Search
Филтрирай по...

Аутизъм

Аутизмът представлява сериозно отклонение в поведението, което започва в ранна детска възраст (обикновено преди третата година). Въпреки че се наблюдават вариации в симптомите и сериозността на заболяването, всички те засягат способността на детето да общува с околните.

Наблюдава се постоянно увеличаване на броя на болните от аутизъм. Все още не е открит метод за излекуване на това заболяване, но ранната му диагностика и лечение може значително да подобри състоянието на болното дете. Страдащите от аутизъм имат проблеми в три важни сфери на развитие – социално взаимодействие, език и поведение. Тежката форма на болестта е свързана с пълна неспособност за общуване с околните.

При някои деца симптомите се проявяват още в ранното детство, докато при други те настъпват след първите няколко месеца или години. Въпреки различието в проявите на аутизма, най-често срещаните симптоми при детето включват:

 • не отговаря на името си
 • осъществява слаб зрителен контакт
 • понякога сякаш не ви слуша като говорите
 • съпротивлява се на държане и гушкане
 • предпочита да си играе само – в негов „собствен свят”
 • проговаря след втората година, има голямо изоставане и в други сфери на развитие
 • загубва вече придобитата способност да изговаря думи или изречения
 • не може да започне или да поддържа разговор
 • изпълнява повтарящи се движения като полюшване, въртене, пляскане с ръце
 • става неуравновесено от най-малките промени в установените порядки
 • може да бъде необичайно чувствително към светлина, звук и докосване и слабо чувствително към болка

С напредване на възрастта при някои деца с аутизъм поведенческите проблеми намаляват и те започват да водят почти нормален начин на живот. При други, обаче, проблемите с общуването и говора се задълбочават. Повечето деца с аутизъм усвояват трудно нови умения. Малка част от тях са истински гении в определени области като изобразителното изкуство, музиката, математиката.

Не е ясна точната причина за появата на аутизма. Предполага се, че той може да е резултат от наличието на наследствени фактори, влиянието на средата (вирусни инфекции, замърсяване на въздуха, др.) Все още се проучва вероятността някои от ваксините, прилагани в ранна детска възраст да са причината за появата на аутизма.

Лечението на аутизма е свързано с присъединяването към програми за подпомагане на децата с говорни или поведенчески проблеми, приема на някои лекарства, които облекчават симптомите (напр. антидепресанти), специална диета (ограничаване на алергените, диета без глутен и казеин, прием на витамини А, С, В6, В12, магнезий, фолиева киселина, омега-3 мастна киселина).

2 thoughts on “Аутизъм”

 1. Сехер Исуф

  Здравейте, какви добавки бихте препоръча ли за детенце на 5 год с аутизъм.?.благодаря…

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Препоръчва се продуктът Ефа Бленд За Деца и Мултивитамини за деца – Мореплаватели или Алайв. Необходимо е личният лекар да е запознат с всяко допълнително лекарство или хранителна добавка.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top