×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Манганът е микроелемент, за който знаем твърде малко. Той е част от антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (SOD), който може би е един от най-важните антиоксиданти в тялото ни

Като цяло тялото ни се нуждае от малки количества манган, като същевременно съдържа около 15 – 20 мг „запаси“, по-голямата част от които се съдържат в костите. Останалата по-малка част е в бъбрецитте, черния дроб и панкреаса. Този елемент участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати.

Манганът е необходим за нормалното функциониране на мозъка ни, нервната система и много от ензимните системи на нашето тяло.

Как да си набавим манган?

Като почти всеки друг елемент, и този може да не достига в тялото ни и да се налага да си го набавяме като хапваме в по-големи количества определени храни.

Манганът се счита за основно хранително вещество и може да се намери в семена и пълнозърнести храни, в бобовите растения, ядките (бадеми и пекан, овесени), пълнозърнестия хляб, кафевия ориз, зеленолистните зеленчуци (спанак), ананаса, тъмния шоколад и чаят.

Ползи от мангана

Манганът е от съществено значение за здравето на костите- за развитието и поддържането им. Когато се комбинира с хранителните вещества като калций, цинк и мед, манганът поддържа минералната плътност на костите и може да помогне за намаляване загубата на гръбначна кост при по-възрастни жени. Проучванията показват, че около 50% от жените в постменопауза и 25% от мъжете на 50 или повече години страдат от счупване на кост, свързано с остеопороза.

Едногодишно проучване при жени със слаби кости установява, че приемането на добавки с тези хранителни вещества (манган, калций, цинк и мед), както и витамин D, магнезий и бор, може да подобри костната маса.

Въпреки това, други проучвания показват, че добавките, съдържащи само калций и витамин D, имат подобни ефекти. Затова ролята на мангана за здравето на костите все още се изследва.

Както вече споменахме в началото, манганът е част от антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (SOD), който е много важен антиоксидант.

Антиоксидантите помагат за защита срещу свободните радикали, които са молекули, които могат да причинят увреждане на клетките в тялото ви. Смята се, че свободните радикали допринасят за стареенето, сърдечните заболявания и някои видове рак. SOD специално помага в борбата с отрицателните ефекти на свободните радикали, като превръща супероксида – един от най-опасните свободни радикали в по-малки молекули, които няма как да увредят нашите клетки.

В проучване при 42 мъже се стига до заключението, че ниските нива на SOD и лошият общ антиоксидантен статус могат да играят по-голяма роля в риска от сърдечни заболявания, отколкото общите нива на холестерол или триглицериди. Друго проучване показва, че SOD е по-малко активен при хора с ревматоиден артрит в сравнение с индивиди без това състояние. Ето защо изследователите предполагат, че правилният прием на антиоксидантни хранителни вещества може да намали генерирането на свободни радикали и да подобри антиоксидантния статус.

Изследванията показват още, че SOD е потенциално полезен като терапевтичен агент за възпалителни заболявания.

Доказано е, че комбинирането на манган с глюкозамин и хондроитин може да намали болката при остеоартрит.

Остеоартритът се счита за болест на износване, водеща до загуба на хрущял и болки в ставите. Синовитът, който е възпаление на мембраната вътре в ставите, е критичен двигател на остеоартрит.

В едно проучване при 93 души с остеоартрит, 52% съобщават за подобрение на симптомите след 4 и 6 месеца прием на добавка с манган, глюкозамин и хондроитин. Друго 16-седмично проучване при мъже с хронична болка и дегенеративно ставно заболяване установява, че приемането на добавката помага за намаляване на възпалението, особено в коленете.

Манганът изглежда играе роля в регулирането на кръвната захар

При някои животински видове дефицитът на манган може да доведе до непоносимост към глюкоза, подобна на диабета. Резултатите от проучвания върху хора обаче са смесени. Множество изследвания показват, че хората с диабет имат по-ниски нива на манган в кръвта. Все още се установява дали ниските нива на манган допринасят за развитието на диабет или дали диабетното състояние причинява спад на нивата на манган.

Манганът е силно концентриран в панкреаса. Той участва в производството на инсулин, който премахва захарта от кръвта ви. По този начин манганът може да допринесе за правилната секреция на инсулин и да помогне за стабилизиране на кръвната захар.

Други изследвания показват, че хората с диабет имат по-ниски нива на антиоксидантния ензим манганова супероксид дисмутаза (MnSOD).

Инсултът е водещата причина за епилепсии при възрастни над 35 години. Той се причинява от намален приток на кръв към мозъка. Манганът е известен вазодилататор, което означава, че помага за разширяване на вените за ефективно пренасяне на кръв към тъкани като мозъка. Адекватните нива на манган в тялото ви могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и да намалят риска от някои здравословни състояния като инсулти. В допълнение, част от съдържанието на манган във вашето тяло, се намира в мозъка. Няколко проучвания показват, че нивата на манган може да са по-ниски при индивиди с гърчове. Не е изяснено все още обаче дали гърчовете намаляват нивата на манган в тялото ви или ниските нива причиняват индивидите да бъдат по-податливи на конвулсии.

Манганът помага за храносмилането и използването на протеини и аминокиселини, както и за метаболизма на холестерола и въглехидратите

Манганът помага на тялото ви да използва редица витамини, като холин, тиамин и витамини С и Е и осигурява правилното функциониране на черния дроб.

Много жени страдат от различни симптоми в определени моменти от менструалния си цикъл. Те могат да включват тревожност, спазми, болка, промени в настроението и дори депресия. Изследвания показват, че приемането на манган и калций в комбинация, може да помогне за подобряване на предменструалните (ПМС) симптоми. Едно малко проучване при 10 жени показа, че тези с ниски нива на манган в кръвта, изпитват повече болка и симптоми, свързани с настроението по време на предменструация, без значение колко калций е осигурен. Резултатите обаче са малко неубедителни по отношение на това дали този ефект е от манган,от калций или от комбинацията и от двете.

Манганът е от съществено значение за здравата мозъчна функция и често се използва за лечение на специфични нервни разстройства

Този елемент може да се свърже с невротрансмитери и да стимулира по-бързо или по-ефективно движение на електрически импулси в тялото ни. В резултат на това мозъчната функция може да се подобри.

Внимание!

Тук е времето обаче да отбележим нещо много важно- докато нормалните нива на манган са необходими за функционирането на мозъка ни, твърде много от минерала може да има отрицателни ефекти върху мозъка.

Кои са допустимите нива на манган в тялото ни и какво се случва, ако се предозираме?

Може да получите твърде много манган, като консумирате повече от необходимото количество от 11 мг на ден или като вдишвате (при заваряване например) твърде много от околната среда. Това може да доведе до симптоми, подобни на болестта на Паркинсон, като треперене, забавени движения, мускулна ригидност и лош баланс.

Манганът играе роля в производството на тироксин. Тироксинът е жизненоважен хормон, допринасящ за нормалната функция на вашата щитовидна жлеза, който ви помага да поддържате добър апетит, правилен метаболизъм, нормално тегло и максимална ефективност на органите. В резултат на това дефицитът на манган може да допринесе за хипотиреоидно състояние, което може да причини наддаване на тегло и хормонален дисбаланс.

Манганът е важен в процеса на зарастване на рани.

Зарастването на рани изисква повишено производство на колаген. Манганът от своя страна е необходим за производството на аминокиселината пролин, която е от съществено значение за образуването на колаген и заздравяването на рани в човешките кожни клетки.

Ранни изследвания показват, че прилагането на манган, калций и цинк върху хронични рани в продължение на 12 седмици, може да подобри заздравяването им.

Дозировка

Препоръката е за 1,8–2,3 мг на ден. За деца се различава в зависимост от възрастта. Безопасното количество за тийнейджъри на 19 или по-малко години е 9 мг на ден или дори по-малко. Допустимото горно ниво на прием (UL) е 11 мг на ден за възрастни, от 19 години нагоре.

Подобно на цинка, медта, селена и желязото, манганът се счита за тежък метал и прекомерната му консумация може да бъде опасна.

Здрав човек с функциониращ черен дроб и бъбреци трябва да може да отдели излишъка от елемента. Хората с чернодробно или бъбречно заболяване обаче трябва да бъдат внимателни с приема.

Изследвания още установяват, че хората с желязодефицитна анемия могат да абсорбират повече манган. Следователно такива хора трябва да внимават за консумацията на минерала.

Натрупването на манган може да причини увреждане на белите дробове, черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

Повечето хора, които приемат манган от храната, не трябва да се притесняват от прекомерна консумация.

Тъй като манганът се намира в много от храните в нашата ежедневна диета, съобщенията за дефицит на манган са сравнително редки.

Какви симптоми могат да се появят при недостиг на манган?

  • Бавен или нарушен растеж на костите

  • Скелетни дефекти

  • Ниска плодовитост

  • Нарушен глюкозен толеранс- състояние между нормалното поддържане на глюкозата и диабета

  • Нарушен метаболизъм на въглехидрати и мазнини

Хората със следните медицински състояния могат да имат по-ниски нива на манган:

  • Епилепсия
  • Остеопороза
  • Диабет
  • Екзокринна панкреатична недостатъчност (неспособност за смилане на храна поради дефицит на храносмилателни ензими, произвеждани от панкреаса)
  • Хора, които са на хемодиализа
  • Деца с болест на Perthes (рядко състояние, при което кръвопотокът към бедрената кост е нарушен)
  • Деца с фенилкетонурия (наследствено заболяване, при което нивата на фенилаланин в кръвта са повишени)

Как да установим нивата на манган в тялото ни?

Нивата на манган в кръвта ни могат да бъдат оценени с помощта на прост кръвен тест. За да извърши теста, вашият лекар ще трябва да вземе кръвна проба от вената на ръката ви.

Нормалният референтен диапазон за манган при възрастни е между 4,7 и 18,3 нанограма на милилитър (ng/mL). Винаги трябва да използвате референтните граници, предоставени с вашия лабораторен доклад, когато интерпретирате вашите резултати.

Изследвания при животни показват, че дефицитът на манган може да причини:

  • Извит гръбнак
  • По-къси и по-дебели крайници
  • Уголемени стави
  • Бременните животни раждат потомство, което има значителни проблеми с движението- липса на координация и стабилност.

Важно- желязо в комбинация с манган

Доказано е, че богатите на желязо храни или добавки намаляват усвояването на манган. Фосфорът и калцият също могат да намалят усвояването на манган, но в по-ниско количество в сравнение с желязото.

Токсичност

Въпреки че е от съществено значение за много важни телесни функции, манганът може да бъде токсичен в големи количества. Инхалираната манганова токсичност е опасна за някои работници- заварчици и топилници, които са изложени на прах или аерозоли, съдържащи манган. Вдишаният манган може да причини възпаление на белите дробове. Симптомите могат да включват кашлица и бронхит. Токсичен ефект на мангана може да се наблюдава и тогава, когато нивата му в питейната вода са твърде високи.

Манганът също може да има невротоксичен ефект в големи количества. Симптомите включват психологически смущения и намалена двигателна функция.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.