×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Витамин Д


Недостигът на определени витамини в тялото води до така нареченото състояние на хиповитаминоза. Едно от най-сериозните й проявления се изразява в липса на добре познатия витамин Д. Кога ниските му стойности в организма са фатални и могат ли да доведат до определени болести, а дори и латентен изход? С това и с други детайли относно витамин Д ще се запознаем в следващите редове. Останете с нас, за да разберете какво се случва с тялото при наличие на съществена липса от този важен за редица биохимични и физиологични процеси микроелемент.


Какво представлява витамин Д?

Той е познат още и под името витаминът на слънцето. В действителност, основният му източник е естествената слънчева светлина. Това е и начинът, по който човешкото тяло самостоятелно го произвежда. Когато се излагаме на слънце, организмът ни започва да произвежда този важен микроелемент. Без достатъчно естествена слънчева светлина обаче процесът по естественото му набавяне в тялото се прекъсва.  Ето защо много често специалистите съветват да се прибягва до хранителни добавки, главно с наличие на витамин Д3 – най-лесната за усвояване и препоръчителна негова форма, характерна с произхода си, а именно от растителни източници. 


За какво е необходим?

Самоцелното набавяне с него е безсмислено, когато не сме наясно с функциите и ролята му за нашето пълноценно здравословно състояние. Ето защо е важно да определим неговите основни свойства и ползи:

  • спомага за нормалния растеж, особено за малките деца;

  • подпомага поддържането на здрава костна система и зъби;

  • предпазва от редица заболявания като атеросклероза, проблеми, свързани със сърдечния мускул и кръвоносните съдове, а също така и от депресия, наднормено тегло и влошаване на нашето зрение;

  • намалява риска от отключване на редица хронични заболявания – хипертония, диабет, множествена склероза, а дори и поява на туморни образувания;

  • подобрява защитните сили на имунната система;

  • облекчава кожни проблеми от различен тип – акне, екзема, атипичен дерматит;

  • съдейства за изграждането на здрави клетки и подпомага възстановяването на увредените такива;

  • спомага за правилното усвояване на редица минерали и главно на калция.


Симптоми при липса на витамин Д

При липса на този микроелемент ще изпитате почти веднага определен набор от симптоми. Все пак, преди да предприемете каквито и да е действия срещу проблема, важно е да се изследвате, за да се установят какви са неговите стойности във вашия организъм. Съществува определена норма, според която налице е липса на витамин Д при 20 ng / ml (50 nmol / L в кръвната плазма. Тогава вероятно ще изпитате следните симптоми:

  • хронична умора;

  • спад в когнитивните способности;

  • нетипични болки по тялото с неясен произход;

  • отслабване на мускулатурата и костите;

  • първи признаци на депресия;

  • косопад;

  • спад в имунната система и бързо разболяване от вирусни инфекции;

  • световъртеж и дезориентация;

  • обилно изпотяване.


Какви са рисковете при липса на витамин Д?

Такива са налични и при възрастни, и при деца. За по-малките обаче е по-сериозна липсата или достигането на ниски нива на веществото в тялото. Причината е, че той им е необходим за растежа, а и за правилното усвояване на калция, което пък води до здрава и правилно развита костна система. При дефицит детските кости стават по-меки и податливи на травми. Много често се стига и до рахит. Друго сериозно заболяване, което може да се отключи при липса на витамин Д е астмата. Обикновено в тези случаи тя е придружена и с редица алергии, включително и хранителни. Традиционно обаче основното лечение представлява нищо друго освен скоростно набавяне с витамин Д. Терапията включва както слънчеви бани, така и прием на хранителни добавки. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.