×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Вегетарианска диета


Спазването на вегетарианска и веганска диета спомага за балансиране на чревната микрофлора и потискане растежа на патогенни микроорганизми в червата. До този извод са стигнали немски учени от Университетската болница в Тюбинген (Германия). Те са анализирали фекалните проби на 144 вегетарианци и 105 вегани. Оказало се, че хората, които се придържат към диета с повече фибри, са с по-ниско ниво на рН в изпражненията. В такива условия злокачествените бактерии не могат да се развиват.

„При хората с наднормено тегло и наблягащите на месото и млечните продукти, рН на чревната микрофлора е по-високо, което стимулира растежа на болестотворни бактерии. Установихме още, че ако консумацията на фибри се увеличи, рН на чревната микрофлора се нормализира”, се посочва в доклада на немските изследователи. Те са категорични също, че ако месото и месните продукти присъстват често в диетата, трябва да се приемат пробиотични храни и/или добавки.

В дебелото черво може да се открие огромно количество бактерии – 10 пъти повече от общото количество на клетките в човешкия организъм. Главната функция на „приятелските“, обитаващи колона, е вторично храносмилане или с други суми смилане на онези остатъци от храната, които не са били усвоени в стомаха и в тънките черва. Това означава, че полезните чревни бактерии играят важна роля за снабдяването на организма с полезни хранителни вещества.

 

Балансирано и здравословно хранене

Разнообразната диета е ключът към балансираното и здравословно хранене. Този подход е особено важен за вегетарианците и веганите, тъй като с изключение на някои продукти, като например тофу, конопено семе и киноа, растителните храни съдържат твърде малки количества от необходимите на организма аминокиселини. Освен това, вегетарианското общество препоръчва на всички, които се придържат към растителна диета, да приемат допълнително калций, витамин D3 и витамин B12 под формата на добавки.

 

Какво трябва да се консумира – примерно меню

  • 2-4 порции зеленчуци, плюс 2-3 порции зеленчуци от група „зелени листни";
  • 6-8 порции макарони, ориз или обогатени с витамини зърнени закуски;
  • 2-3 порции бобови или белтъчни продукти;
  • 1-2 порции орехи или семки;
  • 1-2 порции плодове, плюс 1-2 порции ошав;
  • 3 порции обогатено с витамини соево мляко;
  • 8 или повече чаши вода.

 

Витамини и минерали (само за възрастни)

  • Витамин B12 - 2.4 мкг (микрограма) на ден;
  • Витамин D - 5 мкг (микрограма) на ден;
  • Калций - 600 мг (милиграма) на ден.

 

Зелени листни зеленчуци и ошав

На зелените листни зеленчуци се обръща особено внимание във вегетарианската диета, тъй като са богат растителен източник на калций, витамин C, бета каротин и целулоза.

Ошавът също присъства често във вегетарианското меню. Той има високо съдържание на полезни микроелементи и целулоза, и съдържа почти шест пъти повече желязо от свежите плодове.

 

Източници на растителни белтъчини

 

Зърнени храни и ориз

Пшеница, елда, ечемик, царевица, просо, мюсли, ръж, киноа и див ориз.

 

„Немлечни" млечни продукти

Соево мляко, бадемово мляко, оризово мляко и соев кашкавал.

 

Ядки и семена

Ядки: бадем, бразилски орех, кашу, лешник, макадамия, фъстък, орех пекан, кедрови ядки, шам-фъстък, сладък кестен и гръцки орех.

Семена: макови, тиквени, слънчогледови, ленени и сусамови.

Бобови: грах, фасул и леща.

 

Тофу

Истинско кулинарно чудо, което макар че е безвкусно, попива лесно вкуса и аромата на останалите продукти. Тофуто може да бъде обикновено, пушено или мариновано, а също така твърдо или меко. То съдържа големи количества белтъчини, витамини и калций. Твърдото тофу се използва като заместител на месо, а с мекото може да се приготвят супи и салати.

 

Пшеничен протеин

Пшеничният протеин е важна част от вегетарианската диета. Той може да се приготвя по много различни начини и е добра алтернатива на соевите заместители на месо.

 

Печене на тестени храни със заместители на яйца

Заместителите на яйца се продават в специализираните магазини, но ако се затруднявате да намерите фабричен вариант, този продукт може лесно да бъде приготвен в домашни условия. Необходимо е само да се смеси една супена лъжица соево брашно или нишесте с две супени лъжици вода. Ако рецептата вече съдържа тези съставки, вместо яйце може да се използва 25 грама смачкано на пюре тофу.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.