×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Първото къпане на новороденото е вълнуващ момент, който изисква известна подготовка от страна на родителите. Основните части на тази подготовка се състоят в избиране и приготвяне на нужните пособия за къпане, познания за това как да успокоим бебето и да го държим правилно по време на къпането и най-вече - доза самочувствие, че всичко ще мине наред.

Някои педиатри препоръчват на родителите да изчакат поне 1-2 дни, след като се роди бебчето и се прибере вкъщи, преди да го изкъпят, но други поддържат мнението, че ежедневната баня е препоръчителна. Единодушно мнение по въпроса не винаги има, но се смята, че 3-4 къпания на седмица са напълно достатъчни, ако спазвате добра хигиена в дома си. Естествено, ежедневното подмиване и старателното почистване след дефекация са силно препоръчителни.


Какво е нужно да подготвим преди първото къпане на бебето?

  • Бебешка вана или корито;
  • Бебешка гъба за баня, подходящи са конджак гъбите;
  • Бебешка хавлийка за баня, по възможност от чист памук;
  • Бебешки сапун, по възможност без сулфати;
  • Памперси в правилния размер.


Безопасно ли е да къпем новороденото в мивката или ваната?

Стига мивката да е достатъчно голяма и да придържате стабилно тялото и главичката на детето, къпането в мивка е удобен вариант за много родители. Има специални седалки и приставки за вани, но дори и с тяхна помощ, родителите никога не бива да остават новороденото без надзор.


Съвети за подготовка и къпане на новороденото

  1. Първо трябва да поставите бебето в удобна, легнала позиция върху плоска повърхност.
  2. Съблечете дрешките и проверете памперса му. Ако детето е дефекирало или уринирало преди да бъде поставено във ваната или коритото, седалищната област трябва да се почисти нежно и внимателно.
  3. Обърнете внимание на това как се държи новороденото. Може да тренирате с повдигането му от повивната масичка или легълцето му. Внимателно хващате новороденото под подмишниците, като палците са отпред, на гърдичките му, а останалите пръсти придържат стабилно гръбчето и тила на детето. Главичката му не бива да увисва.  Втори начин за хващане е, като придържате с лявата ръка тила и врата на бебето, докато дясната ръка поставите диагонално върху гърдите му. Палецът е под дясната му ръка, показалецът ви е на лявото му рамо, а останалите три пръста са на подмишницата на лявата ръка. По този начин стабилно може да държите гръдния му кош и да поддържате главичката изправена.
  4. Важно е дали детето е с пъпче или не. Ако пъпчето все още не е паднало, новороденото не бива да се поставя в пълна с вода вана. То може да се къпе на мивката, под течаща вода или в сухо корито, като се полива с топла вода.
  5. Колко градуса да е водата? Температурата на водата трябва да е около 37- 38 градуса. Може да проверите температурата на течащата вода с лакът, докато държите бебето. Температурата в помещението, в което новороденото ще се къпе, трябва да е около 24 градуса или с няколко градуса над обичайната температура в стаята, където стои бебето. Важно е да е по-топло, за да се чувства детето комфортно и в безопасност.
  6. Може да използвате подходящ сапун за бебета, който не съдържа сулфати. Постарайте се добре да отмиете сапуна от тялото му и внимавайте  сапунената вода да не влезе в очите му.
  7. Къпането започва с главата и лицето на детето. Може да използвате чиста кърпа, която сте намокрили, за да почистите скалпа и лицето.
  8. Почистете цялото тяло, като не забравяйте за гънките.
  9. Независимо дали е момченце или момиченце, обърнете специално внимание на слабинната област по време на къпане. Винаги се мие в посока от слабините към седалището и никога обратно. Водата трябва да тече в тази посока.
  10. След като приключите с банята, незабавно увийте детето в чиста хавлиена кърпа. Подсушете го внимателно и не забравяйте да използвате бебешки лосион или крем, за да предотвратите изсушаване на нежната бебешка кожа.

Къпането на новороденото може да е много приятно занимание, което да заздрави и задълбочи връзката ви с бебето. Не забравяйте преди всичко да сте спокойни и да се наслаждавате на моментите заедно!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.