×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете какъв е вкусът на една прясно откъсната ягода, нали? Със сигурност не може да го сравните с този на ягодите в хладилника ви от вчера. Питали ли сте се на какво се дължи това?

Силният, ярък вкус е в резултат от действието на т.нар. нуклеотиди - природни вещества, усилващи рецепторите и вкусовите възприятия. Когато съхраняваме храната по-дълго време, вкусовите и качества намаляват. Японски учени обаче са разбрали как да я освежат отново. Това се случва с помощта на сушени водорасли, наречени комбу. Тези водорасли съдържат глутаминова киселина.

През 1909 година един японски професор се сдобива с патент за производство на солта на тази киселина, наречена натриев глутамат. Тази „добавка“ се появява на пазара под името “душата на вкуса”. Именно това вещество активирало пето вкусово усещане, наречено умами. Това пето усещане се нарежда след добре познатите ни сладко, солено, кисело и горчиво и е определяно още като „вкусът на вкуса“- то прави храната неустоимо апетитна и ни кара да искаме още и още.

В тази статия ще ви запознаем именно с това вещество и до колко можем да му се доверим, тъй като изследвания сочат, че то е доста вредно. Натриевият глутамат е най-използваната добавка след захарта и солта. Ще го срещнете в много от продуктите, които пазарувате- месни и тестени изделия, почти всякакви полуфабрикати, сладкиши, сухи и консервирани супи, кубчета бульони, чипс, царевични пръчици, салатни дресинги, всякакви замразени ястия и т.н. Натриевият глутамат върху хранителните продукти се обозначава с Е621.

Относно вече споменатите по-горе водорасли, извличането на глутамат от тях се оказва твърде трудна задача, затова към днешна дата са открити синтетични методи за добив. Така натуралният глутамат се замества от изкуствен продукт. За причината можете сами да се досетите - синтетичният продукт е многократно по-евтин. От 1909 г. до средата на 60-те години на миналия век глутаматът се е извличал чрез хидролиза на пшеничен глутен. После, до средата на 70-те години, се използва химичен синтез от акрилонитрил (съединение, използвано за производство на пластмаса). В по-ново време натриевият глутамат се произвежда чрез ферментация на нишесте, захарно цвекло, захарна тръстика или меласа. Днес натриевият глутамат се произвежда основно чрез микробиологичен синтез, тоест с помощта на бактерии.

Натриевият глутамат може да срещнете по етикетите и като MSG (абревиатурата му на английски). Бъдете внимателни и за следното- ако хранителен продукт има съставки като „хидролизиран растителен протеин“, естествени аромати " или "екстракт от Kombu ", тогава глутаматът присъства и в тази храна и то в не малко количество.

Цветът на Е621 е бял или леко жълт. Това вещество няма вкус и мирис и е бързо разтворимо във вода. Наричат го перфектния овкусител, който обаче не е никак перфектен за здравето ни. В Япония и Тайланд употребата му е шест пъти по-висока от европейската. Интересен и неприятен факт е, че натриевият глутамат се използва в психиатрията, за да превъзбуди клетките на мозъка и дори да промени гените, които влияят на вкусовите чувства. Това вещество е особено известно в Америка и с негова помощ там се купуват повече храни, но същевременно е забранено за употреба в Норвегия и Австралия. Изследвания с мишки, в чиято храна е добавен натриев глутамат, доказват, че той води до ослепяване на животните.

До какво води употребата на Е621?

  • увеличаване на апетита

  • преяждане и наднормено тегло

  • гадене и диария

  • дефицит на внимание

  • унесеност, главоболие и мигрена

  • нарушение на зрението

  • нарушения в хормоналния баланс

  • сърцебиене

  • загуба на паметта

  • Е621 въздейства върху рецепторите на езика, които с течение на времето затрудняват вкусовото разбиране за храната

 Важно е да отбележим:

Глутаминовата киселина е една от 20-те аминокиселини, от които всички организми на планетата синтезират необходимите им белтъци.Глутаминовата киселина не е есенциална — организмът ни я синтезира винаги когато му е необходима, а това се случва често. Това обаче може да стане само при строго определени количества и строго контролирани от тялото механизми. Изкуствено добавяният към храните глутамат не се вписва по никакъв начин в тези механизми.

Мононатриевият глутамат е невротрансмитер. Той се намира естествено в човешкото тяло и е отговорен, заедно с други невротрансмитери (като аспарагиновата киселина) за правилното функциониране на нервната система. Следователно, за правилното функциониране на мозъка и вътрешните органи е абсолютно необходимо да има балансирано ниво на концентрацията им в тялото.

Много храни, като соя и домати, съдържат високи нива на естествен глутамат

Всички вътрешни органи в нашето тяло съдържат глутаматни рецептори, т.е. те реагират специфично на присъствието на глутамат. Свръхстимулацията на тези рецептори (в мозъка или други органи) води до много вътрешни дисбаланси и здравословни проблеми.

Глутаматът „убива“ невроните. Той не ни е нито необходим, нито безопасен. Е621 заблуждава мозъка и ви кара да мислите, че храната има невероятен вкус, а тя всъщност е изключително некачествена- производителите използват некачествени съставки в продукта, които обаче имат „топ“ вкус.

По последни данни, за безвредната доза за тялото на възрастен се води 1-1,5 грама дневно, а за дете - не повече от половин грам. Затова максимално избягвайте нездравословната пакетирана храна, в чиито състав виждате Е621.

Коментари (1)

    • Monyo Angelov
    • 2024-02-25 20:28:09
    Може ли да посочите някакви източници на информация за статията. Ако може и изследвания които потвърждават изброените странични ефекти.

    Здравейте, 

    За публикацията е използвана информация от тук

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952072/

    Поздрави, 

    Екипът на revita.bg

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.