Противно на общоприетото мнение, ензимите са от значение не само за храносмилането! Те са важен фактор за много процеси – поддържат здравословния възпалителен отговор, имунитета, нивата на енергия, нормалното състояние на кожата и още много други!
Ензимите идват от храната, но също така биват произвеждани от тялото. Лошата новина е, че с годините производството им значително намалява, като до към 50-годишна възраст тялото произвежда само едва половината от необходимите ензими. В случай, че страдате от цьолиакия, циститна фиброза или панкреатит, то най-вероятно недостигът на ензими е доста тежък.
Ензимният дефицит обикновено се проявява чрез необяснимо наддаване на тегло, стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема и прекомерно образуване на газове, гадене и още много други неприятни симптоми.
Кои са и какво правят?
Амилаза. Разгражда въглехидратите до по-малки единици, като глюкоза и регулира нивата на хистамин, за да намали симптомите на алергия.
Целулаза. Разгражда растителните храни. Единственият ензим, който тялото не произвежда, спомага за усвояването на въглехидратите и фибрите от плодовете и зеленчуците.
Лактаза. Разгражда млечните продукти и по-специално лактозата (млечната захар), с цел производство на глюкоза и галактоза.
Липаза. Разгражда мазнините и по-точно мастните клетки в мастни киселини и глицерол, разпределяйки ги в цялото тяло.
Протеаза. Разгражда протеините до аминокиселини, необходими на цялото тяло.
Кога рискът от ензимен дефицит е най-висок:
-Дискомфорт след хранене. При консумация на определени храни имате дискомфорт. Най-разпространена в случая е лактозната непоносимост.
-Напредване на възрастта. Ако сте над 45, имайте предвид, че производството на ензими при вас със сигурност е започнало да се забавя все повече.
-В диетата липсват сурови храни.
Симптоми:
-Стомашно-чревни оплаквания – често основните признаци на ензимен дефицит включват честа поява на газове, подуване на корема, гадене, спазми, диария или запек.
-Недостиг на хранителни вещества – тъй като ензимите са отговорни за разграждането на храната до полезни вещества, то недостигът на витамини, минерали и други важни компоненти може да е знак за такъв дефицит.
-Покачване на теглото – без необходимите хранителни вещества, тялото натрупва излишни мазнини и теглото се покачва, въпреки ограниченията в количествата храна.
Суперзвездите във вашето тяло!
Повече от един на всеки трима души страда от стомашно-чревно смущение – от синдром на раздразнените черва до хранителна непоносимост. А последиците от храносмилателните нарушения са сериозни, независимо дали се проявяват веднъж в месеца, в седмицата или много по-рядко. Така е, защото при лошо храносмилане тялото не е в състояние да разгражда храната до полезните й компоненти, които да използва за растежа и ремонта на клетките.
И още: нарушенията в храносмилането имат пряко влияние и върху имунитета. Всеизвестен факт е, че цели 70% от имунните клетки са позиционирани в стомашно-чревния тракт, включително около 1000 вида полезни бактерии и други „приятелски“ микроорганизми.
Ензимите разграждат протеините, въглехидратите и мазнините, за да предотвратят всевъзможни проблеми – от прекомерно образуване на газове и крампи до общи стомашни разстройства.
Ензимите са от полза не само за храносмилането!
-Намаляват възпалението. Топлината, подуването и болката са познати симптоми на възпаление при натъртвания, навяхвания и др. Но хроничното възпаление е много по-сериозен проблем, който стои в основата на състояния и заболявания като астма, ревматоиден артрит, остеоартрит и др. Добрата новина е протеолитичните ензими са ключа към изцелението! Въпреки че механизмът им на действие не е съвсем ясен, изследователите смятат, че протеолитичните ензими поддържат естествената способност на организма да управлява възпалителния си отговор по най-добрия начин.
-Ускоряват възстановяването на тялото. Ако страдате от мускулна болка, скованост или подуване в резултат от заболяване или интензивна физическа активност, то протеазните ензими могат да бъдат много полезни за вас! Много изследвания сочат, че протеазните ензими са по-ефикасни дори от нестероидните противовъзпалителни лекарства, които най-често се препоръчват в тези случаи и които имат редица странични ефекти.
-Подобряват съня. Некачественият сън в редица случаи се дължи на „тих“ киселинен рефлукс, който се проявява през нощта и отлично се повлиява от допълнителния прием на ензими. Ензимите също така са от значение за регулиране на циркадните ритми, благодарение на което се препоръчват при проблеми със съня.
-Подсилват имунитета. Здравословната диета е от огромна важност за работата на имунната система. Но да не забравяме, че за да разгради храната до основните ценни вещества, тялото се нуждае от ензими. В тази връзка, нови изследвания откриват, че ензимите са много по-важни за имунитета, отколкото сме предполагали. Освен разграждане на храната, ензимите помагат на имунната система да се активизира, когато тя е атакувана от чужди нашественици.
-Поддържат кожата мека. Страдате от суха кожа? Конвенционалните решения включват дълбоко хидратиращ козметичен продукт и засилена консумация на здравословни мазнини. Но без подходящите ензими, тялото не е в състояние да разгради тези полезни мазнини и да получи ползи от тях. Резултатът е суха и възпалена кожа – проблем, който значително се облекчава при приема на ензими.