×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Всички знаем за ползите от витамините и тялото ни се нуждае от тях. Но един специален витамин от B-групата може да навигира настроенията и да ни предпази от подводни камъни на депресията



Витамин В6 има редица полезни свойства за организма ни и ако го поддържаме в добри нива, ще се чувстваме в отлична форма, като държим далеч болестите и отпадналостта. Витамин В6, известен също като пиридоксин, е водоразтворим и е необходим на организма ни за няколко функции. Той е полезен за здравето на мозъка и за подобряване на настроението. Играе важна роля за регулиране на емоционалното ни състояние. Това е така, защото той участва в образуването на невротрансмитерите, които регулират емоциите, включително серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина. Витамин В6 може да играе роля и за намаляване на високите нива на хомоцистеин в кръвта, които са свързани с депресията и други психиатрични проблеми. Няколко проучвания показват, че депресивните симптоми се свързват с липсата на витамин В6, което е по-често срещано при по-възрастните хора.

Витамин В6 е незаменим, което означава, че организмът ни не може да го произвежда сам и трябва да си го набавяме от външни източници - храна или хранителни добавки.

Ето кои са и другите ползи, с които може да се похвали

ВАЖЕН ЗА ИМУНИТЕТА

В6 играе решаваща роля в различни аспекти на имунното здраве, включително чревната имунна регулация, производството на имунни клетки, регулирането на възпаленията и производството на антитела. Здравето на чревния микробиом влияе върху здравето на имунната система, а В6 изглежда оказва влияние върху формирането на чревните бактерии. Някои проучвания показват, че приемането на витамина чрез храна или добавки може да подобри някои аспекти на имунната функция при хора с дефицит на В6.

ПРЕДОТВРАТЯВА ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Гаденето и повръщането през първите месеци на бременността засягат около 50% от бременните жени. Тук приема на В6 може да помогне. Много хора получават достатъчно от него въпреки диетите, но при други витаминът е в дефицит. Нормалното ниво на В6 в организма е важно, тъй като участва в образуването на хемоглобина и заради това може да предотврати появата на анемия или да участва за нейното лечение. Хемоглобинът е белтък, който доставя кислород на клетките. При ниските му  нива, клетките нямат достатъчно кислород, при което човек се чувства уморен. Проучвания свързват ниското ниво на В6 за развитие на анемия, най-вече при бременни жени.

ПОЛЕЗЕН ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА СИМПТОМИТЕ НА ПМС

Тримесечно проучване при над 60 жени в предменопауза установява, че приемът на 50 mg витамин В6 дневно подобрява симптомите на ПМС - депресия, раздразнителност и умора - с 69 %.

Друго малко проучване установява, че 50 mg витамин В6 заедно с 200 mg магнезий на ден значително намаляват симптомите на ПМС, включително промените в настроението, раздразнителността и тревожността, в рамките на един менструален цикъл.

РАБОТИ СРЕЩУ СЪРДЕЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Изследванията показват, че при хората с ниски нива на витамин В6 в кръвта рискът от сърдечно заболяване е почти двойно по-висок в сравнение с тези с по-високи нива на витамина. Това вероятно се дължи на ролята на В6 за намаляване на повишените нива на хомоцистеин, свързани с редица болестни процеси, включително сърдечни заболявания. Витамин В6 работи с други два витамина от група В – В12 и фолиева киселина (В9) – за намаляване на нивата на хомоцистеин. В противен случай опасността от инфаркти, инсулти и атеросклероза е по-голяма.

ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ И ПРЕДОТВРАТЯВА ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Витамин В6 може да играе роля в предотвратяването на очни заболявания, особено на вид загуба на зрението, която засяга по-възрастните хора, като макулната дегенерация. Изследванията също така свързват ниските нива на витамин В6 в кръвта със заболявания на очите, които блокират вените, свързващи се с ретината.

КАК ДА СИ НАБАВИМ ВИТАМИН В6

Витамин В6 е леснодостъпен в храната и в добавките. Храните с най-голямо съдържание на В6 са фъстъци, пиле, овесени ядки, спанак, зелен фасул и портокал. В балансираната си диета можем също така да включим пуешко месо, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани, които ще поддържат добри нива на витамина в организма ни.

Ако някой не е в състояние да консумира достатъчно витамин В6 чрез диетата си, той може да обмисли приемането на добавки. В момента препоръчителната дневна доза за В6 е 1,3-1,7 mg за възрастни над 19 години. Консултирайте се с вашия лекар преди да вземете каквито и да е добавки, тъй като той ще ви помогне да определите точната доза за вас.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Ралица Евгениева

По образование икономист, по професия журналист, по призвание майка, по душа творец и мечтател.

С над 10-годишен опит в журналистиката, нито една от медиите не ми е чужда: вестници, списания, телевизия, радио и интернет информационни сайтове.

Обичам да пиша за различни неща, но здравословният начин на живот ми е любимата тема. Чета много и съм любопитна да знам всичко!

Продуктът беше успешно добавен в любими.