×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Днес ще ви запознаем с хитозана. Той е линеен полизахарид и представлява алкализирана форма на хитина

Хитозанът е водоразтворим биополимер с химически състав, много близък до този на целулозата. Той е влакнесто вещество от животински произход, което не разрешава на клетката да абсорбира мазнини. Ще го срещнете и с други имена- хитозан aскорбат, хитозан деацетил, деацетилиран хитозан, НЕР-30, триметил хитозан хлорид и др.

Доказано е, че хитозанът може да е ефективен при изграждането на повече мускулна маса, но действието му не спира до тук. По-надолу ще ви запознаем с ползите му, но нека първо разберем от какво се извлича това вещество.

От какво се получава хитозанът?

Най-честата форма на хитозана е а-хитозанът, който се извлича от ракообразния хитин, получен от части от телата на раци и скариди. Той представлява близо 70% от органичните съединения в такива черупки. Самият хитозан се приготвя чрез депротеиниране и деминерализиране на смлените черупки чрез последователна обработка с алкали и киселина. След това извлеченият хитин се деацетилира до хитозан при висока температура. Казано по-простичко- хитозанът е захар, която се получава от твърдия скелет на миди, раци, омари и скариди.

За какво се използва?

Във фармацията хитозанът се употребява, за да ускорим начина на разтваряне на определени лекарства и за да подобрим вкуса им. Това вещество също така е пълнител в таблетки и се използва като носител на лекарства с контролирано освобождаване.

Някои изследвания показват, че при болест на венците (пародонтит), прилагането на хитозан аскорбат директно върху венеца, дава положителен резултат.

Съществуват твърдения, че дъвка, съдържаща хитозан или вода за уста с хитозан, могат да занижат броя на бактериите, които причиняват зъбни кухини в устата.

Други проучвания сочат, че изплакването на устата с хитозан в продължение на 2 седмици, намалява образуването на зъбна плака.

При направени пластични операции, се предполага, че прилагането на N-карбоксибутил хитозан директно върху засегнатия участък, помага за заздравяването на рани и понижава риска от образуването на белези.

При болестта на Крон (чревно разстройство), приемането на комбинация от хитозан и витамин  C може да помогне значително за облекчаване на симптомите.

Съществуват противоречиви доказателства за ефективността на хитозана за понижаване на холестерола. При някои изследвания приемът на хитозан не намалява значително общия холестерол. При други обаче това вещество определено понижава холестерола. Също така е доказано, че някои комбинирани продукти, съдържащи хитозан, намаляват нивата на холестерол при хора със затлъстяване и висок холестерол. При опити с плъхове, хранени с големи количества холестерол, приемането на този полизахарид е предизвикало силно намаляване на плазмения холестерол. При изследването върху хора, приемали 6-8 грама хитозан дневно (при препоръчителна доза 2-3 грама) в продължение на две седмици, се наблюдава около 6% спад на холестерола и 10% увеличаване на HDL (“добрия” холестерол).

Определени изследвания подсказват, че приемането на хитозан може още да:

- помогне при анемия

- повиши цялостния метаболизъм

- подобри физическото състояние, апетита и съня при хора с бъбречна недостатъчност, които са на хемодиализа

- понижи кръвното налягане- може да предпази от повишаване на кръвното налягане след прием на силно подсолена храна. Това вероятно се дължи на по-слабото абсорбиране на хлорида.

- спомогне отстраняването от организма на тежки метали, токсични вещества и субстанции

- потисне растежа на множество микроорганизми- има антибактериално и противогъбично действие

Наскоро писахме за затлъстяването и за това как излишните килограми притесняват пациентите не само от естетична гледна точка, но и поради многобройните здравословни рискове, които носят. Едно от най-важните действия на хитозана е, че той за разлика от продуктите, съдържащи растителните влакна, изключително ефективно се свързва с мастните клетки и намалява отлагането на мазнини под кожата. Доказано се съединява с мазнините в храната и не позволява те да преминат от червата в кръвния поток. Това го прави по-надежден и ефективен в сравнение с растителните влакна с цели 55%.

Затова, препоръчително е да използвате хитозан, когато спазвате диета, в която имате по-високомазнинни елементи- при трениращите фитнес например.

Хитозан се свързва с мазнините и след това те лесно се изхвърлят чрез стомашно – чревния тракт. По този начин не се натрупват в организма.

Сред другите му най-ефективни действия е това да създава бързо усещане на ситост, намалявайки по този начин апетита.

Прием

Ще го откриете под формата на таблетки, капсули или прах, като може да се прилага перорално, а също и венозно, мускулно.

При прием главно за подобряване на холестероловия профил, дозата е в рамките на 1-1,2 грама дневно.

При прием като средство за отслабване, дозите са между 2 и 6 грама дневно, приети на два или три пъти.

Странични ефекти

Някои изследвания показват, че може да има неблагоприятни ефекти като запек и разстроен стомах. Хитозанът може също така да намали усвояването на основни хранителни вещества като витамините A, D, E и K, калций и цинк.

Противопоказания

Няма достатъчно надеждна информация за безопасността на приема, ако сте бременна или кърмите, затова не си правете експерименти.

Съществува риск, че хората с алергии към миди може също да са алергични към хитозан. Хората с такава алергия обаче, са алергични към месото, а не към черупката. Затова някои експерти смятат, че хитозанът може и да не създава алергия на хора с алергия към миди и ракообразни. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.