестерол. Основен негов източник са червените меса, яйцата и мазните млечни продукти. Според Американската сърдечна асоциация (AHA) той не влияе на холестерола в кръвта до степента, до която досега се е смятало.

Научен съвет от AHA доказва, че няма потвърдена връзка между риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) и диетичния холестерол при здрави индивиди. В миналото диетичните насоки препоръчваха ограничаване на консумацията на диетичния холестерол до 300 mg/ден. Въпреки че диетичният холестерол няма доказан ефект върху сърдечно-съдовото здраве, лекарят може да ни посъветва да намалим приема на наситени мазнини и да увеличим приема на плодове, зеленчуци и фибри.

„Добър“ и „лош“ холестерол

Липопротеин с ниска плътност (LDL) холестерол. Определян като „лош холестерол“. Произвежда се от организма и съществува в някои хранителни източници като червено месо и млечни продукти. Превозва холестерола от черния дроб към клетките, но ако молекулите са повече, превозват и повече холестерол. Излишъкът се отлага по съдовите стени под формите на плаки, които стесняват съдовете и намаляват притока на кръв. Левкоцитите се насочват към такива „бунища“, за да погълнат отпадъка, при което се преобразуват в токсична окислена форма.

Липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол. Определя се като „добър холестерол“ и може да има защитен ефект върху сърцето. Той улавя излишния холестерол, за да го изведе от кръвта и обратно към черния дроб, където може да бъде рециклиран или елиминиран.

Здравословна диета за сърцето

Според научния съвет на Американската сърдечна асоциация, режими на хранене, като популярната Средиземноморска диета, са пример за здравословно хранене. Тя се базира на храни, бедни на холестерол, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, течни растителни масла (зехтин), постни меса и риба.

Усложнения, следствие на висок холестерол

Специалистите препоръчват рутинни кръвни изследвания за измерване нивата на холестерол, тъй като високите му стойности могат да доведат до симптоми, които да застрашат здравето ни. Такъв пример е атеросклерозата - състояние, което се развива, когато плаката се натрупва вътре в кръвоносните съдове, стеснявайки и втвърдявайки артериите. С течение на времето атеросклерозата може да ни изложи на по-висок риск от сърдечни заболявания: сърдечен удар, каротидна артериална болест, коронарна болест на сърцето, болка в гърдите - ангина пекторис, внезапен сърдечен арест. В тази връзка начинът на живот може до известна степен да повлияе на нивото на холестерол, въпреки че в случаите на усложнения приоритетно са намесени други фактори, смятат от Националния институт за здравето (NIH) в САЩ.

Рискови фактори

Според американския Здравен институт, рисковите фактори за висок холестерол в кръвта могат да включват семейна обремененост, напреднала възраст, генетична предразположеност, етническа принадлежност или раса, пол.

Лечение

При висок холестерол, който застрашава здравето, диетата с ниско съдържание на мазнини може да се окаже недостатъчна, и тогава по преценка на лекаря се препоръчва прием на медикаменти. В такива случаи се предписват статини, които действат директно върху черния дроб и блокират използваните от него субстанции за производство на холестерол. Те забавят развитието на атеросклероза, като понижават нивата на общия холестерол и най-вече на LDL холестерола, като същевременно повишават нивата на HDL – „добрия холестерол“, който има протективен ефект срещу натрупването на плаки.

Медикаменти се прилагат и при: 

  • Фамилна хиперхолестеролемия (FH), която е генетично заболяване. Може да започне в ранна възраст и да доведе до високи нива на LDL холестерол.
  • Диабет тип 2, който може да повлияе на нивата на холестерола и може да увеличи риска от инсулт или инфаркт.
  • Сърдечно-съдови заболявания, които могат да повишат риска от инфаркт или инсулт.

Превенция

Редовното проследяване на нивата на холестерол е ключово за поддържането му в нормални граници. Според препоръките на Световната здравна организация е необходимо да се правят профилактични прегледи на всеки 4 (до 6) години. В добавка можем да обобщим, че е целесъобразно да спазваме правилен начин на живот и диета, която ограничава приема на мазнини. Редовната физическа активност, поддържането на здравословно тегло, избягването на употребата на цигари и алкохол също са важни фактори в борбата с „лошия“ холестерол. Нека припомним, че тялото произвежда нужния му холестерол и не е нужно допълнително да си го набавяме от храната, въпреки уточнението, че диетичният холестерол не влияе толкова драстично върху общите нива на холестерола, както се смяташе доскоро.

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.