×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Латинското име на рода Cynara произлиза от гръцката дума kynara или kynaros, вид артишок, наречен на остров Кинара в Егейско море. Името на вида scolymus произлиза от гръцкото skólymus, етимологично приспособена към гръцката skólop - заострен кол, поради заострените бодли на растението. Артишокът е култивирано растение. То е резултат от кръстосване и селекция на диви видове Cynara, главно Cynara cardunculus от Средиземноморския район. Днес повечето култивирани сортове са без шипове. 

Артишокът е известно ядливо растение, но има и други приложения, известни още от времето на древна Гърция. Листата са били използвани за лечение на жълтеница, артрит, различни храносмилателни проблеми, камъни в пикочните пътища и други. В по-късни периоди листата на артишок са били използвани за засилване на храносмилателните процеси, за лечение на чернодробни заболявания и за намаляване нивата на мазнини и захари в кръвта.


Ползи от артишок

  • Понижава „лошия“ холестерол (LDL) и триглициридите.
  • Увеличава „добрия“ холестерол (HDL).
  • Може да помогне за регулиране на кръвното налягане.
  • Подобрява чернодробната активност – значителна антиоксидантна активност. 
  • Подпомага храносмилателните процеси като подобрява жлъчната секреция.
  • Подобрява метаболизма на въглехидрати и мазнини.
  • Облекчава симптомите при синдрома на раздразненото черво.
  • Проявява антимикробни свойства.
  • Намалява нивата на кръвна захар.
  • Има противоракови свойства поради антиоксидантите свойства на кверцетин, силимарин и галова киселина, съдържащи се в артишока. 


Артишокът съдържа основно горчивото вещество цинарин (1,5-ди-кафеоилхинова киселина). Изолирани са и сесквитерпенови лактони, флавоноиди (лутеолин и сколимозид) и хидроксиканелови киселини. В състава влизат още Калий, витамин С, фолиева киселина, магнезий и диетични фибри. 


Според редица проучвания екстрактът от артишок има широк спектър от биологични активности

  • Екстрактът от листа на артишок може да има положителен ефект върху нивата на холестерола – при ежедневна употреба (2-3 месеца) се наблюдава намаляване на общия и „лошия“ LDL холестерол. Той може да повиши „добрия“ HDL холестерол при възрастни с висок холестерол. Това се дължи на съдържанието на лутеолин – антиоксиант, предотвратяващ образуването на холестерол. 
  • Може да помогне за регулиране на кръвното налягане. Проучване при пациенти с високо кръвно налягане се установява, че при консумацията на екстракт от артишок ежедневно в продължение на 12 седмици се намалява диастоличното и систолното кръвно налягане. Артишокът активира ензим (eNOS), който играе роля в разширяването на кръвоносните съдове. Артишокът е добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. 
  • Екстрактът от листа на артишок може да предпази черния дроб от увреждане и да ускори растежа на нова тъкан, дължащи се на цинарина и силимарина. 
  • Цинаринът има тези положителни ефекти като стимулиране на производството на жлъчна киселина, ускоряване на движението на червата и подобряване на храносмилането на определени мазнини. Това подпомага премахването на вредни токсини от черния дроб, поради високата си антиоксидантна активност. 
  • Фенолните съставки са основно отговорни за холеричното действие. Най-силните ефекти както върху холерезата, така и върху производството на жлъчна киселина се упражняват от моно-и дикафеоилхинови киселини. 
  • Артишокът е чудесен източник на фибри (инулин стимулира растежа на Bifidobacterium), който може да помогне за поддържането на храносмилателната система здрава, като насърчава благоприятните чревни бактерии, намалява риска от някои видове рак на червата и облекчава запека и диарията. 
  • Екстрактът от артишок може също да облекчи симптомите на лошо храносмилане, като подуване на корема, гадене и киселини. 
  • Екстрактът от листа на артишок намалява активността на някои храносмилателни ензими (алфа-глюкозидазата), като се повлиява нивата на кръвна захар и усещането за ситост. 
  • C. scolymus увеличава размера и броя на секретиращите жлъчни пътища в чернодробните клетки, което води до значително увеличаване на жлъчната секреция в дванадесетопръстника и така се засилват секрецията на инсулин, въглехидратния и мастния метаболизъм. 
  • Облекчава симптомите на синдрома на раздразненото черво - някои съединения в артишока имат спазмолитични свойства като намаляват мускулните спазми, балансират чревните бактерии и намаляват възпалението.
     

Артишок 450 mg х 60 капсули – естествен продукт при проблеми с жлъчката, черния дроб и храносмилането

Екстрактът от артишок на американската компания Nature’s Way е стандартизиран до 6% кафеоилхинови киселини. Притежава силен детоксикиращ ефект и допринася за нормалното състояние на организма при прекомерна консумация на голямо количество мазнини, алкохол или дълъг прием на лекарства. Добавени са семена от бял трън (съдържа силимарин) за още по-добър ефект върху черния дроб ефект.

При камъни в жлъчката или запушване на жлъчните канали трябва задължителна консултация с лекар преди употребата на артишок. Не се препоръчва за бременни или кърмещи. 

Препоръчителна доза е 2 капсули 2 пъти дневно по време на хранене.



Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Дона  Панайотова
Дона Панайотова е магистър-фармацевт с огромен интерес към ботаниката, фитотерапия, фармакологията, фармакогнозия и здравословно хранене и балансиран начин на живот.
Продуктът беше успешно добавен в любими.