Search
Филтрирай по...

Внимание: недостигът на магнезий може да бъде опасен!

Стрес

 

Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло, който за съжаление голяма част от хората приемат в недостатъчни количества. Той е четвъртият най-разпространен минерал в организма. Около 50 % от него е в костите. Другата половина се намира  в самите клетки, изграждащи телесните тъкани и органи, и само един процент циркулира в кръвта. Магнезият играе важна роля за поддържането на здрави кръвоносни съдове, както и в производството на енергия, и поддържането на нормални функции на мускулатурата и нервната система.

Този минерал взима участие в над 300 биохимични реакции в човешкото тяло. Освен до тук изброеното, той поддържа стабилен сърдечния ритъм, допринася за доброто функциониране на имунната система и пази костите плътни и здрави. Магнезият взима активно участие и в регулиране нивата на кръвната захар и артериалното налягане, участва в енергийния метаболизъм и протеиновия синтез. Абсорбира се в тънките черва, а изхвърлянето му от организма се осъществява посредством бъбреците.

Магнезиев дефицит

Сигналите за недостиг на магнезий в човешкото тяло се изразяват посредством т.нар. Хипомагнезиемия и евентуално хипокалцемия, при недостатъчно наличие на калций в организма. Както е известно, магнезият помага за усвояването на калция в организма, затова липсата на единия елемент много често е свързана и с недостатъчност на другия. С намаляването на магнезия в човешкото тяло, отслабва продукцията и на т.нар. паратиреоиден хормон. Като странични ефекти от недостига му се наблюдават още хипокалиемия (причинена от липса на достатъчно калий), задържане на натрий, редица неврологични и мускулни симптоми (тремор, мускулни спазми, тетания), загуба на апетит, гадене, повръщане.

Кога рискът от недостиг на магнезий нараства

 • Стомашно-чревни разстройства (продължителна диария, малабсорбционни синдроми, запек и др.)
 • Захарен диабет, както и дълготрайната употреба на някои диуретици
 • Хроничен алкохолизъм
 • Напредване на възрастта – някои учени откриват пряка зависимост между остаряването и нивата на магнезий в човешкото тяло

Ползи

Може би най-осезаемото влияние на този минерал, е върху сърдечносъдовата система. Наличието на магнезий е много важно за сърдечната активност, свързана с равномерния сърдечен ритъм. Това е и основната цел на хранителните добавки при пациенти с недостиг на магнезий и нарушения в пулса.

Друг случай, в който допълнителният прием на магензий е силно препоръчителен, е този на т.нар. пролапс  на митралната клапа, познат още като аортна регургитация. Това състояние представлява сложен процес, свързан с връщане на кръв от аортата към лявата камера. Компенсаторните действия на организма са свързани с хипертрофиране на мускулатурата на камерата, което в крайна сметка води до сърдечна недостатъчност.

Изследванията са единодушни, че допълнителният прием на магнезий  помага за нормалното оросяване на мозъка. Друго проучване показва, че редовният допълнителен прием на 600 до 1000 мг магнезий дневно, повлиява и нормализаирането на кръвното налягане в случай, че стойностите му са малко по-високи от нормалните.

Магнезият повлиява благоприятно и ендокринната система. Редовният прием на този минерал, намалява с 15% риска от повишаване нивата на кръвната захар. Тук трябва да уточним, че при над 30 % от хората с висока кръвна захар, е установена липса на магнезий.

Магнезият е особено важен за жените, тъй като той може да ги предпази от загуба на костна плътност в периода след менопаузата. Скорошно изследване, чиито обект са жени след менопауза доказва, че препоръчваният за този период прием на естроген е много по-ефикасен за здравето на костите, ако е комбиниран с прием на магнезий й калций.

Редица изследвания изследват и друга полза от магнезия – той намалява риска от така неприятните крампи на краката, засягащи най-вече жените през периода на бременност. Наред с това, магнезият облекчава предменструалните симптоми, изразяващи се обикновено в пристъпи  на мигрена, задържане на течности, както и в чести и внезапни промени на настроението.

Какво сочат съвременните изследвания за магнезия?

 • Действа като разхлабително при състояния на запек
 • Потиска стомашните киселини, неутрализирайки ги в голяма степен
 • Подобрява фумкцията на бронхите и се препоръчва на хора с проблеми, свързани с нормалното функциониране на дихателната система
 • 500 до 1000 мг магнезий дневно, успокояват някои болки свързани с функционирането на нервната система, до 4 часа след прием.
 • Спомага за облекчаване на страданията при някои видове хронично главоболие
 • Предпазва от загуба на слуха или смущения в слуха при често излагане на силен шум
 • Облекчава симптомите у пациенти със Синдром на хроничната умора

Магнезият не съществува самостоятелно. Той е „прикрепен“ към някои органични или неорганични киселини. Минерали, прикачени към киселини, се наричат минерални соли. Всички форми на магезий, включени в хранителните добавки, съдържат една или няколко магнезиеви соли. При комбинирането на лимонена киселина с магнезий се получава магнезиева сол, наречена магнезиев цитрат. Скорошно изследване установи кои форми на магнезия се усвояват най-добре от човешкото тяло, като резултатите показват, че това са магнезиевият цитрат и магнезиевият оксид.

Виж всички продукти с Магнезий

Прочети още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top