Search
Филтрирай по...

Червена детелина – Полезни свойства

Червена детелина

 

Червената детелина е многогодишно тревисто растение, което се среща в Европа, Централна и Северна Азия.

Растението съдържа антиоксиданта токоферол (витамин Е), антитуморни съставки, калций, хром, железни и медни соли, изофлавони, магнезий, ниацин, фосфор, калий, витамин С. Детелината има противовъзпалително, антиспазматично, отхрачващо и успокоително действие.

С лечебна цел се използват цъфтящите надземни части на растението. То помага при лечението на различни болести:

 • кръвоносна система – пречиства кръвта (като увеличава отделянето на урина и слуз, стимулира производството на жлъчка), балансира нивото на хемоглобин и броя на кръвните плочици, тонизира гладката мускулатура на кръвоносните съдове
 • женски състояния – мастит, менопауза, загуба на костна тъкан свързана с остеопороза, горещи вълни, облекчава бялото течение
 • пикочна система –  подпомага пречистващата функция на бъбреците
 • чернодробни състояния – подпомага детоксикацията, при жълтеница, стимулира секрецията на жлъчка
 • мускулна система – ставни проблеми
 • нервна система – успокоява нервите, при изтощение
 • дихателна система – има антиспазмично действие при астма, настинка, пресипналост, бронхит, кашлица при деца, хриптене, магарешка кашлица
 • кожни проблеми – акне, екзема, псориазис, обриви, кожни проблеми
 • други – тумори, рак на гърдата, подобрява отделителната функция на организма

Външно червената детелина се използва под формата на мехлем или крем. Вътрешно се прилага под формата на капсули, таблети, течен екстракт, тинктура, чай.

Екстрактът от детелина е с висока концентрация на изофлавони. По тази причина той не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки. Хора, приемащи хормонални средства, съдържащи андроген, естроген, прогестерон и техните производни, не трябва да използват екстракта от червена детелина. Поради повишения риск от кървене, билката не трябва да се приема в комбинация с аспирин, чесън, джинджифил, гинко билоба, витамин Е.

Ревита Ви препоръчва:

Детелина (цвят), 500 mg

Вижте всички предлагани продукти с Червена Детелина ТУК

24 thoughts on “Червена детелина – Полезни свойства”

 1. Може ли да се комбинира лайка с червена детелина и да се пият заедно, като чай?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Да, можете да приемате червена детелина и лайка едновременно както в таблетна/капсулна форма, така и като чай – но със следното уточнение. И двете лечебни растения съдържат вещества с влияние върху процеса на кръвосъсирване – изофлавони при детелината и кумарини при лайката. Тяхното действие няма да навреди на човек с нормално кръвосъсирване, но може да увеличи риска от кървене при нарушения в коагулацията, тромбоцитопения (понижен брой кръвни плочки), при недобре зараснали дълбоки рани, кървящи язви или хемороиди, в първия месец след хирургични операции, а също и при напреднала хипертонична болест. Детелината и лайката (заедно или поотделно) не трябва да се приемат заедно с антикоагуланти (аспирин протект включително, поне с комбинацията на двете), а също и 2-3 седмици преди планирани хирургични операции. В останалите случаи съчетанието е безопасно, поне в обичайните дози.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Виргиния

  Здравейте, подходяща комбинация ли е червена детелина +див ям +витекс? Лабораторно доказани ниски нива и на естроген и на прогестерон. Перименопауза. Благодаря.

  1. Виргиния

   Само да добавя, че нямам патология, никакви придружаващи заболявания и съответно не пия никакви лекарства.

  2. Борис Гинчев

   Здравейте, Виргиния!
   Теоретично, можете да приемате трите заедно, въпреки че няма данни, доказващи предимството на такава тройна комбинация пред съчетанието на витекс и див ям, или пък на витекс и детелина. И трите имат сходен механизъм на действие, като Витекс се отличава с това, че регулира естроген-прогестероновото съотношение чрез въздействие върху хипофизната жлеза, наред с яйчниците и другите естроген-чувствителни тъкани и органи.
   Витекс в съчетание с червена детелина е добър профилактикум на остеопорозата (евентуално заедно с витамин D3 и витамин K2) по време на менопаузата и перименопаузата – ако имате фамилна история за остеопороза и костни фрактури (различни от такива при тежки травми), може да Ви бъде от полза и без да проявявате симптоми на този етап. Съчетанието на витекс и див ям се отразява по-добре при дискомфорт около месечния цикъл (болка, напрежение в гърдите, емоционални проблеми…).

   Във Вашия конкретен случай, щом не са налице патологични отклонения, вероятно Витекс + Червена детелина ще бъде удачен избор, понеже витекс повишава синтеза на прогестерон чрез активация на хипофизата, докато детелината подобрява съотношението 2/16 на естрогеновия метаболизъм (2-хидроксиестронът се приема за „добрият” естроген, докато 16-OH-естронът е „лошият”, увеличаващ риска от естроген-зависима патология). Така ще имате покачване и на двата хормона, но това може да се установи лабораторно след 2-3 месеца прием. Добавянето и на Див ям едва ли ще допринесе за по-бърз ефект.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 3. Елисавета Викторова Първанова

  ЕЛИ 49 години
  Здравеите др Петрова.искам да попитам добре ли ще е да вземам червена детелина за пречистване и за намаляване симптомите на постменопаузата с заболяване хашимото със обилни изпотявания топли вълни болки в краката подуване надебеляване 10 кг за3 месеца за негосъ на еутирокс 50 мг..Имам и други заболявания.множествен миелом на лечение съм сследните медикаменти.Ендоксан,велгеит,дексаметазон,зомега.ревматоиден артрит за него имам изписан резохин,флостерон 20 дни витамин д двапати в седмицата по 15 капки пиасклдин но в момента не ги вьимам заради химиотерапиите.анемия липса нз в12 ‘На 2 месеца по 1 ампула 1000 мг.зефикс за черния дроб.
  Ще съм ви благодарна ако получа отговор.
  Ако не е добре червена детелина какво е наи -добре да се взима при тези заболявания.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Вашето здравословно състояние е твърде сложно, а лекарствата, които приемате са твърде много, за да се включи още един продукт – има риск новодобавения продукт да прояви несъвместимост с някой от медикаментите и дори да няма осезаема вреда, вероятно няма да има и полза. Не са правени достатъчно научни изследвания и наблюдения, за да се прецени взаимодействието между лекарствата, които приемате и новия продукт. Подходящи продукти за нормализиране на хормоналния дисбаланс при пременопауза и менопауза са тези с хормоноподобен ефект /вкл. червена детелина/, но аз ви препоръчвам да опитате да облекчите състоянието си с други алтернативни методи, тъй като освен всичко останало, и черният ви дроб е свръхнатоварен с токсини от медикаментите и заболяванията ви. Добре е да се консултирате с лекар – фитотерапевт, натуропат, холистичен терапевт и т.н. – някой, който да наблюдава ефекта от добавянето на новия продукт. Тези специалисти препоръчват и специално за вас подходящите храни и изготвят индивидуална диета, така че храната да служи като лекарство, което да облекчи състоянието ви.

   д-р Аелита Петрова

 4. Мария Найденова

  Здравейте, може ли червената детелина да се взима заедно с див ям?

 5. Елена Иванова

  Здравейте.След хеморагичен инсулт имам клипсирана агевризма и клапа.Мога ли да употребявам червена детелина?На 50 години съм.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не е противопоказано, ако не приемате медикаменти.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 6. Здравейте, подходящо ли е да се комбинира Агнес с Червена детелина ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Комбинацията не е подходяща.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 7. Здравейте!

  Червената детелина може ли да се пие с Конвулекс? Имам мастопатия и докторът ми препоръча Вечерна иглика, но изрично пише, че не трябва да се пие. В менупауза съм. Моля за съвет.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   За съжаление не мога да отговоря на въпроса Ви.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 8. Здравейте! Имам хипотероидит на Хашимото и съм в менопауза. Моля Ви в тази връзка да ме посъветвате дали е съвместимо приемането на L-тироксин с червена детелина /за облекчаване на топли вълни/. Предварително благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   По-подходящ е Гроздовиден ресник.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 9. Абелита

  Здравейте, може ли червената детелина да се използва от хора, по специално от мъж с диагноза еритремия, който е на инжекции Роферон-А? Ако може под каква форма трябва да се приема и в какви дози? Благодаря Ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не е подходящо заедно с Роферон-А да се приемат други лекарства или хранителни добавки, освен по предписание на проследяващия заболяването и лечението лекар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 10. Ивелина

  Здравейте възможно ли е от ексракт от червена детелина хранителна добавка да стимулира растежа на гърдите? Пониже четох в фороми,че гърдите растели благодаря предварително за информацията 🙂

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, възможно е.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 11. Милена

  Здравейте, интересува ме Червена детелина може ли се взема заедно с Урофит, и ако да, в каква комбинация?

  1. Ревита

   Здравейте, Милена,

   Както знаете, Урофит е билков продукт от 13 билки и инулин. По мое мнение, при по-продължителна употреба /повече от месец/, има вероятност да се прояви несъвместимост между детелината и някоя от билките в урофит. Потърсете мнение от лекар-фитотерапевт или опитен билкар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. Здравейте! Искам да попитам за червената детелина може ли да се приема с хомеопатични лекарства? Понеже в момента съм на лечение за нередовен цикъл и взимам фоликулинум и лутеинум , а пише,че червената детелина не може да се приема с хормонални препарати. Незнам хомеопатичните дали могат да се приемат за такива, понеже знам ,че те съдържат много ниска и разредена доза от хормон.
  Благодаря ви предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Хомеопатията е метод за лечение, който е съвместим с всички останали методи. При сериозни и хронични болести, тези комбинациите са от голямо значение за лечението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top