×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

За повечето майки е особено важно да кърмят децата си, тъй като са сравнително добре информирани за ползите от кърмата. Не рядко обаче се случва да се наложи да спрат да кърмят и това да ги доведе до сериозни притеснения относно това до колко успяват да осигурят полезна храна за бебетата си, посредством адаптираното мляко. Затова днес сме решили да ви разкажем малко повече за адаптираните млека- за видовете такива и за това по кое време от развитието на детето е препоръчително да се използват



Какво представлява адаптивното мляко, известно още като адаптирано мляко?

Млечните формули осигуряват на бебетата нужните вещества, за да растат и да се развиват. Повечето от тях са снабдени с достатъчно хранителни вещества, необходими за малкия организъм и все пак, твърди се, че те не могат да предпазят бебето от инфекции, както го прави кърмата. Адаптираното мляко е на прах, обикновено произвеждащо се от краве мляко, което от своя страна се обработва с цел да стане по-подходящо за бебета. То има няколко формули, разпределени според месеците на бебето. Оказва се, че един от водещите фактори в тези формули и в създаването на бъдещи такива, са олигозахаридите.

Относно олигозахаридите в млякото

Добавянето на олигозахариди от човешкото мляко (HMO), структурно и функционално идентични с тези, които се срещат естествено в кърмата, представлява най-значимото нововъведение в технологията на адаптираното мляко за кърмачета през последното десетилетие. HMO осигуряват малко директни калории за бебето, същевременно се оказват особено полезни за децата. Млечните олигозахариди са силно запазени при всички бозайници, което предполага, че присъствието на тези структури в млякото, дава селективни предимства. Все повече доказателства очертават функциите на HMO за насърчаване на здравето на червата при защита от патогени и имунни заболявания и в когнитивното развитие. Заедно с това HMO осигуряват стабилен растеж и развитие в тези системи, чрез множество допълващи се структури и разнообразни механизми на действие. Нарушенията във формирането на стабилна чревна микробиота насърчават възпаление при недоносени бебета и могат да допринесат за развитието на алергия, астма, затлъстяване и диабет, както и възпалително заболяване на червата по-късно в живота. Поради това е изключително важно на бебетата да се осигури среда, която поддържа здравословно развитие на микробиота. Наличието на олигозахариди е един от основните начини това да се случи. Проучване установява, че бебетата, които имат налични високи нива на бифидобактерии на тримесечна възраст, са по-малко склонни да бъдат предписани с антибиотици през първата година от живота. HMO действат и в подкрепа на имунитета и имунното развитие чрез механизми на действие, които директно са насочени към потенциални патогени, както и механизми, които модулират поведението на имунните клетки или насърчават благоприятното имунно сигнализиране. Сред по-вълнуващите и нови ползи е откритието, че HMO могат да допринесат значително за когнитивното развитие. От преди зачеването, през ранна детска възраст и детството, пълноценното хранене е сред най-важните фактори за осигуряване на здравословно развитие на мозъка. Широка база от доказателства показва, че кърменето предоставя значителни ползи за когнитивната функция в детството. Тези ползи се увеличават с времето и вероятно се простират и в зряла възраст. По този начин идентифицирането на компонентите на кърмата, които допринасят за когнитивното развитие, е от решаващо значение за извеждането на оптимизирани протоколи за обогатяване на формулите за кърмачета.

Формула за кърмачета (първо мляко)

Това е млякото, което винаги трябва да е първото, което детето получава, след периода на кърменето. То е подходящо още от самото раждане в случай, че нямате кърма или има друга причина, поради която не можете да кърмите. Кравето мляко в тази формула съдържа два вида протеини- суроватъчен и казеин. Формулата за кърмачета се основава на суроватъчен протеин, за който се смята, че е по-лесно смилаем. Съотношението между него и казеина е 60:40- по същия начин, както е и в майчиното мляко. Освен това, адаптирани млека за новородени са обогатени с пробиотици и допълнителни микроелементи, които укрепват развитието и растежа по най-добрия начин. Детето може да остане с този вид мляко, дори когато започне да разнообразява диетата си (на 6 месеца) и да го пие през цялата първа година, като няма доказателства, че преминаването към друга млечна формула носи полза или вреда на бебето. Ако все пак смятате, че дадено адаптирано мляко не се приема от детето, първо трябва да се консултирате с лекар, за да ви помогне да опитате друг вид млечна формула.

След навършване на 1 година детето може да започне да пие пълномаслено краве, овче или козе мляко, стига да е пастьоризирано.

Формула за продължение

Това е вид млечна формула, подходяща за деца от 6-месечна възраст. Бебета под 6 месеца не трябва да се хранят с нея. Изследванията показват, че преминаването към последващо адаптирано мляко на 6 месеца, няма полза за бебето, въпреки, че преходните млека съдържат малко по-голямо количество протеини, въглехидрати и витамини. Тук съотношението между казеин и суроватъчен протеин е 80:20, което ги прави доста по-засищащи, но и отнемащи време за храносмилане. Бебето може да продължи да приема първото адаптирано мляко, като основна напитка до навършване на една година.

Млечна формула без лактоза

Това е вид млечна формула, удачна още от раждането, но само под лекарски контрол. Тази формула е подходяща за бебета с непоносимост към лактоза, което означава, че не могат да абсорбират лактозата, която е захар, намираща се естествено в млякото и млечните продукти. Лактозната непоносимост обикновено е рядка при бебетата. Симптомите включват диария, коремна болка, газове и подуване на корема.

Млечна формула против рефлукс

Подходяща е от раждането. Този тип формула е сгъстена, за да предотврати рефлукс при бебета. Препоръчително е да се използва само по препоръка на лекар. Разпознава се лесно, защото на опаковката има акроним AR.

Хипоалергенна формула

И този вид е подходящ от раждането, но само под лекарски контрол. Ако бебето е диагностицирано като алергично към краве мляко, лекарят ще предпише подходяща формула за кърмачета с напълно хидролизирани (разградени) протеини. Млечна формула с частично хидролизирани протеини (удобна формула) се предлага в аптеките и магазините, но не е подходяща за бебета, алергични към краве мляко.

Формула за комфорт

Подходяща е от раждането, но преди това е необходима препоръка от лекар. Съдържа протеини от краве мляко, които вече са частично разградени (частично хидролизирани). Това трябва да улесни храносмилането и да помогне за предотвратяване на храносмилателни проблеми, като колики и запек. Доказателства за това обаче няма. Частично хидролизираните млека не са подходящи за бебета, които са алергични към краве мляко.

Млечна формула "Лека нощ"

Това е вид адаптирано мляко, подходящо от 6-месечна възраст. Препоръчително е първо да потърсите съвет от лекар. Някои преходни храни се продават и като специална формула преди лягане, но няма доказателства, че бебетата, използващи този тип формула, ще спят повече. Формулата за лека нощ никога не трябва да се дава на деца под 6-месечна възраст.

Млечни формули за по-гладни бебета

Това е млечна формула, подходяща от раждането и съдържа повече казеин, отколкото суроватка, а казеинът е по-трудно смилаем от бебетата. Въпреки, че често се описва като подходящо за „по-гладни бебета“, няма доказателства, че бебетата се чувстват по-добре или спят по-дълго, когато се хранят с този тип формула. Съществуват изследвания, които показват, че такъв тип мляко може да забави отбиването и да доведе до прекалено бърз растеж за детето, което крие известни рискове.

Формула от козе мляко

Подходящо е от раждането и има същите хранителни стандарти, като формулата на базата на краве мляко. Козето мляко може да причини алергии в същата степен като останалите адаптираните млека. Не е подходящо за кърмачета с алергия към краве мляко (известна също като алергия към протеина на кравето мляко), тъй като протеините, които се съдържат, са много сходни.

Формула на базата на соя

Подходящо е от 6 месеца, но е препоръчително да се консултирате с лекар преди да използвате тази формула за детето си. Соевата формула е направена от соеви зърна, а не от краве мляко. Понякога се използва като алтернатива на формулата за краве мляко за бебета, които са алергични към кравето мляко. Тук съществуват известни притеснения, че соята съдържа фитоестрогени, които се намират естествено в някои растения. Химическата структура на фитоестрогените е подобна на тази на женския хормон естроген и поради това има опасения, че те могат да повлияят на репродуктивното развитие на бебето, особено при бебета, които пият само адаптирано мляко за кърмачета на основата на соя.

Бебетата, които консумират по-големи количества от тази формула, тежат по-малко от тези, които консумират соеви продукти. като част от разнообразна и балансирана диета. Възможно е още тази формула да увреди зъбите на бебето, тъй като храните на основата на соя съдържат глюкоза.

Формула за подрастващи

Адаптираните формули, познати като “млека за подрастващи”, са сред най-търсените. Тяхното включване в хранителния режим на детето не е задължителен, но по-скоро е препоръчителен с цел по-лесно захранване и изграждане на по-балансирана диета. Често тези млека са на основата не само на краве, но и на козе или соево мляко. В тази възраст обаче, вече и захранването е налице, което означава, че важните микроелементи и витамини, детето може да си набави чрез консумация на разнообразни храни- варива, червено месо, яйца, плодове и зеленчуци.

Общи указания за приготвяне на формули за мляко на прах

  • Инструкциите за приготвяне на антирефлуксни формули може да се различават от стандартните формули. Общите препоръки за приготвяне на антирефлуксна формула препоръчват използването на преварена вода, която е престояла не повече от 20 минути, така че температурата все още да е над 70 градуса.
  • Всяка марка храни за кърмачета има различни инструкции за приготвяне на опаковката- най-добре е да следвате тях.
  • Винаги приготвяйте толкова, колкото се дава на детето според месеците и килограмите.
  • Важно е много да се внимава, когато се приготвят и съхраняват тези продукти, тъй като прахообразната формула не е стерилна и приготвянето при по-ниски температури, няма да убие никакви вредни бактерии, които може да съдържа.

Не рядко срещан проблем при бебетата, захранвани с адаптирано мляко, е да страдат от запек. Това е така, тъй като за разлика от кърмата, тук количеството вода, което получават, е недостатъчно. Затова не забравяйте да давате допълнителна вода на бебето си, за да му осигурите стомашен комфорт. 

Видове млека, които трябва да се избягват

Не всяко мляко е подходящо за хранене на бебета. Никога не трябва да давате следните видове мляко на бебе под една година:

  • обикновено мляко на прах
  • кондензирано мляко
  • козе или овче мляко (но е добре да се използва при готвене за бебета, стига да е пастьоризирано)
  • други видове напитки, известни като „мляко“, като соеви, оризови, овесени или бадемови млека
  • краве мляко като напитка (но е добре да се използва при готвене)

Няма спор, че кърменето е най-доброто, което можете да осигурите на новороденото си. И все пак, ако не можете да го направите поради някакви причини, не се самообвинявайте. Изследвания доказват, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, спят повече и са доста по-спокойни от кърмените. Това може да се дължи, както на състава на формулите за бебешко хранене, които са достатъчно обогатени с нужните хранителни вещества, така и на възможността за получаване на пълноценно хранене във всеки един момент, което можем да отчетем като голям плюс при храненето с адаптирано мляко.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.