×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Захранване на бебе


Грижите за новороденото са низ от правила, препоръки, схеми и принципи. С второто е лесно, защото вече сте минали през всички процеси, периоди и проблеми. Но с първото дори едно захранване звучи изпит по ядрена физика. В родителските притеснения по повод този важен за бебето период от развитието няма нищо странно. Напълно нормално е те да искат да дадат най-доброто на своето любимо същество. От друга страна, паниката, страхът и съмненията не бива да имат място във възпитанието на едно дете. Ето защо днес ще ви дадем нужните насоки и съвети по повод захранване на бебето - първата лъжичка твърда храна, предложена на новороденото, както и за всичко, което следва след нея.


На колко месеца трябва да захраним бебето?

Думата „трябва“ не бива да присъства в този въпрос. Вероятно вече неколкократно сте чули от педиатъра по време на месечните консултации репликата „всяко бебе е индивидуално и има своите индивидуални нужди“. Това не са поредните банални думи, а самата истина. В действителност, за някои деца е по-добре да започнат да ядат твърда храна на 4 месеца. Обикновено, по-ранен период на захранване се препоръчва, когато майката по една или друга причина не може да кърми или когато бебето не наддава достатъчно на килограми. СЗО определя 6-месечната възраст за подходяща и минимална, на която да се стартира хранене с пюрета. Но и от организацията подчертават, че това е по-скоро препоръка и е нужно личният педиатър да даде своето мнение за конкретното дете. Така например, вашият лекар може да ви препоръча да предложите твърда храна на 5 месеца, ако бебето проявява интерес към вашата трапеза, вече може да седи и държи стабилно главата си изправена. Кога започва захранването на вашето дете най-добре ще прецени вашият педиатър.


Как правилно да захраним бебето?

Тук вече си има правила, които е повече от препоръчително да следвате. Става въпрос за схема по месеци, която значително ще улесни захранването. Тя включва списък с храни, които трябва да се въвеждат поетапно и с период на пауза между захранване с два различни продукта. Неоспорим принцип е, че се стартира с хипоалергенни храни. Разбира се, причината е да се избегнат симптоми като обрив, а и по-тежки алергични реакции. Също така, глутен, риба и по-трудносмилаеми храни като бобови и някои плодове и зеленчуци трябва да се оставят за накрая. В повечето „дебели книги“ за бебешкото захранване ще намерите и препоръката всяка нова храна да се дава по няколко лъжички и задължително на обяд, като при следващото й предлагане дозата се увеличава. И тук целта е да се избегне тежка негативна алергична реакция, а ако такава се прояви до няколко часа, да можете да реагирате навреме, като посетите медицинско лице.


За какво да внимаваме при захранване на бебето?

Най-често при алергична реакция се появява обрив, придружен с повръщане. Много родители се тревожат в промяната на бебешките изпражнения по време на захранване. Това обаче в повечето случаи не е признак на проблем. Нормално е изхождането на детето да се промени. Все пак, до този момент той никога не е приемал твърда храна. При проблеми винаги имайте готов план – първо се обадете на своя педиатър, а при невъзможност да се свържете с него, посетете друго медицинско лице. При обилно повръщане, което не може да спре, веднага се свържете с Бърза помощ поради риск от дехидратация. Такова настъпва не само заради алергична реакция, но и ако бебето страда от рефлукс. Обикновено този гастроентерологичен проблем се израства от детето, но е нужна и допълнителна грижа, като например прием на пробиотици, спане на повдигната възглавница и други.


Примерно меню за бебето по време на захранване

Първоначално, ще започнете да предлагате нови храни само на обяд. След като въведете основните първи продукти – батат, пащърнак, картоф, морков и броколи – можете да замените цяло едно хранене, което до този момент е било кърма, с пюре. След като имате въведен обяд, е добре да преминете и към следобедна закуска, която може да е каша. Плодовете също са добър вариант за това междинно хранене, но само под формата на пюре (с изключение на авокадо, банана и пъпеш, които могат да се намачкат). Вечерята идва най-накрая и традиционно тя се въвежда, когато вече сте предложили основни протеинови храни като риба и месо.

За всички други въпроси или неясни моменти от бебешкото захранва, задължително се обръщайте към вашия личен педиатър.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.