×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Наричан още: А Витамин, Ретинол (Витамин А)

Витамин А е мастноразтворим витамин с четири основни функции в тялото:
  1.  Подпомага нормалното клетъчно възпроизвеждане - процесът се нарича диференциация (много е вероятно клетките, които не се диференцират правилно, да претърпяват преканцерозни изменения).
  2. Необходим е за зрението. Витамин А поддържа здрави клетките в различните структури на окото и е нужен за преобразуването на светлината в нервни сигнали в ретината.
  3.  Необходим е за нормалния растеж и развитие на ембриона и на зародиша, повлиявайки на гените, които определят последващото развитие на органите в ембрионалния стадий.
  4. Необходим за нормалната репродуктивна функция, влияе върху функцията и развитието на спермата, яйчниците, плацентата.

Анемия и дефицит на витамин А:

Дефицитът на витамин А може да доведе до анемия, допълнителното приемане на витамина може да възстанови нормалните нива и да смекчи симптомите.

Детски болести

Високи дози на витамин А могат да бъдат използвани за третиране на морбили (дребна шарка) или варицела (лещенка), но само под лекарски контрол. Витамин А има важна роля  за правилната функция на имунната система, той успено се използва за профилактика и третиране на морбили (дребна шарка) и варицела (лещенка).

Муковисцидоза (Кистична фиброза)

Малабсорбцията на мазнините, асоцираща се с кистична фиброза, често води до дефицит на мастноразтворимите витамини като витамин А. Допълнителното приемане на витамина може да неутрализира дефицита.

Инфекция

Посетете лекар за преценяване на възможен дефицит. Витамин А има важна роля за правилната функция на имунната система и благоприятства мукозните мембрани, включително и в белите дробове, като предотвратява навлизането на микроорганизми.

Левкоплакия

Витамин А се сочи като ефективен в борбата с левкоплакията.

Морбили (дребна шарка) и дефицит на витамин А

В развиващите се страни, в които дефицитът на витамин А е често срещан, профилактика с допълнителен прием на витамин А намалява риска от смърт при деца с дребна шарка.

Хемералопия (Кокоша слепота)

Кокошата слепота може да бъде ранен сигнал за дефицит на витамин А. Лекарите често препоръчват допълнителен прием на витамин А на ден, за да отстранят дефицита.

Глутенова ентеропатия (цьолиакия) и дефицит на витамин А

Дефицитът на витамин А може да е в резултат на глутенова ентеропатия (цьолиакия), като в такъв случай от полза е допълнително приемане на витамин А или инжектирането му.

Сърдечен удар

Приемането на витамин А може да намали риска от сърдечен удар и да намали последствията при хора, претърпели сърдечен удар.

Функция на имунната система

Витамин А има важна роля за функцията на имунната система и благоприятства мукозните мембрани, включително и в белите дробове, като предотвратява навлизането на микроорганизми.

Хиперменореа

Според изследване, жени с хиперменореа, които приемат витамин А, имали значително подобрение или пълно нормализиране на обема на кръвозагубата.

Пептична язва

Витамин А е необходим за лечение на обвивката на стомаха и червата. Според проучване, допълнителният прием на витамин С благоприятства излекуването на малка група хора със стомашна язва.

Остра дребна шарка (морбили)

Две изследвания върху деца с остра дребна шарка показват, че допълнителният прием на високи дози витамин А ускорява лечението, намалява усложненията и смърността, в следствие от пневмония.

Заздравяване на рани

Витамин А има важна роля за заздравяването на рани и е от полза както за вътрешен прием, така и за външно нанасяне.

Резултат от цитонамазка извън нормите

Жените, които не приемат достатъчно витамин А, са с повишен риск от цервикалната дисплазия, въпреки че има малко изследвания върху лечението с витамин А.

Акне вулгарис

Под лекарско наблюдение, големи количества витамин А могат да бъдат използвани успешно за лечение на тежко акне. Обикновено обаче, акнето се появява отново при прекъсване на третирането.

Отказване от алкохола

Заради потенциалните вреди върху черния дроб, справянето с дефицита на витамин А, често срещано при алкохолиците, изисква лекарско наблюдение на функцията на черния дроб.

Конюнктивит и блефарит

Дефицит на витамин се наблюдава при хора с хроничен конюктивит, но не е доказано, че допълният прием на витамин А ще подобри състоянието.

Болест на Крон

Витамин А е необходим за растежа и възтановяването на клетките на тънкото и дебелото черво и може да подобри симптомите при хора с болестта на Крон.

Диария

Само при случай на маласорбция, витамин А трябва да бъде използван за лечение на диария, защото няма ефект или повишава риска от диария при добре хранени деца.

Гастрит

Витамин А намалява размера на язвата и болката при хора с язва и може да благоприятсва лечението на гастрит. Гуша Нивата на витамин А са по-ниски при страдащи от гуша. Комбинация от витамин С, витамин Е и бета каротин предпазва от образуване на гуша при наличие на йоден дефицит при някои изследвания.

В помощ при ХИВ и СПИН

Дефицитът на витамин А е често срещан при инфектирани с ХИВ, а ниски нива на витамина се асоцират с по-голяма сериозност на болестта. Посъветвайте се с лекар дали витамин А е подходящ за Вас.

Хипотиреоидизъм

На страдащите от хипотиреоидизъм може да им е увредена сбособността на превръщат бета-каротина във витамин А. Поради тази причина лекарите препоръчват допълнително приемане на витамин А.

Преди и след хирургическа намеса

Нанасян външно, витамин А може да ускори заздравяването на рани и да смекчи формирането на белези при пациенти, употребяващи кортикостероиди, които обикновено забавят лечението на раните.

Предменструален синдром

Много високи количества витамин А намаляват предменструалните симптоми според някои изследвания.

Сърповидно-клетъчна анемия

Пациенти със сърповидно-клетъчна анемия имат тендеция към ниски нива на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали. Допълнителен прием на витамин А може да отстрани дефицита.

Диабет тип I

(Селен, витамин С, витамин Е) Комбинацията от антиоксидантите - селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се посочва като благопритно влияеща върху диабетната ретинопатия.

Диабет тип I и диабетна ретинопатия

(Селен, витамин С, витамин Е) Антиоксидантни вещества, включващи селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се борят срещу свободните радикали, асоциращи се с диабетната ретинопатия.

Диабет тип I и диабетна невропатия

(Селен, витамин С, витамин Е) Комбинацията от антиоксидантите - селен, витамин А, витамин С и витамин Е, се посочва като благопритно влияеща върху диабетната ретинопатия.

Инфекция на пикочните пътища

Дефицитът на витамин А увеличава риска от много инфекции, допълнителният му прием може да възтанови нивата му и да благоприятства имунната система.

Вагинит

Някои лекари препоръчват вагинално поставяне на витамин А за подобряване на чистотата на вагиналните клетки и за подобряване на функцията на локалните имунни клетки.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.