×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Болки в ставите и костите


Човешкото тяло работи 24 часа в денонощието. При едно отклонение от нормалните му функции може да се стигне до цялостно объркване на този „работен процес“, а от там и до силни болки. Когато става въпрос за болезнено усещане по тялото, най-често засегнатите зони са костите, ставите и мускулите. В случай че става въпрос за травма, дискомфортът е временно явление и постепенно отшумява. Какво се прави обаче, ако болките са постоянни? Отговор на този въпрос ще търсим в редовете по-долу.

На какво се дължи постоянният дискомфорт в ставите и костите?

Тези две части от човешкото тяло са в постоянна функционална и физическа връзка. Много често при проблем в ставната зона, болката се усеща по цялата кост и обратно. Откриването на конкретната причина за появилия се дискомфорт е от съществено значение за ефективното лечение. Тази задача обаче не е лесна дори за специалистите в сферата на ортопедията, травматологията, ревматологията и която и да е друга област от медицината. Въпреки това, съществуват, определяни като най-често срещани причини за подобен симптом, а именно:

  • неизлекувана травма;
  • възпалителен процес;
  • намалена костна плътност;
  • изкривяване;
  • обездвижване;
  • нездравословен начин на живот;
  • автоимунно заболяване;
  • инфекция;
  • тежко физическо изтощение;
  • неправилно изпълнение на упражнения;
  • невродегенеративно увреждане и други.

Най-често срещаните случаи на постоянни ставни болки и дискомфорт в костите

По неофициални данни пациентите обикновено се оплакват от намалена двигателна способност, скованост и болезнено усещане при ходене в следните зони на тялото:

  • тазобедрена става;
  • раменна става;
  • крака;
  • ръце;
  • мускули;
  • гръб и кръст;
  • рамене.

Как се лекуват? 

Няма универсално лечение за постоянни ставни болки и тези в костите. Такова може да назначи само медицинско лице и то след щателни прегледи и точно поставена диагноза. Това не означава, че не съществуват облекчаващи природни и безвредни средства за подобен тип симптоми в костите и сухожилията. Традиционно се препоръчва прием на:

  • билки: коприва, златна пръчица, глухарче, жълт кантарион, липа и други;
  • витамини: В6, D, С, Е;
  • минерали: магнезий, калций, цинк;
  • бромелаин, колаген, хиалуронова киселина, глюкозамин.

При редовни болезнени усещания в областта на крайниците или която и да е друга двигателна част на тялото е необходимо веднага да се обърнете към лекуващия си лекар. Той най-добре ще прецени коя е подходящата за вас терапия и формула за облекчаване на симптомите.

Дефицитът на витамин D3 - друга причина за болките в тялото

В много от случаите причина за болките е и дефицитът на един витамин с ключова роля за редица процеси в организма. Става въпрос за витамин D3, който не достига при много хора и чиято липса води до сериозни проблеми с костите и ставите.

В повечето случаи причината за липсата на витамин Д се отнася не толкова до възрастта, колкото до храненето, нивото на активност, телесното тегло, професията. Така например, ако по цял ден седите пред компютъра, няма защо да се чудите откъде идва напрежението в гърба и врата или сковаността след ставане от сън. Тези проблеми са нормално следствие от уседналия начин на живот, който водите. Според много съвременни изследвания, недостигът на витамин D влияе пряко върху костите и ставите, а ако продължи дълго във времето, може да причини артрит и да влоши състоянието на костите.   

Как да си набавите витамин D3? Най-добрият начин да поддържате оптималните му нива в организма, е чрез слънцето. Достатъчно е да прекарвате само 10-15 минути на ден на естествена слънчева светлина, за да си набавяте необходимите количества. Но през есента и особено през зимата, слънчевата светлина не е достатъчна. За живеещите в географски ширини с постоянно суров климат, е още по-трудно да си набавят необходимите количества витамин Д. 

Витамин D се съдържа в сьомгата, скумрията, яйчните жълтъци, гъбите и др., но общо взето храните, в които се среща не са много, а количествата му в повечето от тях – са недостатъчни. Затова при болки в гърба и ставите, най-добрият вариант е да си направите тест за определяне нивата на витамина в организма и ако те са ниски, да започнете прием на добавка с витамин D3.

Болките в гърба и кръста може да сигнализират за остеопороза

Остеопорозата се класифицира като прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, характеризиращо се с понижена костна плътност и силна податливост на костите към фрактури. Положението често се усложнява допълнително от износването и разкъсването на хрущялите, предпазващ костите от триене. Това рефлектира в ограничаване на подвижността и болки при движение.

Други фактори, засягащи здравето на костите са пол, възраст, генетична предразположеност, проблеми с теглото, ниска физическа активност, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лошо хранене. Дългосрочният дефицит на калций и витамин D3 също може да е причина за намаляване плътността на костната тъкан.

Някои от методите за превенция на остеопороза, са редовното движение, както и консумацията на храни, подобряващи здравето на костите. Тютюнопушенето трябва да се избягва, а алкохолът да се ограничи най-много до 2 питиета дневно. Не на последно място, дневното меню трябва да включва достатъчни количества калций и витамин D – хранителни вещества, чието положително влияние върху костите е 100% доказано.

В заключение

Има няколко прости начини, с помощта на които да запазим здравето на костите и ставите си в добро състояние. На първо място, трябва да се стремим към баланс в храненето. Важно е да откриваме потенциалните хранителни пропуски в диетата си, стараейки се да ги попълним преди да се стигне до хронична липса на даден елемент. Осъзнаването, че постоянният баланс на ценните витамини и минерали в организма е огромна крачка към по-добро здраве, е в основата на успеха. Те, разбира се трябва да бъдат комбинирани и с останалите компоненти на здравословния живот – достатъчно движение, нормално тегло, пълноценен сън, избягване на стреса и злоупотребата с цигари и алкохол. Конкретно за здравето на костите, обществото трябва възможно най-бързо да се отърси от широко разпространеното доскоро схващане, че остеопорозата  засяга предимно жени след менопаузата. Грижата за здравето на костите трябва да е приоритет както за младите, така и за по-възрастните представители на двата пола. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.